Najnovije

HRVATI O PLANU SPORAZUMA TZV. KOSOVA I SRBIJE: Sve će biti gotovo vrlo brzo, Mitrovica dobija poseban status! A Trepča...

Procureo je sporazaum između tzv. Kosova i Srbije, informacija je koju je objavila IBNA (Indipendent Balkan News Agency).

Američki "hamviji" na Kosovu (Foto: Jutjub)

Sporazum se počeo deliti na društvenim mrežama, prenosi Balkaneu. 

Pravo korištenja od 99 godina

Prema navedenom sporazumu Mitrovica će dobiti status slobodnog grada, dok će rudarski kompleks Trepča, za kojeg se procenjuje da ima prirodne resurse u vrednosti od 500 milijardi eura, dobiti poseban status.

Poseban status će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineske konzorcije koji će dobiti pravo korištenja rudnika u vremenskom periodu od 99 godina. Prema sporazumu koji još nije potvrđen 15 posto profita će ići Mitrovici, 35 posto će dobiti Srbija, dok će 50 posto profita ići direktno u proračun Kosova.

Energetski sektor

Opština Preševo koja se nalazi na jugu Srbije u potpunosti će pripasti Kosovu, dok će opšina Bujanovac dobiti status posebnog okruga. Prema nacrtu sporazuma, taj grad će imati tročlano veće i skupštinu u kojoj će se nalaziti 30 zastupnika. Proračun tog grada zajednički će finansirati Srbija, Kosovo i Evropska Unija. Grad će dobiti status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaće američka baza. Međutim, ona će biti mešovita. U njoj će se nalaziti 1700 vojnika, među kojima će biti 50 posto Srba i 50 posto Albanaca. Baza će imati civilni nadzor i savetodavni status. Koridor 10 će biti pod zaštitom NATO u razdoblju od 15 godina, dok će se sve strane slobodno moći kretati.

Kada je reč o elektroenergetskoj mreži, 75 posto elektroenergetske mreže će pripasti Kosovu, dok će 25 posto pripasti Srbiji zbog povezanosti. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Nemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti poseban status na Kosovu.

Implementacija od 1. decembra

Očekuje se kako će ovom sporazumu osiguranje biti Veće sigurnosti UN, Evropske unije i NATO, pa se očekuje kako će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine. Kako navodi Balkaneu, konačni sporazum trebao bi biti potpisan između 28. juna  i 13. jula 2019. godine. Parlamenti obe zemlje trebali bi da ratifikuju sporazum do oktobra 2019. godine i izmeniti ustave zemalja, dok bi implementacija počela 1. novembra 2019. godine.

Objavu dokumenta nisu komentarisale vlasti u Prištini. Jedino je reagovao vođa Partije samoopredeljenja Albin Kuri koji je napao Hašima Tačija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.

PročitajteOVDE šta o ovoj podeli piše prištinska štampa i šta će to sahraniti Srbiju.

Izvor: danas. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jugoslav Petrušić: Podela Kosova ili korekcija granica neminovno vodi u ratni sukob.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA