Najnovije

NOĆNA MORA ZAPADA: Deset raketa „Sarmat“ dovoljno je da SAD budu potpuno uništene (VIDEO)

Rusija nema nameru ni da ratuje protiv Sjedinjenih Država niti da ih uništava, ali je moskovski vojni ekspert – Aleksej Leonkov – izračunao koliko bi novih strateških balističkih raketa RS-28 „Sarmat“ bilo potrebno da se SAD potpuno `sravne sa zemljom`.

Sarmat (Foto: mil.ru)

On je u tekstu napisanom za nedeljnik „Zvezda“ izneo tvrdnju:

„Deset raketa `Sarmat`  bilo bi dovoljno da se uništi celokupno stanovništvo Sjedinjenih Država“.

On je kritikovao nastojanja američkih vojnih stručnjaka i analitičara da dovedu u pitanje mogućnosti novih ruskih sistema naoružanja „Kinžal“ i „Avangard“, dronove „Burevestnik“ i „Posejdon“ i sam „Sarmat“.

Leonkov je posebno ukazao da se na Zapadu trenutno najviše bave dubokovodnim dronom „Posejdon“ koji ima pogonski atomski reaktor i faktički neograničeni radijus kretanja. Naveo je da su već lansirani i metodi borbe protiv tog oružja: nadzvučne protivpodmorničke rakete-antitorpeda i dubinske mine. Moskovski eksperet, uprkos tome, upozorava:

„Veoma sumnjam da bi sve to bilo efikasno protiv `Posejdona`. Moja je pretpostavka da bi prema obalama protivnika koji bi protiv Rusije započeo nuklearni rat krenula jata `Posejdona`. Prvi takav dron bi napravio prolaz u podvodnom minskom polju. Eksplozija njegove nukloearne bombe od deset megatona izazvala bi detonaciju svih mina i raščistila put ostalim `Posejdonima`. A bombe samog jata ne samo da bi uništile protivničku obalsku i proibalnu vojnu i civilnu infrastrukturu nego bi izazvale i gigantski radioaktivni cunami. Usledila bi razaranja i na velikom protoru daleko od obale“.

Leonkov navodi da bi u realnom globalnom nuklearnom konfliktu prvo bile aktivirane balističke interkontinentalne rakete čiji udar bi potpuno `spalio` svu protivničku elektroniku pa ne bi postojala aparatura koja bi `lovila` približavanje `Posejdona`.

Leonkov smatra da bi Rusiji i samo rakete „Sarmat“ bile dovoljne da izađe na kraj sa Amerikom:

„Hajde da izračunamo. Poznato je da je u Hirošimi i nagasakiju poginulo približno po 100.000 ljudi i da su se te brojke kroz pet godina udvostručile. A bombe bačene na njih imale su snagu od po 20 kilotona, što znači da je jedna megatona ubijala 5.000 ljudi. Naša nova raketa može da na neku teritoriju baci 6,75 do 7,5  nuklearnih megatona što bi značilo trenutnu smrt u gusto naseljenim delovima SAD 33,73 do 37,7 miliona ljudi. Zato bi deset `Sarmata` uništilo celokupno američko stanovništvo“.

Leonkov u ovom kontekstu ukazuje da je 80 odsto stanovništva SAD skoncentrisano na Istočnoj i Zapadnoj obali i nastavlja:

„Ovo, hipotetički, znači da je eksplozije bombi od 200 megatona moguće tako isprogramirati da posledice budu apsolutno katastrofalne. Da bude uništeno i zaraženo sve – stotine hiljada kvadratnih kilometara kopna i priobalna akvatorija, što znači da niko ne bi preživeo“.

Rusku stratešku nuklearnu raketu pete generacije RS-28 „Sarmat“ NATO – nimalo slučajno - klasifikuje kao Satan-2.

I  zato što ta raketa tako manevriše tokom leta da će još dugo biti neuhvatljiva i za sutrašnje sisteme PRO.

Šta Lazanski kaže o vojnoj moći Venecuele pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA