Najnovije

IDEALNO ZA ŽESTOKO PUCANJE: Nije ni čudo što ove puške nazivaju "Lavovima"

Kraljevačka firma "Royal Wolf" uvezla je iz Turske poluautomatske sačmarice u dve konfiguracije. Polovinu uvoznog kontingenta čine sačmeni poluautomati Derya MK-12, koje koriste na svojim takmičenjima IPSC strelci, a drugi deo pušaka čine lovačke poluautomatske sačmarice Derya Lajn (eng. lav).

Poluautomatska sačmarica Derya Lajn (Foto: jutjub)

"Royal Wolf" je stručnacima izašao u susret i za testiranje su dobili tek pristigle, neotpakovane puške Derya MK-12 IPSC, Derya MK-12 i lovnu Derya Lajn. Uvoznik je snabdeo i velikom količinom sačmarske municije, različitih proizvođača, laboracija, krupnoće sačme i namene.

Pod namena, misli se na lovnu, sportsku i municiju sa jedinačnim projektilima. U prodavnici "Royal Wolf" u Kraljevu, preuzeta je po jedna kutija jedinačnih projektila 12/70 i 12/76 "Baschieri & Pellagri" i dupleks DD, kao i "Fiocchi" trap metak od 24 g i po kutiju RC Tornado M-90 i "Beloma". U više krupnoća sačme od 3,0 mm do 8,55 mm. Laboracije su bile izuzev trapa, od 32 do 50 grama, standard i 1.050 bar pritisaka.

Bogat izbor odlične municije

Opremljeni puškama, municijom i potrebnom opremom, otišli su na strelište Streljačkog saveza Opštine Trstenik.

Ovaj poligon udaljen je samo 500 metara od centra Trstenika i samo 3 km od Vrnjačke Banje. Pravi je biser za ljubitelje klasičnog dugodometnog, IPSC i lovnog streljaštva. 

Prvo predstavljaju pušku Derya MK-12 IPSC, iako je to u suštini skoro ista puška kao i Derya MK-12. Na prvi pogled vidi se da podmodel namenjen strelcima u praktičnom streljaštvu ima više narandžasto obojenih delova kako bi delovao sportski, a ne vojnički agresivno.

Kalibar ovih poluautomata je 12, uz ležište dužine 76 mm. Puška prima municiju 12/76 i 12/70 uz detalj da se isporučuje sa dva izmenjiva klipa. Čim kažemo klipa, jasno vam je da puška radi na principu pozajmice barutnih gasova. Na ovim MK-12 puškama u fabrici su montirani klipovi na kojima piše "light loads" (lako punjenje), a u koferu puške nalazi se klip sa natpisom "heavy loads" (teško punjenje). Kako se u IPSC sportu ne koriste najteže laboracije municije kalibra 12, to je logično bilo da se na testu više koristi municija 12/70, standardnih, lakih ali semi magnum punjenja.

Prvo šta je isprobano bilo je pucanje odličnim “Fiocchi” 24 g trap metkom i tu je potvrđeno očekivanje. Sa trap municijom 24 g u odnosu na 4 do 10 metaka dolazi do ne uvođenja novog metka u cev, zbog razumljivo ultralakog punjenja. Sva ostala municija standardnih, lakih i teških laboracija je tokom testa radila besprekorno u puškama Derya MK-12 IPSC, MK-12 i Lajn.

Derya MK-12 i MK-12 IPSC, municijom se snabdevaju iz kutijastog odvojivog okvira kapaciteta deset metaka, iako postoje i okviri od dva, četiri, pet ali i neverovatnih 19 metaka. Na testu se koristilo samo okviri od deset metaka. Zahvaljujući odsustvu, podcevnog tubularnog magacina za municiju, turski konstrukotri su napravili naprednu konstrukciju gde se gasni cilindar i gasni klip nalaze oko cevi puške. Kroz rešetkastu aluminijumsku oblogu cevi vidi se gasni klip. Primenjen je i novi izum turskih konstruktora - “bafer bolt system”, koji amortizuje udar zatvarača u sanduk, čak i pri najjačim punjenjima, čuvajući aluminijumski sanduk puške od oštećenja. Bravljenje zatvarača se obavlja klinom u produžetku cevi, što je karakteristično za većinu gasnih poluautomata.

Ekstrakcija čaura obavlja se jakim kandžastim izvlakačem. Konstruktor je uradio - Daxos (Dual axis operation system) koji omogućava IPSC strelcima da ručicu zatvarača prebacuju po želji, na desnu ili levu stranu.

Po koncepciji Derya MK-12 građena je kao američka vojnička M4 (M16 - AR15) puška. Slične su komande, kočnice, utvrđivača okvira, oslobađanja zatvarača, kao i dve poprečne čivije za rasklapanje dvodelnog 7.075 sanduka (risivera). Obostrana kočnica, sa karakterističnim obeležavanjem i oranž boje u IPSC MK-12 podmodelu, poprečnog je tipa. Nalazi se na sanduku iznad pištoljskog rukohvata. To je sve u skladu sa komandama i obukom strelaca koji koriste sistem M4 (M16) puške. U IPSC sportu to znači da sportski strelac u disciplini three gun match, ima iste komande na pušci ožlebljene i glatke cevi. To drastično pojednostavljuje obuku i povećava brzinu strelca.

Evo još jedne sličnosti sa M4 (M16) puškom. Kundak koji prati osu cevi je sličan M4. Pritiskom na donju polugu produžava se u pet različitih dužina - položaja, od 305 do 390 mm do obarača. Kundak ima oranž (crnu - kod običnog MK-12 modela) podesnu obrazinu, čiji je opseg čak deset visina.

Cev IPSC modela MK-12 duga je 508 mm (20 inča), ima spoljašnji prečnik 21,5 mm i opremljena je velikom efikasnom gasnom kočnicom, koja je demontažna. Ovaj detalj, kao i 3,5 kg težina puške doprinosi da je trzaj izuzetno umeren, tako da je moguće višestruko, munjevito angažovanje meta na IPSC stejdžu. Ova cev takođe ima navoj u zoni usta cevi, koji prihvata izmenjive čokove. Kompanija "Derya" uz puške isporučuje tri čoka: F; M i C, odnosno 1/1; 1/2 i 0/0. Pun, polovinu i cilindar.

Za test je spremno stotine različitih metaka. Prvo smo pucali istom municijom, a zatim smo u okvir ređali naizmenično različitu municiju po gramaži, dužini i proizvođaču. Za najjača punjenja slušamo proizvođača i montiramo klip - heavy load. Za sva ostala: 32, 34, 36 i 40 grama odgovara klip - light load. IPSC strelci napravili su improvizovani stejdž, čak i sa glinenim golubovima, tako da je test dobio na raznovrsnosti. Za MK-12 IPSC i MK-12 koje su uporedo (približno istim brojem metaka) testirani, radili su besprekorno. Ove Derya puške rade bez zastoja, čak i dobro zaprljane prethodnim pucanjem. Gutaju svu vrstu municije, a jedinačnim projektilima je moguće dobiti grupe tri pogotka sa 40 m, prečnika 45 mm, pucano mehaničkim nišanom iz ruke.

Srpske haubice NORA B-52 će podržavati ruske tenkove T-80U! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: kalibar. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA