Najnovije

OTKRIVEN PRLJAVI PLAN SARAJEVA! ŽELE DA NASELE MIGRANTE U REPUBLIKU SRPSKU: Stigao žestok odgovor!

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja Federacije BiH zaključili su u petak na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu. Na sastanku su usvojeni i zaključci u kojima jasno stoji da Srbi u FBiH neće dozvoliti da se formira nijedan kamp sa migrantima na zemlji gde su Srbi bili većina po popisu stanovništva iz 1992. godine.

Sarajevo (Foto: Jutjub)

- Jedan od zaključaka je da, ukoliko slučajno pokušaju da prave kamp u Medenom Polju, odmah blokiramo puteve prema Bosanskom Petrovcu, a zatim da blokiramo i institucije Federacije BiH i BiH - kaže, za "Novosti", Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On dodaje da Sarajevo mora biti svesno toga da će Srbi u Federaciji BiH braniti svaki zaselak, selo i opštinu gde su Srbi bili većina prema popisu stanovništva iz 1991.
- Ne želimo kampove migranata na našim vekovnim ognjištima - poručuje Radanović.

Predsednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac rekao je da nije prihvatljivo naseljavanje migranata na ove prostore jer bi to ugrozilo bezbednost, dalji opstanak i život stanovnika na prostoru Medenog Polja.

 Protiv smo bilo kakve dislokacije migrantskih centara na prostore gde većinski žive Srbi - istakao je Pećanac.

On je upozorio da bi, ukoliko bi se to desilo, bio narušen Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, srpska populacija bi na ovom prostoru bila ekonomski i bezbednosno ugrožena i ponovo bi mogao da se dogodi egzodus Srba.

- Ukoliko vlasti ne pristupe organizovano upravljanju migrantskom krizom i ako ne budu ispoštovani naši zaključci spremni smo da upotrebimo sva legitimna sredstva da se odupremo bilo kakvom naseljavanju prostora gde vekovima žive Srbi - istakao je Pećanac.

Situaciju u vezi s migranatima prati i srpski povratnik u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca Drago Mirković (68). On kaže da će Srbi napustiti ovaj prostor ukoliko bude naseljen migrantima i dodaje da je veoma loša ideja da se u Medenom Polju otvori migrantski centar.

- Srpski narod je 1995. usled ratnih dejstava bežao sa ovih prostora i jedva živu glavu izvukao. Naseljavanje naših vekovnih ognjišta migrantima dovelo bi do ponovnog egzodusa Srba sa ovih prostora - rekao je Mirković.

On ističe i da su mu se ljudi u Bihaću žalili na migrante da kradu, otimaju i da se lokalno stanovništvo ne oseća bezbedno.
Srbi iz FBiH dobili su i podršku iz RS. Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na opšti nered u BiH i nepostojanje koordinacije institucija na nivou BiH za rešavanje tog problema.

Upotreba imena 'Severna Makedonija' na čekanju dok ne počnu pregovori! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA