Najnovije

KONTROVERZAN SLUČAJ: Zašto radnici iz Lučana aplaudiraju direktoru kome se sudi za smrt njihovog kolege stradalog u fabrici

Od 14. jula 2017. godine, kada je u nesreća u fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima odnela dva života, do prekjuče, kada je po drugi put odloženo suđenje direktoru Radošu Milovanoviću i još dvojici njegovih saradnika optuženih da su odgovorni za tragediju, ovaj slučaj pratila je serija kontroverzi.

Fabrika u Lučanima (Foto: Jutjub)

Šta će se dalje dešavati sa sudskim procesom biće poznato 15. novembra za kada je zakazan treći pokušaj početka generalnom direktoru i njegovim saradnicima. U, međuvremenu, Milovanu Milivojeviću, ocu poginulog Milomira Milivojevića (25) uši još uvek bruje od salvi zvižduka i uvreda svojih kolega koji su organizovano došli pred sud u Ivanjicu da daju podršku svom direktoru.

Juče se cela Srbja pitala zašto radnici iz Lučana u transu aplaudiraju direktoru kome se sudi za smrt njihovog kolege stradalog na radnom mestu, pa još i vređaju porodicu nesrećnog mladića? I šta je to u ovom slučaju toliko specifično da na površinu isplivaju najružnije ljudske osobine?

Kako je došlo do nesreće?

Sve je počelo leta 2017. godine, kada su u eksploziji u pogonu raketnih goriva stradali Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović (55). Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Nakon tragedije, pojavile su se brojne informacije, pa i dokazi koji su govorili u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, međutim, više od dve godine tužilaštvo nije podiglo optužnicu protiv odgovornih lica u ovom javnom preduzeću.

Dvadesetak dana posle nesreće u kojoj je poginuo Milomir, u istoj fabrici došlo je do još jednog požara u kome su povređena još dva radnika. Rukovodstvo fabrike i sindikalci posle ovoga izdali su saopštenje kojim su se bunili publicitetu koji je dat vestima iz lučanske fabrike.

“Smrtni slučajevi se dešavaju na autoputevima, požari su pristuni i u drugim granama industriju, ali nemaju ovoliki publicitet, kao dešavanja u preduzeću “Milan Blagojević – Namenska”. Molimo sve dobronamerne ljude i političare da ova dešavanja (požari) koji su prisutni u ovoj opasnoj proizvodnji, kao i gubitak naših kolega ne koriste za političke obračune sa neistomišljenicima", saopštili su tada menadžment i sindikat fabrike.

Prekršajni umesto krivičnog postupka

I dok je porodica stradalog mladića očekivala da će biti da će protiv rukovodilaca fabrike krivični postupak pokrenuti tužilaštvo, dogodio se neočekivani obrt - pokrenut je prekršajni postupak.

Naime, odeljenje u Guči Prekršajnog suda u Čačku je 24. novembra 2017. pokrenulo prekršajni postupak protiv Radoša Milovanovića zbog nesreće u kojoj su poginuli Milivojević i Ignjatović. Taj postupak je, međutim, obustavljen jer je „Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podnelo krivičnu prijavu protiv inspektora rada Vukić Lekića, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja“.

Kako optužnice i dalje nije bilo, Milovan Milivojević, inače takođe zaposlen u “Milanu Blagojeviću” odlučio je da se obrati medijima.

On je govorio o tome da se "plaši da će slučaj biti zataškan, ukazivao na sumnje da je u fabrici bilo niz propusta, ali i da je direktor Milovanović pokušao da ga kupi nudeći mu stan i posao za njegovu suprugu i ćerku". Zbog takvih istupa generalni direktor "Milana Blagojevića" ga je tužio.

Na optuženičkoj klupi, opet po tužbi Radoša Milovanovića, našla se i Milovanova ćerka Mirjana koja je zbog tragične nesreće koja je odnela život njenog brata pisala otvorena pisma javnosti. U vreme kada je dobila tužbu od Milovanovića, ona je dobila i otkaz u privatnoj firmi u kojoj je radila. Ta firma se kasnije, međutim, oglasila tvrdeći da Mirjana nije otpuštena jer je to tražio Radoš Milovanović.

Otac stradalog mladića raspritivao se često o tome kada će biti podignuta otpužnica, a decembra prošle, kako je naveo, rekli su mu - uskoro.

13. i 14. plata

Tih dana svi zaposleni u “Milanu Blagojeviću” su trljali ruke posle najave da će im biti isplaćena 13. i 14. plata.

- Fabrika će svakom radniku do kraja godine isplatiti po 60.000 dinara. Pored toga, odmah po završnom računu, svaki radnik dobiće još jednu platu na osnovu dobiti - saopšteno je tada radnicima

I ne samo to, radnici oružarske fabrike u Lučanima u maju su, podovom 70 godina preduzeća, dobili po 50.000 dinara.

Dan pre nego što je konačno podignuta optužni predlog za nesreću u fabrici oglasila se Sindikalna ogranizacija preduzeća „MB – Namenska“. Povod je bio, kako je navedeno u saopštenju, pritisak javnosti na tužilaštvo sa namerom da podigne optužnicu protiv Radoša Milovanovića i drugih.

- Ono što tražimo i što je naš ultimativni zahtev, jeste da na čelu Preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ AD Lučani ostane mr Radoš Milovanović. Jedino njemu verujemo, jedino sa njim smo sigurni u svoju budućnost i samo on može da nam obezbedi uposlenost svih kapaciteta - pisalo je u saopštenju.

Optužnica i podrška

Sutradan je obelodanjeno da Osnovno javno tužilaštvo u Ivanjici tereti Radoša Milovanovića, rukovodioca pogona raketnih goriva Vladimira Lončarevića i rukovodioca zaštite na radu Tomu Stojića za teško delo protiv opšte sigurnosti. Optužnim predlogom za svu trojicu zatražena je kazna od jedne i po do tri godine zatvora.

Početak suđenja je bio zakazan za 20. septembar, ali je odložen na zahtev odbrane Vladimira Lončarevića. Za novi termin određen je 3. oktobar.

Tog dana zaposleni u „Milanu Blagojeviću“ u velikom broju su iz Lučana pošli u Ivanjicu da pruže podršku svom generalnom direktoru. Pred zgradom suda skupilo se 300-400 Lučanaca.

Glavni pretres nije otvoren ni ovoga puta, jer je tužilaštvo tražilo da se odloži dok se sa okrivljenim Tomom Stojićem, koji je to tražio, ne zaključi sporazum o priznanju krivice.

Dok je Radoš Milovanović izlazio iz suda radnici su ga dočekali salvama aplauza, a zatim su se, prozivkama i psovkama, ostrvili na Milovana Milovanovića i označili ga kao rušitelja fabrike koji Radoša Milovanovića želi da strpa u zatvor.

Dok su se juče mnogi pitali zašto radnici vređaju oca mrtvog kolege, drugi su imali malo drugačiju "dilemu":

- Veruje li ko od vas da je 800 ljudi samoinicijativno, u radno vreme, o svom trošku prešlo 100 kilometara da podrži direktora?

Otac: Na Milomirovom grobu sam se zakleo

 - Šta mi je posle toga preostalo nego da pravdu isteram do kraja. Na Milomirovom grobu sam se zakleo da ću sve učiniti da krvici za njegovu smrt odgovaraju - priča otac poginulog oružara, i sam zaposlen u “Milanu Blagojeviću”.

Pročitajte OVDE  po kome je to sada opleo Velja Ilić.

Izvor: Blic 

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube