Najnovije

TRAMP: Odvratni komentari Makrona, NATO nikome nije potrebniji nego Francuskoj!

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da su komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona o "moždanoj smrti" NATO "veoma uvredljivi" za ostalih 28 članica Alijanse.

Donald Tramp (Foto: Sajt predsednika Amerike)

"Nikome NATO nije više potreban nego Francuskoj", rekao je Tramp, dodajući da je Makronova izjava o Alijansi "veoma odvratna", prenosi AP.

Makron je u nedavnom intervjuu za "Ekonomist" rekao da je Alijansa u stanju "moždane smrti" i apelovao na Evropu da kreira svoju sopstvenu bezbednosnu strukturu.

Tramp bi trebalo da se kasnije danas sastane s Makronom, na marginama NATO samita.

Američki predsednik je danas upozorio i da će stvari postati veoma teške sa EU, ukoliko ne poboljša svoj odnos prema trgovini i NATO, dodaje Rojters.

"Evropska unija se, po pitanju trgovine, odnosi veoma, veoma nepošteno prema SAD", rekao je Tramp na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Londonu.

SAD imaju najmanje koristi od NATO

Američki predsednik je danas ocenio da Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju najmanje koristi od alijanse, koja je, prema njegovim rečima, najviše potrebna Francuskoj.

Tramp je rekao da SAD izdvajaju za odbranu četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Nemačka nešto više od jedan odsto i konstatovao da "to nije fer".

Članice NATO su se složile da do 2024. godine svaka od njih izdvaja za odbranu dva odsto BDP.

Uz ocenu da je NATO "vrlo bogat sistem", Tramp je izjavio da je dva odsto mala brojka i da bi ulaganje u odbranu trebalo da iznosi četiri odsto.

Tramp je rekao da Rusija želi postizanje sporazuma o kontroli naoružanja.

Mi želimo isto. Bilo bi dobro da se to ostvari, izjavio je Tramp, uz konstataciju da je NATO uvek vodio dijalog sa Moskvom.

Povodom kritika na račun Turske zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, Tramp je rekao da ima dobre odnose sa Ankarom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turska je veoma dobra članica alijanse. Kupili su ruske rakete, jer su prethodno pokušali da nabave američke projektile "Patriot", ali je tadašnji predsednik SAD Barak Obama odbio da ih proda, izjavio je Tramp.

On je naveo da Turska želi da uloži milijarde dolara u kupovinu novih američkih borbenih aviona F-35.

Govoreći o obeležavanju 70 godina NATO u Londonu, Tramp je rekao da je sedam decenija dug period.

Svet se menja, ali se i alijansa menja. Drago mi je što je NATO postao veoma fleksibilan, izjavio je Tramp.

Pročitajte OVDE  šta je obavezno u Rusiji.

Izvor: Tanjug/Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA