Najnovije

RUSKI AMBASADOR U SARAJEVU ZAGRMEO: BiH neće u NATO! Dejtonski sporazum mora da se primenjuje onakav kakav jeste (VIDEO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da Program reformi BiH koji je usvojen na sednici Predsedništva BiH nije povezan sa integracijom BiH u NATO.

Petar Ivancov (Foto: Jutjub)

Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, kao i da taj dokument nije povezan sa Akcionim planom za članstvo u NATO.

"Predsedništvo je donelo važnu odluku. Ovaj dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva u BiH u vezi sa članstvom u NATO. Dobro je da će dalji koraci u vezi sa saradnjom sa NATO-om biti pod kontrolom Parlamentarne skupštine i Predsedništva BiH. Zemlje Kvinte koje su pomagale postizanje tog sporazuma, takođe, dele ovaj stav o tom dokumentu", rekao je Ivancov.

On je podržao odluku Predsedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltija za prededavajućeg Saveta ministara, navodeći da je dobro da je to tehničko pitanje rešeno.

"Nažalost, prošlo je više od godinu dana do te odluke zbog toga što su u taj proces bila unesena neka pitanja koja nisu sa tim u vezi", kaže Ivancov.

Ivancov je izrazio nadu da će formiranje Saveta ministara biti završeno na vreme.

"Imamo niz pitanja koja trebamo rešavati sa novim sazivom Saveta ministara. Na taj način će biti deblokiran i rad Parlamentarne skupštine, gde, takođe, imamo niz inicijativa o kojima trebamo raspravljati", naglasio je Ivancov.

Govoreći o 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je garant i Rusija, Ivancov je istakao da ruska strana u potpunosti podržava taj sporazum.

"NJegovi temelji su ravnopravnost, dijalog i postizanje kompromisa o svim pitanjima i to je jedini osnov za BiH i njeno postojanje. Dejtonski mirovni sporazum treba da se primenjuje onakav kakav jeste. Priče o mogućem njegovom preispitivanju i transformaciji u pravcu centralizacije BiH su neodgovorne i čak mogu da budu opasne. Principi ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i širokih ustavnih ovlašćenja dva entiteta su temelj za BiH", ocenio je Ivancov.

Ruski ambasador je ponovio da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nema nikakvu korisnu ulogu u BiH.

"Visoki predstavnik nije sinonim za bonska ovlašćenja, već on treba da promoviše i podstiče procese stabilizacije, kompromis, međuetnički dijalog, ravnopravan razvoj svih delova BiH i rešavanje spornih pitanja. Da li je on imao korisnu ulogu u tome? Nije", istakao je Ivancov.

Visoki predstavnik, dodao je on, nije u potpunosti predstavnik cele međunarodne zajednice.

"On po svom izboru stane na ovu ili onu stranu. To nije korektno i to ima negativnu ulogu. Zbog toga smatramo da je došlo vreme da OHR bude zatvoren", naglasio je Ivancov.

Prema njegovim rečima, nije dobro da se međunarodna zajednica meša u unutrašnja pitanja BiH čak i kada smatra da je to pravi način ponašanja.

"Pravo za donošenje odluka pripada lokalnim vlastima. Ovo je vaša zemlja", poručio je Ivancov.

Govoreći o migrantskoj krizi, Ivancov je naveo da je to veliki problem sa kojim se suočava BiH i da je Rusija zabrinuta zbog toga da se BiH posmatra kao lokacija koja bi trebalo da bude prihvatilište migranata.

"Cilj tih migranata nije BiH, već žele da se domognu zapadne Evrope. Kreiranje brojnih migrantskih kampova nije dobra odluka. Politika koju EU sprovodi u vezi sa tim treba da bude drugačija. Pre nego što stignu u BiH migranti prolaze kroz zemlje EU koje ih propuštaju. Poruka za BiH je da treba da snosi deo odgovornosti prema migrantima, ali sumnjamo da sve članice EU snose tu odgovornost", istakao je Ivancov.

On ističe da BiH u vezi sa migrantima treba drugačije odluke, a one znače da oni ne dolaze i ne zadržavaju se u BiH.

Pročitajte OVDE zašto BiH neće u NATO. Milorad Dodik sve objasnio.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS