Najnovije

"DA LI STE SVESNI ŠTA ČINITE?": Iran može da odgovori teškim napadom na Izrael, ali pobedniku ne treba opšti rat!

Sudeći prema brojnim izveštajima, Izrael je prestao da sakriva svoje gotovo direktno učestvovanje u ratu u Siriji, očigledno ne na strani snaga odanih sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu, bez obzira na to koliko lideri Izraela i zapovedništvo izraelskih snaga upirali prstom u Iran.

Iran, raketa (Foto: Sinhua)

Ko god nije želeo pojavu iranskih vojnih savetnika i šiitskih milicija iz Avganistana, Bahreina, Iraka, Irana, Indije, Pakistana i drugih zemalja u Siriji, taj nije trebao da odobrava postupke “sirijske umerene opozicije”, koja se od terorističkih militanata “Islamske države” i Al Kaide često razlikovala samo zato što je bila prihvaćena u zapadnim priestonicama, Ankari, Rijadu i, naravno, Izraelu, čak i ako su Izraelci to u negirali od 2012. do 2018.

Zašto je premijer Izraela Benjamin Netanijahu lično posetio ranjene teroriste koji su pod maskom “umerenih sirijskih opozicionara” bili lečeni u izraelskim vojnim bolnicama?

Ovde podsećamo na poznatu frazu ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovom govoru na Skupštini UN-a 2015. godine: “Politički i socijalni problemi su u ovoj regiji prisutni odavno i ljudi su tamo, naravno, želeli promene. Ali šta se dogodilo u stvarnosti? Agresivna spoljašnja intervencija dovela je do toga da su, umesto reformi, uništene državne institucije i sam način života, bez ikakvog izvinjenja. Umesto trijumfa demokratije i napretka vidimo da su dobili nasilje, siromaštvo, socijalnu katastrofu, a ljudska prava, uključujući i pravo na život, nimalo se ne poštuju.”

Pre više od tri godine se predsednik Rusije uglavnom obratio Zapadu, predvođenim Sjedinjenim Državama i Turskom. Sada se iste reči Vladimira Putina s punim razlozima mogu ponoviti bilo kom političaru i vojniku Izraela: “Jeste li, barem sada, svesni toga šta ste učinili?”.

Tačnije, “za koga radite i čiji program pokušavate sprovesti, čak i u skraćenom obliku, jer je vaš plan za “nezavisni Kurdistan”, usmeren na uvlačenje Irana u rat, propao, a vaš plan za podelu i fragmentaciju Iraka i Sirije, ali i drugih zemalja, ušao je u slepu ulicu. Barem na nivou višeg rukovodstva i njihovih posebnih službi, Moskva javno, od leta 2014. godine, optužuje Sjedinjene Države i Izrael da pokušavaju sprovesti plan uništenja Sirije i Iraka, a to u svetu niko nije zaboravio. Ove su optužbe ozbiljne i zajedno s najnovijim optužbama ruskog ministarstva spoljašnjih poslova upućenog Sjedinjenim Državama 16. januara da Rusija ima “sve više dokaza, idrektnih i posrednih, o vezama Amerikanaca s militantima ID”. Ovaj materijal bi uskoro mogao da predstavlja potrebnu i dovoljnu bazu dokaza za budući hipotetski Nirnberški sud na kom bi se sudilo onima koji su stvorili terorističke grupe i gurnule ih u rat protiv Iraka i Sirije, direktno i rat protiv Irana i Rusije, čak i protiv Kine, ako uzmemo u obzir da su teroristi na Bliskom istoku preko Turske dovedeni čak iz Xinjianga, gde su regrutovani ujgurski militanti.

Tako su, prema izveštajima iz Sirije i Izraela, 20. i 21. januara Izraelci ponovno sproveli vazdušne i raketne napade na Siriju. Izraelske vlasti razgovarale su s međunarodnom zajednicom o razlozima ove očite agresije na Siriju tek 21. januara, priznajući zračne i raketne napade tek u noći 21. januara. Sirijska agencija SANA je počela izveštavati o delovanju sirijske protivvazdušne odbrane već 20. januara.  Izvor u sirijskoj vojsci je rekao da je odbijen izraelski vazdušni napad na jugu zemlje. Prema Damasku, sastav protivvazdušne odbrane je oborio sve projektile pre nego su dosegli bilo koji od ciljeva. Izrael u svojim izjavama priznaje samo napade na međunarodnu vazdušnu luku u Damasku i okolno područje. Onda se ispostavilo da je Izrael napad sproveo ne samo iz vazduha, već i projektilima s područja Galilejskog jezera. U ponedeljak, 21. januara, izraelska vojska potvrđuje da je sprovela napade na “iranske snage u Siriji”.

“Upozoravamo sirijsku vojsku na pokušaj udara na područje Izraela ili na naše snage”, zapretio je izraelski vojni vrh, koji je dodao da su napadnute baze jedinica specijalnih Kuds snaga Iranske revolucionarne garde na području Međunarodne vazdušne luke u Damasku.

Prema stranim nadzornim organizacijama, noćni napad izraelskih vazdušnih snaga bio je najambiciozniji u poslednje vreme i talasi udara su trajali 50 minuta. Informacije o žrtvama i šteti od napada ujutro 21. januara jednostavno nisu bile dostupne. Kasnije je prijavljeno nekoliko mrtvih i ranjenih.

Izraelski premijer Netanijahu je nakon napada na Damask izjavio kako je suprotstavljanje iranskoj vojnoj kontroli u Siriji “trajna i dosledna politika” jevrejske države. Potom je potvrdio “stotine” napada izraelskih snaga na Siriju poslednjih godina, piše Rojters 21. januara.

Osim toga, Tel Aviv je saopštio da je  izraelski udar “protiv iranskih snaga u Siriji” proveden kao odgovor na pokušaj raketnog napada na Golansku visoravan, a ciljevi napada su bili vojni objekti iranskih Kuds snaga u Siriji, uključujući skladišta oružja, obaveštajni centar i kamp za obuku. Izrael je također podsetio da je prethodno sastav protivvazdušne odbrane “Ajron Dom” presreo projektil koji je navodno iz Sirije lansiran preko Golanske visoravni. Kao odgovor na to, Izrael je lansirao nekoliko projektila, od kojih je većinu odbila PVO Sirije.

Izraelski ministar za obaveštajne poslove i transport Izrael Kaz nije isključio mogućnost da bi Tel Aviv mogao da povećasvoje aktivnosti sprečavanja iranskih pokušaja da ojača svoj uticaj u Siriji, piše Jerusalem Post.

“Naša se politika promenila. Ovo je otvoreni sukob s Iranom. Kada budemo trebali da ojačamo ovaj sukob, mi ćemo to učiniti. Nećemo im dopustiti da u Siriji stvore svoja uporišta”, rekao je ministar Kaz u intervjuu za izraelski vojni radio i naglasio da je izraelski napad “na iranske objekte bio jasna poruka generalu Kasemu Suleimaniju i Iranskoj revolucionarnoj gardi”.

U čemu je ovde problem? U lažima izraelske vojske. Najmanje drugi put govori o nekom projektilu koja je navodno krenuo prema Izraelu u smeru Golanske visoravni. Po prvi put je to pomenuto odmah nakon skandaloznih raketnih napada Izraela na zvazdušnu luku u Damasku 25. decembra, a sada opet.

Prema Izraelcima, projektil ispaljen iz Sirije je protivvazdušna odbrana presrela u regiji planine Hermon na severoistoku jevrejskog entiteta. No, teško je verovati Izraelu, posebno nakon što su se za napad na Siriju izraelski F-16 “skrivali” iza ruskog vojnog aviona Il-20, a krajem decembra iza dva civilna aviona koji su se spuštali jedan u Damask drugi u Bejrut.

Osim toga kakvi su ti izolovani raketni napadi s jednim projektilom? Nije jasno ni koji je projektil oboren 25. ili 26. dece,mbra, niti onaj 20. ili 21. januara? Dovoljno je da Izrael kaže da je napada bilo.

Ali Izraelci sami kažu da iz Pojasa Gaze nisu uspeli da neutrališu “najprimitivnije” projektile Hamasa “Kasam”, kada prošle godine sustav “Ajron Dom” nije presreo ni 30% ovih raketa. Zbog loše protivvazdušne odbrane i primirja s Hamasom kojeg je žurno prihvatio Netanijahu, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je dao ostavku. Dakle, Sirijci ili šiitske milicije su toliko glupi da kao Hamas ne razumeju da će pojedinačni projektil sigurno biti uništen?! Ipak, ove besmislice Izraela ne izazivaju zgražanje ili barem malo zabrinutosti. Uzalud. Usput, lažne su bile i vesti izraelskih medija iz “neimenovanih izvora” koji su, puni sreće, govorili o smrti Kasema Suleimanija, legendarnog zapovednika specijalnih Kuds snaga.

Zašto kažemo “šijitske milicije”, a ne, kako sada izraelski izvori propagandno lažu, “baze jedinica specijalnih Kuds snaga IRGC”? Ponovo ćemo se pozvati na već penzionisanog Libermana koji je u novembru 2016. lično i javno priznao da u Siriji nema iranske vojske, kao ni da uopšte nema iranskih snaga. Dakle, kada Izraelci pišu ili govore “iranske snage u Siriji”, reč je o brojnim šiitskim milicijama. Kao što smo već naglasili u tekstu, ima ih iz Avganistana, Bahreina, Iraka, Irana, Indije, Pakistana i drugih zemalja.

Obratimo se na izveštaje iz sirijskih izvora. SANA je izvestila da je koristila snaga PVO kako bi odbila neprijateljski napad. Sirijski vojni izvor je za RIA Novosti izjavio da je Izrael napao područje Damaska “iz vazduha i sa zemlje u nekoliko talasa s navođenim projektilima”. Prema njegovim rečima, “značajan deo projektila uništen je pre nego što su dosegli ciljeve”. Sirijski mediji su takođe izvestili da je sirijska odbrana oborila desetine izraelskih ciljeva. Projektili su lansirani iz vazdušnog prostora Libanona, kao i iz severnog dela izraelske regije Galileje. Takođe ističemo da je ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom izvestio da je sirijska PVO 20. januara odbila napad četiri izraelska zrakoplova F-16. Prema središtu, sastav PVO uništio je 7 projektila ispaljenih iz Sredozemnog mora na Međunarodnu vazdušnu luku Damask.

Uz sve to, u pozadini očiglednih neslaganja u izjavama Izraela i Sirije o nedavnim sukobima, Netanijahu je 21. januara upozorio da će na sve pretnje Izraelu biti odgovoreno i krivci će snositi posledice.

“Mi delujemo protiv iranskih i sirijskih snaga koje doprinose agresiji Irana. Udarit ćemo svakoga ko pokuša da nam naudi”, kazao je Netanijahu.

Govoreći o situaciji za izraelsku i zapadnu javnost, bolje rečeno političke elite, Netanijahu je rekao kako odgovara na navodno “ranije” upućenu poruku iranskog zapovednika vazduhoplovnih snaga, brigadnog generala Aziza Nasirzada, koji je 21. januara izjavio da je iransko ratno vazduhoplovstvo spremno i nestrpljivo očekuje priliku da uništi cionistički režim, ako se Izrael odluči na rat protiv Irana.

“Naše sadašnje i buduće generacije u vazduhoplovstvu su nestrpljive i potpuno spremne odupreti se cionističkom režimu i zbrisati ga s lica zemlje. Naše mlađe generacije uče neophodna znanja za obećani dan uništenja Izraela”, rekao je iranski general.

Prema njegovim rečima, nedavno održane velike vojne vežbe su pokazale  spremnost Irana da se odupre svakoj pretnji. General je dodao kako se neprijatelji ne usuđuju napasti zemlju, jer znaju za snagu i spremnost iranskih oružanih snaga. Međutim, problem je u tome što ne postoji mogućnost da se sazna što se prvo dogodilo. Je li to bila izjava Izraela i premijera Netanijahua ili izjave brigadnog generala Nasirzada.

Iran može da odgovori teškim napadom na Izrael, ali pobedniku ne treba opšti rat

Stoga, da bismo shvatili je li u Izrael stvarno sposoban napasti iranske vojne savetnike i sirijsku vojsku, obratimo pažnju na mišljenje Rajaba Safarova iz Centra za proučavanje modernog Irana, datog 21. januara sa Interfaks.

Gospodina Safarova je teško smatrati neupućenim, posebno zbog njegovih poznatih kontakata u Teheranu, barem na nivou slavne i autoritativne obitelji Larijani, od kojih je jedan brat na čelu Vrhovne sudske vlasti Irana, a drugi predsedava iranskim parlamentom.

“Verujem da Teheran ima nekoliko mogućnosti za odgovor na izraelsko ponavljanje vazdušnih napada na sirijsku teritoriju. Za napade na Siriju izraelske snage koriste libanonski zračni prostor, a iranska vojna infrastruktura je sposobna da reaguje vrlo brzo. Iranci nemaju tehničkih problema u uništavanju vazdušnih ciljeva”, rekao je Safarov.

Prema njegovim rečima, u slučaju naređenja iz Teherana za napad na izraelske vazdušne snage bi rezultati izraelskog napada bili potpuno drugačiji.

“Očigledno je da u Teheranu još nisu doneli takvu odluku. Ako naredba krene, tada iranska vojska neće imati nikakvih problema s uništavanjem izraelskih aviona, bez obzira odakle dolazili”, rekao je Safarov.

Prema njegovim rečima, Teheran se suzdržava od oštrih reakcija i napada na izraelske vojne avione kako bi se izbegao oružani sukob velikih razmera.

“Izrael ne ide samo tako s ovim napadom. Verujem da Izraelci imaju zeleno svetlo Sjedinjenih Država. Scenario je jednostavan: napadati i izazivati Irance da uzvrate teškim udarcima, a onda optužiti Teherana za agresiju. Zauzvrat, to bi bilo vrlo prikladno za Amerikance da obustave povlačenje trupa iz Sirije, odluka koju, kako mnogi u Vašingtonu misle, Tramp žuri da sprovede u delo i dovrši”, rekao je Rajab Safarov.

Ne možemo se ne složiti s načelnikom Centra za proučavanje modernog Irana. Podsetimo da je nedavni teroristički napad u Manbidžu, gde su već ušli ruski vojni policajci i brzo se prilagodili trenutnoj situaciji, takođe smatran provokacijom kojem je cilj bilo potkopavanje autoriteta ruske vojske u Siriji, možda ubrzati odlazak Amerikanaca iz Sirije ili pokazati da je američki predsednik Donald Tramp odbacio odluku o povlačenju trupa iz arapske zemlje.

Isto se može reći za teroristički napad u Latakiji, koja je daleko od fronta, koji se dogodio 22. januara. Naime, tamo se samoubica u vozilu punom eksploziva raznio u prepunoj ulici u regiji Sakhat Al Hamam. Prema lokalnim medicinskim službama, jedna je osoba poginula, a 14 iz ranjeno. I ovaj je napad prikladan za opoziv povlačenja američkih trupa, jer mogu tvrditi da je ID itekako živ i aktivan.

“Anti-iranski cirkus” u Varšavi

Svi opisani napadi i incidenti, iza kojih su vidljivi tragovi Sjedinjenih Država i Izraela, bez obzira koliko to pokušali poricati, dolazi u pozadini skandala oko održavanja “anti-iranskog cirkusa” u Varšavi. SAD i Poljska će u Varšavi oko 13. i 14. februara održati “međunarodnu” konferenciju o Bliskom istoku, ali je glavna tema suzbijanje iranskog uticaja u regiji.

Odvažnost Trampove administracije je tako velika da su pozivnice poslate ne samo evropskim zemljama, već i drugim saveznicima u Siriji, ali i vođstvu EU, Rusije i Kine. Rusija i Kina su nedvosmisleno odbile “pozivnice” organizatora. Poljska strana je nakon odbijanja Rusije saopštila “kako je Moskva rekla da neće učestvovati na konferenciji, što pokazuje da ovaj događaj nije u interesu Rusije”.

Poljsko čuđenje je, blago rečeno, besmisleno, jer Poljaci savršeno dobro znaju zašto je Iran oštro reagovao i Varšavi poručio da je njeno trčanje za američkom politikom na Bliskom istoku neprihvatljivo i izrazio je službeni protest. Poljska vlada takođe savršeno dobro zna zašto je poljski zamenik ministra spoljnjih poslova 21. januara iznenada doputovao u iranski glavni grad kako bi se sastao sa svojim iranskim kolegom Abasom Aragčijem, samo nekoliko dana nakon što se saznalo za predstojeći anti-iranski samit u Varšavi.

Bez obzira što govorio bilo tko, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je 16. januara pojasnio stav Rusije o novim anti-iranskim “pokretima” američkog tandema. Prema njegovim rečima, Rusija ima “velike sumnje” da će anti-iranska konferencija koju SAD organizuju u Poljskoj rešiti ijedan problem Bliskog istoka.

“Sa zabrinutošću gledamo nastavak američkih da svoje unilateralne geopolitičke interese nametne kroz inicijative predstavljene kao mišljenje cele međunarodne zajednice. Sledeći takav politički projekt će se održati 13. 14. februara”, napominje rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruska strana, upoznavši se od organizatora s privremenim dnevnim redom i programom foruma, odlučila je ne učestvovati u njemu.

“Tema konferencije, uprkos ambicioznom nazivu, ne pokriva celi niz glavnih problema Bliskog istoka. Naročito se zanemaruje središnji arapsko-izraelski sukob i njegova jezgra, palestinski problem. Posebne stavke dnevnog reda uključuju borbu protiv terorizma i ekstremizma, osiguravanje sigurnosti na moru i sajberprostoru, stanje u Jemenu i Siriji, uloga Irana u regiji, uključujući stvaranje i raspoređivanje njihovih projektila. Očito je ovo pokušaj okupljanja bilo koga na anti-iranskoj osnovi, kako bi se stvorili preduslovi za konačni slom sveobuhvatnog iranskog nuklearnog sporazum i preusmeravanje napora za rešavanje problema sirijskog i jemenskog protiviranskog tabora”, reklo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Lavrov je skrenuo pažnju na činjenicu da učesnici neće moći da utiču na sadržaj konačnih odluka foruma, koji će, kako su naveli supredsedavajući – SAD i Poljska – biti u obliku vlastitog “sažetka” i neće biti predmet rasprave.

“Konferencija se priprema na brzinu, iza kulisa, bez uzimanja u obzir mišljenja uticajnih bliskoistočnih i izvanregionalnih zemalja”, naglasilo je rusko ministarstvo spoljašnjih poslova.

Među supokroviteljima tako velikog događaja nema UN-a. Takav pristup neće pridoneti razvijanju “zajedničke strategije” za Bliski istok, kako su najavili organizatori. Rusko ministarstvo ponovilo je “neprihvatljivost kursa trenutne američke administracije čiji je cilj poticanje iranofobije i stvaranje novih linija podela na Bliskom istoku”.

Kina takođe podržava Iran

Mislimo da je sada jasno zašto je i Kina odbacila ovu privatnu “konferenciju” u Poljskoj. Treba napomenuti da kineski naučnik na  Univerzitetu Hunan, Vu Cung, nije slučajno 22. januara za iransku agenciju IRNA rekao da Teheran uvek nastoji da održava bliske veze sa zemljama sveta na temelju jednakosti i uzajamnog poštovanja, te da pritisak Zapada nikada ne može zaustaviti Iran.

Ukazujući na 40. godišnjicu Islamske revolucije u Iranu, Vu Cung je napomenuo: “Iran više nego ikada napreduje na putu ka razvoju i želi postati model privrednog, društvenog i kulturnog razvoja. Zemlja, uprkos svim pritiscima i problemima, pokušava da učini sve što je moguće za postizanje tih ciljeva.”

Takođe je naglasio “kako je s početkom Islamske revolucije došlo do ogromnih promena u islamskoj civilizaciji, a svaki naučnik koji želi da studirati o islamskom svetu ne može da ignoriše Iran i proučavati Iran bez proučavanja i razumevanja temeljnih promena uvedenih u islamsku civilizaciju”.

Kineski naučnik je rekao da se Iran uspeo odupreti američkom pritisku i nije dopustio da se planovi Vašngtona ostvare. Vu Cung je takođe rekao da, uprkos bojkotu i pritisku, Islamska revolucija nastavlja svoj put, a zemlje sveta imaju bliske odnose i predane su nastavku saradnje u raznim područjima s Iranom.

EU takođe neće slati predstavnike u Varšavu

Čak je i ministarka spoljnjih poslova EU, Federika Mogerini, 21. januara izjavila kako “neće moći” da učestvuje na Varšavskoj konferenciji, jer neće biti u Evropi tokom tog događaja, jer mora da prisustvuje samitu Afričke unije u Adis Abebi, u Etiopiji. Mogerini je takođe kazala kako je njeno prisustvo na samitu Afričke unije odavno isplanirana, i tako dalje, i tako dalje.

Nakon odbijanja “pozivnica” Vašingtona, IRNA piše: “Konferencija zakazana u Varšavi je naišla na hladnu reakciju celog sveta. Analitičari kažu kako je cilj održavanja takvog sastanka u jednoj istočnoevropskoj zemlji ujedno iskorištavanje raskola među zemaljama EU o spoljnjoj politici i dalje slabljenje tog bloka.” Zaključak je tačan, jer je Mogerini potom uveravala Teheran da će EU ostati posvećena nuklearnom sporazumu s Iranom i da će ubrzo uspostaviti poseban sastav naplate za poslovanje s Iranom, koji je upravo stvoren u Parizu i njime će upravljati nemački bankari.

Ovaj sastav je uspostavljen u poslednjem trenutku, jer je Iran već počeo pokazivati znakove nezadovoljstva Evropom. Podsetimo da je 18. januara jedan od čelnika Irana, koji odražava stavove iranskog vrhovnog vođe ajatolah Hamneija, ajatolah Ahmad DŽanati, rekao: “Bez sumnje, ako nije gora, Evropa nije ništa bolja od Sjedinjenih Država. EU samo gubi vreme. Zavisnost o Evropi je iskrena glupost.”

Potom, 22. januara, Mohamad DŽavad DŽamali, član parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost, izjavljuje kako “Evropi ne treba verovati” i da “pregovori s Evropom verojatno neće dati nikakav rezultat za Iran, koji mora da ojača privredneodnose sa susednim zemljama”. 

“Uprkos suprotnostima između SAD i Evrope o nekim pitanjima, ne smemo ni pretpostaviti da je Evropa na našoj strani, jer SAD ima ogroman uticaj na političku i privednu sferu EU”, rekao je Mohamad DŽavad DŽamali.

Irak i “iransko pitanje”

I naravno, teško je ne obratiti pažnju na trenutnu situaciju u Iraku, uključujući otkrića o američkim vezama s teroristima ID o kojima govore irački zastupnici i pripadnici vojske i sigurnosnih snaga. Početkom ove godine je viši zapovednik iračke Hašd Al Šabi armije, Hašem Al Mussavi, ponovio da se zapovednici ID skrivaju u američkim bazama na iračko-sirijskoj granici i da Vašington pokušava da iskoristiti te teroriste kao instrument u borbi protiv Bagdada i Damaska. On tvrdi “kako ti teroristi u američkim bazama čekaju da pokrenu napade na iračke sigurnosne snage i Hašd Al Šabi snage”. Dodao je kako je američka baza u Al Tanfu u Siriji glavno uporište terorista i opskrbljuje ostatke ID oružjem, vojnom opremom i obaveštajnim podacima. Takođe je rekao da iračke sigurnosne snage i Hašd Al Šabi milicije trenutno od terorista pokušavaju očistiti područje Vadi Haran u Al Anbaru, do sirijske granice, dodajući da američki vojnici ID često služe kao zaštita kada putuje između Iraka i Sirije.

21. januara je čelnik Veća za nacionalnu sigurnost Irana, admiral Ali Šamkani, reagirajući na reči Al Musavija, osudio SAD zbog njihovog “apsurdnog stava prema teroristima ID”, dodajući kako Vašington ovu terorističku grupu održava kao “oslabljeni virus” za kasniju upotrebu, unatoč tvrdnjama SAD da se bori protiv njega.

“Ponašanje Amerikanaca u takozvanoj koaliciji protiv ID je ambivalentno”, kazao je Šamkani. Istakao je da je deo regije istočnog Eufrata u Siriji još uvek pod američkom kontrolom i rekao da američke snage uopšte ne žele uništiti ID “jer veruju da se oslabljeni virus Islamske države kasnije može koristiti za određene projekte protiv Sirije”.

Još jednom podsetimo na optužbe Moskve od 16.januara protiv Sjedinjenih Država i američkog pristupa u borbi protiv ID pomnožimo to s pričom iračkog zapovednika Al Musavija i dodajmo reči admirala Alija Šamkanija i videćemo da je mozaik ratova u Iraku i Siriji već spreman. Međutim, to je deprimirajuće za Sjedinjene Države i njihove saveznike, jer uopšte nisu sila u regiji kakvom se žele predstaviti.

SAD znaju da su gubitnici i Izrael bi se trebao prizvati pameti

I zaključno, vredi pomenuti iznenađujuće podatke o kojima je pre neki dan govorio iranski televizijski kanal Pres TV na engleskom jeziku. Američka vojska je u svojoj studiji o rezultatima invazije na Irak, koja obuhvata dve knjige od 1300 stranica, opisala Iran kao “jedinog pobednika”.

Izvješće, koje sadrži više od 1000 dokumenata s povjerljivim podacima, predstavlja sveobuhvatnu procjenu grešaka i uspjeha Sjedinjenih Država tijekom destruktivnih vojnih akcija u ovoj zemlji. Napravljen je pregled okupacije Iraka od 2003. godine od strane američkih vojnika, uspon terorističke skupine ISIL i ono što se u izvješću navodi kao “utjecaj Sirije i Irana”.

“U vreme završetka ovog projekta 2018. godine, Iran je izgleda jedini pobednik”, navode autori u poslednjem poglavlju studije američke vojske, prenosi Pres TV. Objava studije, koju je 2013. godine naredio bivši načelnik Glavnog stožera, general Rejmond Odierno, a na njoj je nastavio raditi general Mark Majli, najavljena je 2016. godine, kada je izvorno dovršena, ali je odgođena. U izveštaju se navodi da je kašnjenje bilo uzrokovano zabrinutošću zbog objave nekih “čudnih odluka” koje su neke vođe donele tokom sukoba.

Osim toga, autori pukovnik DŽoel Rejburn i pukovnik Frank Sobhak, koji su sada u penziji, napisali su: “Rat u Iraku bi mogao postati jedan od najznačajnijih sukoba u američkoj istoriji. NJime je uništena dugogodišnja politička tradicija protiv preventivnih ratova.”

Zašto bi iko osporavao američku procenu njihovog delovanja u Iraku koje je dovelo do jačanja položaja Irana ne samo u susednoj zemlji, nego u celom arapskom svetu u celini, isključujući američke vazale koje predstavljaju režimi Bahreina, Saudijske Arabije, Emirata, i sve do nedavno Katara, koji je već godinu dana odustao od sukoba s Iranom. Možda se i Izraelci jednog dana sete poznatog trećeg zakona mehanike, ili trećeg NJutnovog zakona, prema kojem svaka akcija uzrokuje reakciju.

“Svakoj sili (akciji) suprotstavlja se po intenzitetu jednaka i suprotna usmerena protivsila (reakcija) “, glasi treći NJutonov zakon.

Stalan i snažan pritisak se pre ili kasnije mora vratiti ka svom izvoru.

U Siriji je sada u toku proces “stezanja rastegnute opruge”.  SAD i Izrael kao da ne mogu razumeti da narodi Istoka sebe sasvim drugačije vide u istorijskim i civilizacijskim planovima od njihovih. Dakle, rat za Siriju nije samo rat protiv terorista, planiran i bačen da zapali Bliski istok, ovo je rat za civilizaciju.

Pročitajte OVDE kakvu to istoriju 6. februara ispisuje NATO?

Izvor: logicno. com/N. Babić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li je Iran zapravo bio posredni cilj nedavnog bombardovanja Sirije? | Na nišanu Lazanskog

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA