Najnovije

KOCKANJE SA VELIKIM ULOGOM: Ako Erdogan sprovede plan, svet će se ponovo naći pred velikom pretnjom

Donald Tramp je na svom Tviteru objavio odluku o povlačenju vojnih trupa iz Sirije.

Erdogan (Foto: Sinhua/ Pravda)

- Beskrajni i smešni ratovi su gotovi. Bićemo fokusirani na širu sliku, znajući da uvek možemo da se vratimo nazad i oduvamo-napisao je on na svom profilu.

Kao i mnogi tvitovi američkog predsednika, ni ovaj nije u potpunosti tačan. Drastična promena američke pozicije na severoistoku Sirije odgovor je na neumoljivost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kome je bilo dosta američkih pritisaka da odustane od planirane invazije, otkrili su "Blumbergu" izvori među američkim zvaničnicima.

Prošlog leta su američke, turske i kurdske diplomate postigle dogovor o bezbednoj zoni između turskih i kurdskih snaga. Erdogan je, međutim, rešio da taj dogovor prekrši i pošalje svoju vojsku u Siriju. Tramp je odlučio da mu američke snage neće stajati na putu, kako ne bi rizikovao vojnu konfrontaciju sa NATO saveznikom.

To se odražava na izjavu koju je Bela kuća dala u nedelju uveče.

- Oružane snage SAD neće podržati ili biti uključene u vojnu operaciju, a vojne snage SAD koje su pobedile teritorijalni kalifat ID-a neće biti u neposrednoj blizini - navedeno je.

Poslednje tri reči sve otkrivaju. Viši zveničnici iz Trampove administracije su otkrili da nije bilo naredbe za povlačenje više od 1.000 američkih trupa iz Sirije - Bela kuća se odlučila za taktičko povlačenje samo iz oblasti na koje će Turska izvršiti invaziju.

U drugom delu izjave Bela kuća je saopštila da neće zadržavati pripadnike Islamske države koje su zarobile savezničke kurdske snage, već da će "Turska biti odgovorna za sve vojnike ID". Te zatvorenike trenutno čuva kurdska policija.

Dakle, ako je Erdogan planirao da pošalje vojsku protiv Kurda, a da mu zatim Amerika pomogne u zadržavanju boraca ID to se neće desiti. Tramp mu je jasno poručio da će morati sam da se snađe.

To je kockanje sa velikim ulozima. U američkom interesu je da se teroristi Islamske države nikada ne vrate na ratište, a Turska nema dovoljno resursa da ih zadrži.

Jedan od problema je i to što je Tramp rešio da povačenje američkih trupa predstavi kao deo svoje kampanje protiv "beskonačnih ratova".

U januaru, nakon što je prekršio ranije obećanje da će se povući iz Sirije, Tramp je zapretio Turskoj "ekonomskim razaranjem" ukoliko napadne njihove saveznike Kurde. Ovog puta je bio manje precizan, pa je na Tviteru napisao da će "potpuno uništiti i zbrisati" tursku ekonomiju, ako Ankara preduzme bilo kakvu akciju koju bi smatrao "prelaskom dozvoljenih granica".

Za razliku od Tviter pretnji, one u stvarnom životu zavise od Kongresa. Juče je senator Lindzi Grejam izjavio da sa kolegama priprema nove sankcije Turskoj ukoliko ona sprovede invaziju, kao i da se nada da će taj zakon dobiti većinu u Kongresu.

Lider Amerike neće više da vodi rat na 11.000 km od svoje kuće! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blumberg, Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA