Najnovije

POŽURITE: Počela podela besplatnih ulaznica za Novu godinu - "OTMENO"

U okviru manifestacije Beogradska zima 2019/20. i ove godine biće organizovan program NOVA GODINA “OTMENO” u Sava centru. U Velikoj dvorani Sava centra publika će slušati hitove klasične muzike u izvođenju vrsnih domaćih muzičara, kojima će se pridružiti i ekskluzivni gosti iz inostranstva. Na sceni u foajeu ispred Velike sale publika će uživati uz latino, afro i rege program popularnog muzičara Igora Vincea.

Sava Centar (Foto: Jutjub)

Podela besplatnih ulaznica počinje danas (20. decembar) na blagajnama Sava centra, Doma omladine Beograda, Narodnog pozorišta i Kolarčeve zadužbine. Jedna osoba može uzeti najviše dve ulaznice.

U organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, nastavlja se omiljena tradicija Beograđana, besplatan doček Nove godine u kojem će 31. decembra 2019. učestvovati oko 200 izvođača. Ova čarobna novogodišnja noć namenjena je svim sugrađanima i gostima Beograda, koji žele drugačije da je provedu.

Program počinje u 21 časova nastupom Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”, sa dirigentom Đorđem Pavlovićem, koja će izvesti program klasične muzike koja je bila inspiracija za muziku u poznatim filmovima za decu – od Čajkovskog do Diznij (P.I.Čajkovski: Svita iz baleta “Krcko Oraščić”; “What’s up simphony” Svita iz crtanih filmova Dizni produkcije; P.I.Čajkovski: Valcer iz baleta “Uspavana lepotica”; Leo de Lib: Odlomak iz baleta “Kopelija”; Amilkare Ponkijeli: “Igra satova” iz opere “Đokonda”). Za nastavak novogodišnje večeri, od 21.45h, ansambl "Camerata Serbica", pod dirigentskom palicom Aleksandra Spasića iz LJubljane, pripremio je specijalan program posvećen velikom svetskom jubileju: 250 godina od rođenja L.V.Betovena (Prvi stav iz Simfonije br. 5 „Sudbinska“; Koncert za klavir i orkestar br. 1, gost Žan Pol Gasparian, Francuska; Romansa za klavir i orkestar; Poslednji stav iz Koncerta za violinu i orkestar, gost Lana Trotovšek, London; Finale). Novu 2020. godinu publika će dočekati uz zvezde Opere Narodnog pozorišta, kojima će se pridružiti međunarodni gosti, i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Na programu će, od 23.15 do 00:45 biti popularna dela klasične muzike, Pučinija, Mocarta, Verdija, Bizea, Šostakoviča i drugih kompozitora, u izvođenju izvanrednih umetnika: Sanja Kerkez sopran (Srbija/Beograd), Jasmina Trumbetaš Petrović sopran (Srbija/Beograd), Almerija Delić mecosopran (Bosna / Nemačka), Dario di Vietri tenor (Italija), Mikael Babajanyan bariton (Jermenija/Nemačka), Konstantin Ritel-Kobylianski bariton (Ukraina / Izrael), Eva Bodorova sopran (Slovačka), Mary Movsisyan sopran (Jermenija/Jerevan). Dirigenti: Rodolfo Fišer (Čile/Bazel) i Ajub Guliyev (Azerbejdžan/Baku), reditelj Esteban Munjoz (Čile/Berlin). Moderatori programa će biti Svetislav Bule Goncić i Teodora Tomašev.

Za ljubitelje latino, rege i afro muzike u holu Sava centra od 00.45h do 02.00h nastupa Igor Vince & His Dram, Bras End Kejs. Igorovu autorsku muziku karakteriše zanimljiv spoj dva izražena senzibiliteta, sa jedne strane veoma emotivnih i opuštajućih balada i sa druge vrlo ritmičnih i eksplozivnih numera. U njegovoj muzici prisutni su uticaji žanrova kao što su rege, fank, latin, afrobit i soul. Osim nesvakidašnjeg talenta, Igorov muzički izraz značajno obogaćuje sada već veliko iskustvo, koje je stekao svirajući na najpoznatijim binama širom sveta sa ikonom afričke muzike Femijem Kutijem, i to kao prvi muzičar u bendu u istoriji familje Kuti koji nije afričkog porekla. Igor Vince izučavao je muziku u Senegalu, Beninu, Maliju, Nigeriji, Etiopiji, Kubi, Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji. Kao talentovani instrumentalista nastupao je sa nekima od najvećih imena svetske muzike danas kao što su Kezaja DŽons, Fatojamata Diavara, Femi Kuti….

Pročitajte OVDE   kakav je to specijalan poklon dobio Beograd.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA