Najnovije

ZOVU GA PAKLENA MAČKA, A EVO ŠTA MOŽE DA URADI! Predstavljene kandže hrvatskog naoružanja!

Pojam helket (hellcat engl. paklena mačka) nećete naći u životinjskom carstvu, jer takvo stvorenje ne postoji. Ali, u svakodnevnom govoru u SAD označava osobu žestokog temperamenta i pakosnog karaktera (ne nužno žensku). Od poznatih i popularnih proizvoda, takav “žestok” nadimak dobili su do sada, jedan sportski automobil, palubni lovački avion i samohodni protivoklopni top. A onda je, krajem septembra, “Springfield Armory” predstavio svoj novi model pištolja. Pogađate, nazvan je - Helket.

“Springfield Armory” Helket (Foto: jutjub)

Nova kategorija pištolja

U stvari, iako nosi ime čuvene američke oružarske kuće, novi pištolj je proizvod mlade hrvatske kompanije “HS Product” iz Karlovca, koja je reputaciju stekla proizvodeći seriju pištolja XD za svog partnera iz SAD. Iako novi model ima dosta dodirnih tačaka sa ovom serijom, ipak predstavlja značajan novitet jer s njime “HS Product” među prvima u svetu, ulazi u proizvodnju mikro-kompakt borbenih pištolja. Ovu kategoriju je prvi promovisao čuveni SIG sa svojim već kultnim modelom P-365. Za kratko vreme, ovaj pištolj je uspostavio nove standarde i postao klasa za sebe, definišući tako novu kategoriju pištolja. Načelno, borbeni mikro-kompaktni modeli dele ove osobine: dimenzije podesne za skrivino nošenje što podrazumeva ukupnu dužinu do 15 cm, kalibar 9 mm Para (ili jači), unutrašnji udarač, povećan kapacitet okvira i minimalnu širinu (do 25 mm)… Samo dan-dva posle “Springfildove” premijere sa sličnim projektima, pojavili su se “Smith & Wesson” MP 2.0 Sabkompakt (Subcompact) i turski Kanik Elit SC (Canik Elite). Očigledno je da tek predstoji ekspanzija ovakvog oružja.

Kada govorimo o oružju za skriveno nošenje na telu, prirodno je očekivati skromije dimenzije. Ali, minimalna širina u tom slučaju je “uslov svih uslova”. Ako u kalkulaciju ubacite potrebu za povećanim kapacitetom, jasno je da okvir za municiju predstavlja ključni elemenat čitave konstrukcije. SIG je svoj mikro-kompakt P-365 koncipirao oko okvira koji je prvi osmišljen. Helket je takođe nastao na sličan način, skoro slučajno. Jedan inženjer je pomislio da je u okvir SIG P-365 moguće spakovati još jedan metak uz minimalne prerade konstrukcije. Uspeo je i to je bila polazna tačka za nastanak novog modela. Naravno i za ostale elemente primenjena su sva savremena rešenja, koja se koriste za moderno oružje ovog tipa.

Pa, šta to Helket nudi? Za početak, to je trenutno mikro-kompakt sa najvećim kapacitetom na tržištu. Istini za volju, to je samo jedan metak više u onosu na SIG P-365, ali ipak… Helket do kupaca dolazi sa dva okvira, kapaciteta 11 i 13 metaka kalibra 9 mm Para. Pištolj je predviđen za korišćenje +P municije povećane snage. To uz provereno snažnu konstrukciju, znači da možete koristiti novu, navodno superiornu municiju za samoodbranu pa je ova osobina dobar marketinški potez, iako je logičnije da se iz 76 mm duge cevi ispaljuje metak standardne snage, jer se mali, lagan pištolj na taj način lakše kontroliše.

Adaptive grip za siguran hvat

Ram oružja je izrađen od polimera i dobio je nekoliko praktičnih izmena. S obzirom na male dimenzije, usek u zoni korena štitnika okidača obezbeđuje dublji hvat, baš kao i veći prepust (tzv. dabrov rep), na vrhu zadnje strane rukohvata. Ali najveća promena uočava se kada pištolj uzmete u ruke. Helket je dobio potpuno novu teksturu na kontaktnim površinama nazvanu “adaptive grip”. Umesto klasične, jednoobrazne površine, kod nove teksture radi se o kombinaciji sitnih, oštrih piramida raspoređenih između nešto krupnijih piramida sa zarubljenim vrhom, koje imaju za delić milimetra veću visinu. Time se dobija na dodir prijatna površina, koja pri jačem stisku pruža siguran hvat, sprečavajući da oružje isklizne pri brzoj paljbi. Sa priličnom sigurnošću predviđamo da će ova tekstura (i njene varijacije), uskoro biti primenjene i na drugim modelima. Još jedan detalj se uočava na ramu Helketa. To je tzv. forward index point, tj. mala površina sa istom teksturom, smeštena na ramu, iznad prednjeg dela štitnika okidača. Time je dobijen siguran oslonac za ispruženi kažiprst kada ne želite da ima kontakt sa okidačem, a pri dvoručnom hvatu dopušta da na to mesto oslonite vrh palca slabije ruke. A dobro definisan hvat garantuje bolju kontrolu oružja.

Dugme za izbacivanje okvira pozicionirano je na uobičajenom mestu i po potrebi može se prebaciti na drugu stranu rama. Okidač ima sigurnosni jezičak poput Glocka, ali je oblik potpuno ravan, u skladu sa trenutnom modom. Za razliku od potpuno vertikalnih, sportskih okidača, novi okidači sa ravnom polugom pozicionirani su koso, pa je nejasno šta se time dobija. U svakom slučaju, okidanje na Helketu ne oduševljava svojom silom od 4,5 kg u proseku, ali je potpuno zadovoljavajuće za samoodbrambeno oružje. Hod i ostale osobine odgovaraju XD modelima. Helket ima za nijansu veću širinu od P-365, ali je zato na prednjem delu rama dobio kratku, standardnu šinu, dok njegovom konkurentu trebaju adapter za montažu dodatne opreme ili namenski razvijeni uređaji za konkretan model.

Navlaka je izrađena na uobičajen način, glodanjem čeličnog otkivka i dobila je zaštini premaz od melonita. Takođe, određeni delovi unutrašnjeg mehanizma tretirani su na isti način, da bi se zaštitili od koroozije i da bi se smanjilo trenje između pojedinih pokretnih delova. Bravljenje je SIG patent, sa prizmatičnim ležištem metka u otvoru za izbacivanje čaura. Izvlakač je spoljašnji, sa snažnom širokom kandžom, koja sigurno vadi ispaljenu čauru. Za proveru prisustva metka u cevi služi mali kružni otvor formiran od polukružnog isečka na navlaci i u osnovi cevi na bloku za bravljenje. Urezi koji olakšavaju repetiranje nalaze se i na prednjem delu navlake ali i sa gornje strane u zadnjem delu, tako da se navlaka sigurno povlači unazad ako koristite “izraelski metod” sa hvatom preko gornje površine.

Minijaturni refleksni nišan

Verzija sa oznakom OSP krije jedno iznenađenje. Ova skraćenica znači Optical Sight Pistols (pištolji sa optičkim nišanom) i donosi jednu izmenu na navlaci. U zoni ispred zadnjeg nišana, na gornjoj strani navlake Helket OSP ima pločicu učvršćenju sa dva zavrtnja. NJenim skidanjem dobija se mogugćnost da se u toj zoni postavi minijaturni refleksni nišan. U ponudi već izvesno vreme postoji više kvalitetnih uređaja ovog tipa koji po dimenzijama savršeno odgovaraju džepnim pištoljima. Iako ovo rešenje ne deluje kao dobra ideja za mikro-kompakt, pojedini korisnici se sigurnije osećaju kod brzog nišanjenja. Jer mali pištolj ima kratku nišansku liniju, koja znači veće ugaone greške.

Ipak, Helket ima zaista dobro osmišljene mehaničke nišane sa velikom luminiscentnom tačkom na prednjem nišanu (proizvod firme “Ameriglo”) i zadnji nišan sa dubokim usekom u obliku slova “U”. Ova kombinacija se dobro pokazala pri brzom nišanjenju u bliske ciljeve. Testiranje Helketa na daljini od 13,5 metara pokazalo je da daje vrlo ujednačene grupe - u proseku ispod 5 cm, a sa pojedinim tipovima municije i dvostruko manje.

Sa masom od oko 510 grama (bez municije) i kapacitetom municije kao dva revolvera (ili kao slavni Brouning HP-35), novi, minijaturni borbeni pištolj predstavlja moćnu alatku za samodbranu ili back up (pomoćno) oružje, za službena lica. Cena se, u zavisnosti od modela, kreće u rasponu od 570 do 600 dolara u SAD, a s obzirom da je reč o proizvođaču iz Hrvatske, možemo očekivati da se u dogledno vreme pojavi i na našem tržištu. Svakako zaslužuje pažnju onih koji svoje oružje svakodnevno nose veći deo dana, a bilo bi lepo isprobati ga na strelištu.

Kako su Srbi zajedno sa Rusima isprovocirali Amere, pročitajte OVDE!

Izvor: kalibar. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA