Najnovije

TURSKA NIJE USPELA: Zato Rusi rokaju teroriste u deeskalacijskoj zoni Idliba! Evo kakva je situacija! (VIDEO)

Počevši od 4. januara, ruske vazduhoplovne snage izvršile su seriju vazdušnih napada na položaje terorista u zoni eskalacije Idliba. Vazdušni napadi su bili usmereni na snage Hajat Tahrir Al Šam u gradovima Darat Iza, Kafrnaha, DŽamiat Al Rahal, Urum Al Kubra i 111. baza u zapadnom delu Alepa.

Turic, Rusi, Sirija (Foto: Pravda)

HTŠ-ova informativna mreža Iba je rekla da je grupa odgovorila granatiranjem pozicija Sirijske arapske armije (SAA) u okrugu Al Rašidin na periferiji grada Alepo, tvrdeći da je ubijeno 7 pripadnika službe, ali vladini izvori sumnjaju u tu tvrdnju.

Istog dana grupa militanata pod zaštitom Turske poražena je i predala je svoje položaje u okrugu DŽamiat Al Arman zapadno od grada Alepa. Nakon nametanja kontrole nad ovim područjem HTŠ je napredovao u zapadnom delu alepske provincije koja je pod kontrolom opozicije i zauzeo gradove Sinkar, Al Hota i 111. bazu puka. HTŠ je takođe ušao u grad Avejel nakon dogovora sa lokalnim savetom.

HTŠ je 5. januara objavio da su njegovi borci zarobili nekoliko borbenih tenkova i oklopnih vozila, dok su ostaci pokreta Nur Al Din Al Zenki pokušavali da ih prokrijumčare u područje Afrina, okupiranog Turcima.

Uprkos podršci Nacionalnog fronta za oslobođenje i Sirijske nacionalne armije, Pokret Nur Al Din Al Zenki zapravo je izgubio skoro sve svoje pozicije prema HTŠ u samo nekoliko dana ograničenih sukoba. Prema izveštajima, preostali članovi Pokreta sada beže iz zone deeskalacije Idliba u Afrin.

5. januara i 6. januara HTŠ je nastavio napade na militantne grupe koje su podržavali Turci. HTŠ je zaauzeo gradove Deira Simana i Atariba u delu alepske provincije pod kontrolom opozicije. Atarib je bio pod kontrolom dveju grupa koje su podržavali Turci Tuvar Al Šam i Biarik Al Islam. Kao rezultat toga, obe grupe su raspuštene.

Ove sedmice, HTŠ će doprineti koracima u cilju konsolidacije svojih nedavnih dobitaka i obaviti pripreme za dalje širenje unutar područja koje drži opozicija. Ako NFO i SNA ne preduzmu stvarne korake da zaustave ovu ekspanziju, to će potvrditi da Turska takođe nije uspela da pretvori mit o "umerenoj oružanoj opoziciji" u stvarnost i da je jedina sposobna "opoziciona sila" povezana sa teroristima.

Dana 4. januara, medijsko krilo Kurdske jedinice za zaštitu naroda (IPG) objavilo je video snimak koji prikazuje tekuću anti-ID operaciju u dolini Eufrata. Sirijske demokratske snage (SDF), od kojih je IPG jezgro, napadaju položaje ID u gradu Aš Safa. Dana 5. januara, SDF je nametnuo kontrolu nad okruzima Al Razaza, Al Tas, Al Ramta, Marzuk, Al Sur i Havi Al Sur unutar grada. Uprkos tome, SDF tek treba da uđe u južni deo i obližnja područja Al Muh i Al Basatin. ID i dalje kontroliše ovu oblast.

Prema SDF ratni avioni koalicije predvođeni Sjedinjenim Državama obavili su 129 napada na položaje ID. Kao rezultat vazdušnih napada i sukoba na terenu, navodno je ubijeno više od 71 borca ID.

Pročitajte OVDE još detalja, pogledajte mapu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA