Najnovije

Demokrate neće da ih Obradović disciplinuje

Niko, pa ni uvažene kolege iz SzS-a, ne može voditi kadrovsku politiku u Demokratskoj stranci. Unutarstranačke probleme i nesuglasice ćemo rešavati u okviru nadležnosti stranačkih organa”, poručio je juče predsednik DS-a Zoran Lutovac, reagujući na reči lidera Dveri, Boška Obradovića, koji je ocenio da „bivše rukovodstvo DS-a svaki dan zabija klipove u točkove”.

Obradović (Foto: Jutjub)

Lutovac je, međutim, uputio i javni poziv članovima DS-a, simpatizerima i „iskrenim borcima za demokratiju”, da se prekine s neplodotvornim raspravama, verbalnim nadmudrivanjima i javnim istupima koji udaljavaju od primarnog cilja – slobodnog društva i države koja počiva na principima vladavine prava, slobode i jednakosti.

„Apelujem i na članove DS-a da se u javnosti zastupaju samo stavovi definisani kroz odluke organa stranke. Insistiranje na razlikama u savezu, čiji smo osnivači, umesto zajedničkom interesu svih građana, koristi Vučićevom režimu. Ne zatvaramo oči pred razlikama, no, ne dopuštamo da te razlike prerastu naš zajednički zadatak i da se energija za suštinske promene usmeri u pogrešnom smeru i na pogrešnu adresu”, rekao je Lutovac pošto se u javnim istupima otvorila neka vrsta fronta između pojedinih funkcionera DS-a i Boška Obradovića. Lutovac se očigledno u ovoj situaciji našao između dve vatre: stranačkih funkcionera koji se, manje ili više otvoreno, suprotstavljaju partijskoj odluci o bojkotu izbora na proleće naredne godine i Obradovića, koji se sve smelije meša u unutrašnje stvari DS-a.

Potpredsednica DS-a Aleksandra Jerkov je, reagujući na Obradovićev komentar o bivšem rukovodstvu DS-a, a povodom razlika u pogledu bojkota, poručila da Demokratska stranka neće dozvoliti da predsednik nekog drugog pokreta disciplinuje članove DS-a, tumači njene odluke, deli packe onima koji ne daju izjave koje su mu po volji i unižava sve ono sto Demokratska stranka jeste i što je oduvek bila. „Nećemo dozvoliti da nam se nameću vrednosti i kultura drugih stranaka, pogotovo antievropskih poput Dveri”, rekla je Jerkovljeva, a izjave poput ove Boška Obradovića za nju su napad na sve članove DS-a, ali pre svega – na vrednost negovanja demokratske diskusije i dopuštanje drugačijeg mišljenja, koja je uvek bila elementarni deo kulture i vrednosnog sistema Demokratske stranke. Demokrate će, poručila je ona, nastaviti da govore ono što misle, i „tu nikakve uvrede i klevete neće pomoći nikome ko u tome pokušava da ih spreči, ma ko to bio”.

Obradoviću se suprotstavio i Dragan Šutanovac, koji je rekao da DS nema gazdu, da im niko ne komanduje, a da je odluka o bojkotu izbora, po njegovom shvatanju, „da nastavljamo borbu za demokratske izbore, bez obzira na to što smo u bojkotu za sledeće”.Antrfile

Trifunović opet grubo izvređao novinarku

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović ponovo je grubo uvredio novinarku, ovog puta to je bila urednica i voditeljka emisije „Upitnik” na RTS-u Olivera Jovićević. Trifunović je na „Tviteru” objavio da njena emisija postoji da ne bi radila „na poziv”, insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao. Na sličan način, Trifunović je u januaru ove godine pisao i o novinarki „Srpskog telegrafa” Ivani Žigić.

Udruženje novinara Srbije osudilo je „vulgarne i seksističke pretnje i uvrede koje su Trifunović i njegovi istomišljenici” uputili Oliveri Jovićević, ističući da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara s novinarima. Iz NUNS-a kažu da je Trifunović nedvosmisleno insinuirao da je Jovićevićeva prostitutka, što nikako „ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu”. Potpredsednica SNS-a Marija Obradović ocenjuje Trifunovićeve uvrede kao direktan pritisak na medije i zastrašivanje novinara.

Razbuktale strasti zbog paljenja knjige

U opoziciji se ne smiruju strasti ni posle incidenta tokom promocije knjige Gorana Vesića kada je grupa ljudi, predvođena Markom Bastaćem, predsednikom beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, centrom grada jurila za Vesićem. Nakon toga, podsetimo, iz SNS-a su optužili pristalice SzS-a da pale knjige, na šta je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla da je Srpska napredna stranka „pronašla neke ljude da pale knjigu i time optuži opoziciju za to”. Bastać je optužio zamenika gradonačelnika da je ljudima koji su ga obezbeđivali tokom promocije knjige u centru Beograda naložio da „tuku mirne ljude”. MUP je saopštio da su „trojica aktivista Saveza za Srbiju i deset pristalica SNS-a prijavili da su fizički napadnuti u ponedeljak uveče ispred galerije ’Progres’ tokom incidenata koji su se desili za vreme održavanja promocije knjige zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića”.

Šešelj otkrio tajnu o Srebrenici koju britanska vlada ne dozvoljava nikom da objavi. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA