Najnovije

Zahvaljujući ruskim letelicama Vojska Srbije može da stvori aeromobilni bataljon specijalne namene

Poslednje nabavke Vojske Srbije kada su u pitanju letelice vertikalnog transporta usmerene su na njihovu višenamensku ulogu.

Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

Nabavljene letelice će pored desantno-transportnih sposobnosti imati i klasičnu jurišnu funkciju. Tačnije, one će zahvaljujući svojoj velikoj vatrenoj moći imati mogućnost da prethodno „rasčiste“ teren u cilju podrške specijalnim desantnim snagama.

U skladu sa sredstvima sa kojima raspolaže srpsko Ministarstvo odbrane, išlo se na nabavku polivalentih borbenih letelica koje se mogu upotrebiti za širi spektar zadataka. Naravno, s obzorim na limitarana novčana sredstva sa kojim Republika Srbija raspolaže, ovaj posao se mogao ostvariti zahvaljujući „rekordnim popustima“ koje je prilikom nabavke obezbedila Ruska Federacija.

Prema rečima pomoćnika srpskom ministra odbrane zaduženog za materijalne resurse, dr Nenada Miloradovića, prikazani hekikopterski park Vojske Srbije koji se pre neki dan mogao videti na aerodromu Batajnica, može da desantira oko 280 vojnika sa punom borbenom opremom.

„Sa sposobnostima helikoptera koji se inače nalaze u upotrebi Vojske Srbije taj broj raste na 370 ljudi. To praktično znači, da mi možemo na bilo koju tačku naše teritorije u jednom naletu da prebacimo formaciju ranga bataljona, iz sastava Specijalne brigade“ – rekao je tom prilikom Miloradović.

Novi helikopoteri su pored transportne uloge osposobljeni da samostalno ili u grupi izvode udare na različite tipove zemljaskih ciljeva. Oni mogu prethodno da „rasčiste“ prostoriju na kojoj se izvodi desant specijalnih snaga, zatim po potrebi da produže svoja jurišna dejstva u cilju vatrene podrške desantiranim snagama itd.

Jedna od osnovnih letelica koji će da služe u transportno-desantne svrhe su helikopteri Mi-17. Pored ovog helikoptera, i druga dva nabavljena modela H145 i Mi-35M takođe imaju sposobnost transporta ljudstva. Međutim, u ovakvim operacijama Mi-35M će najverovatnije preuzeti funkciju obezbeđenja neposrednog rejona desantne osnovnice u cilju nesmetanog sletanja i iskcavanja specijalnih snaga, kao i za njihovu vatrenu podršku prilikom realizicije osnovnih zadataka. Specijalcima će vatrenu podršku davati i helikopteri Mi-17V-5 koji takođe na svojim nosačima mogu da ponesu i do 80 nevođenih raketnih zrna S-8 , kao i specijalne gondole sa topovima GŠ-23.

Mi-17V-5 predstavlja savremeni višenamenski vojno-transportni helikopter namenjen prevozu ljudstva, a takođe i tereta. On to može da izvodi  kako u prostoru unutar kabine tako i na spoljnim nosačima. Pored toga ovaj helikopter može da se primeni i u klasičnim borbenim misijama, jer je osposobljen da nosi i ubojna sredstva. Letelicom upravljaju 3 člana posade. NJegova ukupna nosivost iznosi i do 4,500 kg tereta. Uobičajeno transportuje do 24 vojnika sa punom ratnom opremom. Takođe, u operacijama evakuacije ranjenika na nosilima, može da primi do 12 teško povređenih vojnika.

Pogonska grupa se sastoji iz dva turbo-elisna motora Klimov VK-2500 koji generišu izlaznu snagu od 2700ks. Ovi motori obezbeđuju da helikopter pod punim teretom dostigne brzinu od 262 km/č. Kapacitet rezervoara i ekonomičnost motora omogućavaju helikopteru praktični dolet i do 700km.

Ovi helikopteri se nalaze u naoružanju 890.mešovite eskadrile „Pegazi“, koja se nalazi u sastavu 204.vazduhoplovne baze koja je bazirana na aerodromu Batajnica.

Jeljcin ludačkom strategijom stvorio Putina, izbegao rat i spasio prirodne resurse! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA