Najnovije

ERDOGAN SE NE OBAZIRE NA RUSE: Turske snage krenule u ofanzivu na Manbidž! (VIDEO)

Dok turske snage nastavljaju ofanzivu istočno od reke Eufrat, Ankara je sada kao cilj postavila osvajanje Manbidža, strateškog grada s arapskom većinom, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga - SDF od 2016. godine.

Manbidž (Foto: Jutjub)

Vojnici sirijske Vlade mobilizovani su blizu Manbidža, nakon što je SDF u poslednji momenat, posredstvom Moskve, postigao dogovor s Damaskom da se odbrani od turske operacije.

U utorak je mala jedinica sirijskih vojnika ušla u Manbidž, prvi put od 2012. godine, dok snimci na društvenim mrežama prikazuju naoružanog vojnika lojalnog Vladi kako podiže sirijsku zastavu na zgradu u centru grada.

Teške borbe nastavljaju se osmi dan turske operacije protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je cilj vojne akcije da se uklone kurdske snage iz graničnog područja i formira "sigurna zona", gde bi se vratili milioni sirijskih izbeglica.

Naglasio je da će se operacija završiti kada Ankara napravi ovu "sigurnu zonu" od sirijskog Manbidža do granice sa Irakom. 

"Kada se očisti zona od Manbidža do Iraka, koja obuhvata 350 kilometara, kada budemo mogli uspostaviti sigurnu zonu, operacija će završiti. Ali do tog momenta, nijedna sila nas ne može zaustaviti."

Turski ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavošoglu rekao je da će Ankara odgovoriti na američke sankcije zbog vojne operacije u Siriji, dodavši da su sve pretnje i sankcije protiv Turske neprihvatljive, prenosi Rojters.

Govoreći u parlamentu, Čaovošoglu je rekao da Turska očekuje da se američki Kongres odrekne svog "štetnog pristupa" te da su veze Ankare i Vašingtona na kritičnoj tački. 

Dodao je i da će ove poruke preneti američkom potpredsedniku Majku Pensu kada dođe u Ankaru. 

'Nećemo proglasiti primirje'

Erdogan je ranije poručio predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu kako Turska nikad neće proglasiti prekid vatre na severoistoku Sirije, objavila je turska televizija NTV.

Razgovarao je s novinarima po povratku iz azerbejdžanske prestolnice Bakua te naveo kako se nastavljaju razgovori s Vašingtonom i Moskvom oko sirijskih gradova Kobane i Manbidž.

Dodao je kako "nije negativno" da sirijska vojska uđe u Manbidž sve dok nema kurdskih boraca u tom području.

Predsednik Turske je, takođe, istakao kako je poručio američkom kolegi da Ankara "neće pregovarati s terorističkom organizacijom" te kako je to bio odgovor na Trampovu ponudu posredovanja.

"Oni [SAD] nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo proglasiti primirje dok Turska nije proterala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije", istakao je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana.

Pošto je Damask uspostavio punu kontrolu nad kurdskim gradom Manbidžom u kome su se razmestile jedinice lojalne Bašaru al Asadu u sam grad juče tokom popodneva ušli su i Rusi.  Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA