Najnovije

ŠOK IZ AMERIKE! TRAMP ZARATIO S KINOM! Krivične prijave protiv Huaveja, iz Pekinga odmah stigao žestok odgovor!

Kineska vlada pozvala je danas Vašington da "prestane s nerazumnim napadima" ne kinesku tehnološku kompaniju Huavej, protiv koje su SAD u ponedeljak podigle tužbu za krađu tehnologije i kršenje sankcija prema Iranu.

Tramp (Foto: Jutjub)

Kineski telekomunikacioni gigant Huavej negirao je bilo kakve prekršaje pošto su američki tužioci podneli niz krivičnih prijava protiv firme.

Slučaj bi mogao da tenzije između Kine i SAD dovede do eskalacije.

U saopštenju, Huavej je naveo da su "razočarani saznanjem o optužbama koje su podignute protiv kompanije".

U saopštenju se navodi da kompanija nije počinila "nijedno od utvrđenih kršenja zakona" i da "nije svesna bilo kakve zloupotrebe od strane Meng".

U saopštenju se navodi da su optužbe za krađu poslovnih tajni bile predmet građanske tužbe, u kojoj porota nije utvrdila "ni štetu, niti namerno i zlonamerno ponašanje".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da prestanu sa "nerazumnim potiskivanjem" kineskih kompanija, uključujući i Huavej.

Kina će "odlučno braniti" svoje kompanije, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, ali se ne precizira kakve mere bi Peking mogao da preduzme u odgovoru na optužbe protiv vodećeg kineskog globalnog tehnološkog brenda i najvećeg proizvođača mrežne opreme koju koriste telefonske i internet kompanije.

U tužbi otpečaćenoj u ponedeljak, Huaveju se na teret stavljaju pokušaji krađe robotičke i druge tehnologije iz laboratorije T-Mobajla koja je korišćena za testiranje pametnih telefona.

Huavej se takođe optužuje da koristi "fantomsku firmu" u Hong Kongu, Skajkom , za trgovanje sa Iranom kršeći američke trgovinskle sankcije. Vašington tvrdi da je glavna finansijska direktorka kompanije Meng Vandžou varala banke u vezi sa tim transakcijama.

Meng, koja je ćerka osnivača Huaveja, Rena DŽengfeja, uhapšena je 1. decembra u Vankuveru po optužbama Sjedinjenih Američkih Država koje se odnose na Iran, što je izazvalo političku buru između Kine i Kanade, podseća AP.

Da li će biti američke invazije na Venecuelu pročitajte OVDE.

Izvor: Bi Bi Si, Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA