Najnovije

Ruski 9K115 „Metis“ uništio ponos turske armije! (FOTO/VIDEO)

Na internetu se pojavila fotografija uništene turske samohodne haubice T-155 Firtina. Ovo oruđe je uništeno upotrebom ruskog protivtenkovskog raketnog sistema 9K115 „Metis“. Prema prvim informacijama raketa je prilikom udara probila osnovni oklop i aktivirala borbeni komplet. Usled strahovite eksplozije otkinuta je kupola sa osnovnim oruđem, koja je pronađena u blizini kratera gde se nalazila samohotka.

Turska samohodna haubica T-155 Firtina (Foto: jutjub)

Turska samohotka je uništena tokom žestokih borbi između turske vojske i kurdskih milicija na severu Sirije (operacija „Izvor mira“). Ovo oruđe je uništeno dejstvom ruskog protivtenkovskog sistema „Metis“ koje se nalazi u rukama kurdskih boraca. Sudbina posade koja je opsluživala ovu haubicu je nepoznata.

Turska samohodna haubica T-155 Firtina predstavlja najsavremenije artiljerijsko oruđe koje se nalazi u sastavu turske armije. Ona je napravljena krajem prošlog veka u vojnom sektoru korporacije Samsung pod imenom K9 Tander. Kasnije je adaptirana na osnovu zahteva turskog Ministarstva odbrane, koje je želelo da nabavi ovakve haubica sa potrebe svoje armije.

Konkretno, zamenjeni su određeni delovi opreme i prodata licenca za proizvodnju u Turskoj. Turska armija u operativnom sastavu ima oko 300 ovih haubica. Sličan ugovor sa južnokoreancima su potpisale i Indija, Norveška, Finska i Estonija. Prema mišljenju brojnih eksperata korejska haubica spada u najbolja oruđa u klasi samohodnih haubica na guseničnoj platformi.

Metis (indeks— 9K115, po klasifikaciji NATO AT-7 Sakhorn) predstavlja sovjetski/ruski prenosni protivtenkovski raketni kompleks sa poluatomatskim navođenjem rakete – SACLOS. Reč je o oružju relativno novije generacije. Razvojni put oružja je vezan za kompaniju “KB Priborostroeniя” iz Tule. NJegova osnovna namena je borba protiv fiksnih i mobilnih ciljeva koji se nalaze u vidnom polju, sa posebnim akcentom na oklopna vozila, ali i uporišne vatrene tačke. U tom smislu koristi rakete sa tandem-kumulativnom i termobaričnom bojevom glavom.

Aktivno se u poslednje vreme koristio u borbi protiv formacija Islamske države, tačnije u uništavanju tzv „DŽihad-mobila“ (ruski sleng za minirana motorna vozila kojim upravljaju samoubice). NJegova najveća prednost je kompaktnost i relativno mala masa u odnosu na druge sisteme slične klase. Takođe, potrebno je svega desetak sekundi da se kompleks iz marševskog  položaja prebaci u borbeni i krene da dejstvuje.

U borbenim kompletu se pored lansirnog uređaja nalazi 4-7 raketa koje su hermetički zatvorene u cilindričnim kontejnerima. Kompleks najčešće opslužuju 2-3 vojnika (operater i 1-2 pomoćnika).

U odnosu na bazičnu verziju koja je razvijena još 1978. godine, ruski konstruktori su modernizovali ovaj sistem u verzijama 9K115-1 „Metis-M“ i 9K115-2 „Metis-M1“. Modernizacija se odnosi na povećanje efektivnog dometa rakete, njene brzine leta, kao i probojnosti njene bojeve glave. Poslednju, najkvalitetniju verziju sistema 9K115-2 „Metis-M1“ u svom naoružanju imaju vojske Rusije, Azerbejdžana, Sirije, Bangladeša, Malezije. Registrovana je pojava ove varijante kompleksa i u libanskom pokretu Hezbolah.

Sve o ruskim vojnim izviđačima saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA