Najnovije

POSLEDNJE AMERIČKO UPORIŠTE U SIRIJI: Ostaci vojske se zgrupisali oko naftnog polja! Čeka se završni udarac!

SAD planiraju da zadrže kontrolu nad naftnim poljima na istočnoj obali Eufrata uprkos stalnom povlačenju trupa. Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je novinarima da Vašington želi da bude siguran da naftna polja ne dođu u ruke ID-a ili drugih militanata.

Sirijska vojska (Foto: SANA)

 

Prema medijskim izveštajima, broj američkih trupa koji ostaju na području naftnih polja Omar biće 200. Očekuje se da će ostati još 400 vojnika povezanih sa SAD-om. Ovaj broj, potpomognut američkim ratnim vazduhoplovstvom, biće dovoljan da se osigura to područje.

Međutim, ostaje nejasno kako Vašington planira da eksploatiše zaplenjena naftna polja kada snage Asadovog režima su raspoređuene oko čitavog američkog garnizona.

Najverovatnije, naftna polja će postati još jedana pregovaračka tema u sirijskoj strategiji Vašingtona.

Severoistočna Sirija i dalje je deo zemlje sa najviše sukoba uprkos privremenom primirju u regionu.

Prema turskom ministarstvu odbrane, od početka Operacije “Proleće mira” neutralizovano je ukupno 765 „terorista“. Govoreći na Svetskom forumu TRT-a, predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska tokom 17-godišnjeg mandata vlade „nikada nije sedila za stolom s terorističkim grupama“ i „nikada to neće učiniti.“

Pored toga, Erdogan je osudio Zapad, uključujući EU i NATO države, jer su stajale protiv Turske tokom njene operacije na severu Sirije. Erdogan se nadalje prisetio svoje nadolazeće posete Rusiji da bi razgovarao o procesima koji su u toku na severoistoku Sirije. Tokom brifinga za štampu 17. oktobra, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Mariia Zakharova, rekla je da je Rusija „oduvek priznavala legitimne interese Turske u pogledu bezbednosti svojih granica“ i zalaže se za „praktičnu saradnju između Damaska i Ankare na osnovu Adana iz 1998. godine. “

Izjave ruske strane postale su još jedan dokaz stalne saradnje Turske, SAD-a i sirijsko-ruskog bloka oko situacije na severoistoku Sirije. U ovoj situaciji verzije koje opisuju trenutnu situaciju na severoistoku Sirije kao unapred dogovoreni scenario koji igra na ruku Damasku, Moskvi, Vašingtonu i Ankari izgledaju još pouzdanije.

Ruske i sirijske snage zajedničkom akcijom zapalile tursku granicu! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA