Najnovije

PUTIN GAZI ZAPAD BEZ MILOSTI: Rusija ima rezervni sistem i spremna je da se odvoji od međunarodnog bankarskog sistema

Veliki poredak stvari mogao bi da bude podvrgnut nekim velikim promenama. Najblaže rečeno, uskoro će početi rat za resetovanje globalnog finansijskog poretka.

Putin (Foto: kremlin.ru)

U Rusiji se vrše pripreme u slučaju da joj se nametnu krajnje bankarske sankcije, prekidajući joj trgovinu unutar sistema SVIFT – koji upravlja kreditnim, dužničkim i transakcijama bankarskim karticama širom globalne mreže u stvarnom vremenu.

Međutim, Putin je spreman da svoju zemlju u potpunosti odvoji od međunarodnog bankarskog sistema i započne sa nacionalnom platformom, podržanom hiljadama tona zlata i rastućim savezima sa Evropom, Kinom, zemljama BRIKS-a, Bliskim Istokom i sa nekoliko sila u nastajanju.

Veliki pokušaj isključenja Rusije iz SVIFT sistema mogao bi da rezultira najvećim raskolom koji je globalni finansijski sistem ikada video. Šta onda?

„Rusija je uspešno razvila i implementirala alternativu ukoliko bi bila isključena iz međunarodnih bankarskih sistema, navodi se u poslednjem izveštaju.

Što se tiče zapadnih sankcija, najveća ranjivost Rusije je u njenom bankarskom sektoru, koji je vezan za međunarodno bankarstvo.

Ako Rusija poželi da zadrži status kvo, ne može se uraditi mnogo na ovoj zavisnosti. Ali ubrzo nakon što su sankcije objavljene 2014. godine, Moskva je započela pripremu za najgori scenario: da bude isključena iz svetskog međubankarskog sistema finansijskih telekomunikacija (SVIFT).

Laički rečeno, SVIFT omogućava brze i (navodno) sigurne međunarodne finansijske transfere. 

Postoje dva pitanja koja se tiču isključenja Rusije iz SVIFT-a: 

  1. Da li se to verovatno može dogoditi?
  2. Da li je Rusija spremna za to?

Isključenje Rusije iz SVIFT-a bilo bi katastrofa ali ne za Rusiju.

Takav potez „videli bismo kao vrlo problematičan jer bi mogao da potkopa poverenje u ovaj sistem“, rekao je novinarima guverner austrijske centralne banke … Naravno, to nije sprečilo Evropu i Vašington da započnu sa pretnjama otkako su počeli problemi sa Krimom i Ukrajinom.

Kao rezultat toga, Putin je počeo da stvara plan za opstanak na osnogu kog bi mogao da postane još jači. 

„Postojale su pretnje da možemo biti isključeni iz SVIFT-a. Završili smo rad na našem platnom sistemu, a ako se nešto dogodi, sve operacije u SVIFT formatu funkcionisaće unutar zemlje. Stvorili smo alternativu “, rekla je Nabiulina na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom u sredu.

Takođe je dodala da je 90 odsto bankomata u Rusiji spremno da prihvati Mir sistem plaćanja, domaću verziju Viza i Masterkard.

Dnevni list “Izvestia” prenosi da je od januara 2016. 330 ruskih banaka bilo priključeno na SVIFT alternativu, sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS). 

Na sajtu centralne banke piše da je sistem uspostavljen „kao alternativni kanal za međubankarsku saradnju sa ciljem garantovanja  neprekidnog pružanja usluga za prenos elektronskih poruka o finansijskim transakcijama“.

Da li će biti ekonomskih ratova ili otvorenog Trećeg svetskog rata? To niko ne zna sa sigurnošću, ali stvari bi mogle jako brzo da postanu zategnute. 

Jedine zemlje koje su ostale na mapi i koje nisu popuštale jarmu centralne banke su zemlje pred kojima stoji najveća opasnost da se uvuku u rat: Sirija, Iran,  Severna Koreja, Kuba i Venecuela.

Činjenica je da su, iza kulisa, čak i uz ove masovne i eksplozivne promene na delu, oni koji kontrolišu finansije itekako svesni promena koje se dešavaju i sposobni su da novim sistemima ponovo uspostave uticaj na čovečanstvo i nove centre moći.

Egipatske snage ubile veliki broj pripadnika islamističkih grupa! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS