Najnovije

GVAIDO KUJE MUTNE PLANOVE U KOLUMBIJI! Ako se vrati u Venecuelu, čeka ga kazna kakvu ni slutio nije! (VIDEO)

Guaido bi se mogao suočiti sa 30-godišnjim zatvorom zbog kršenja zabrane putovanja - Venecuelanskog suda Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom nakon povratka u Venecuelu iz Kolumbije, gde je otputovao protivno zabrani putovanja koju je ranije uveo Vrhovni sud Venecuele, rekao je zamenik sudije Vrhovnog suda Venecuele Karlos Valdez.

Huan Gvaido (Foto: Jutjub)

- On je osoba koja se krije od pravde. Šta se dešava sa odbeglima, koji se vraćaju u zemlju i pronađu ih vlasti? Moraju biti uhapšeni i poslati u zatvor. Može se suočiti sa 30 godina zatvora - rekao je zamenik sudije. On je dodao da tužilaštvo trenutno analizira moguće kriminalne akte koje je počinio Gvaido.

U isto vreme Gvaido, koji je trenutno u Kolumbiji, izjavio je emiteru NTN24 da će se vratiti u Venecuelu uprkos riziku da bude uhapšen. U januaru je generalni tužilac Venecuele Tarek Saab najavio svoju nameru da sprovede istragu o Gvaidu i zatražio od Vrhovnog suda da mu izrekne zabranu putovanja. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton rekao je da Vašington osuđuje venecuelanske tužioce zbog pretnji opozicionom lideru Huanu Gvaidu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro nazvao je opozicionog lidera "američkom marionetom" i više puta je optuživao Vašington za pokušaj organizovanja državnog udara u Venecueli.
Dana 22. februara, Gvaido je stigao na kolumbijsku granicu kod Kukute, gde se prikupljala tzv. humanitarna pomoć iz SAD i niza drugih zemalja, kako bi se pomogla isporuka za Venecuelu uprkos činjenici da legitimna vlada odbija da prihvati pomoć. Iako je pokušaj da se prisilno donese pomoć u Venecuelu propao, Gvaido je ostao u Kolumbiji da učestvuje na sastanku grupe Lima u Bogoti u ponedeljak.

Potpredsednik Venecuele Delsi Rodrigez odbacio je tvrdnje o humanitarnoj krizi u zemlji, podsećajući da međunarodno pravo predviđa isporuku strane humanitarne pomoći samo u slučajevima prirodnih katastrofa i oružanih sukoba. Karakas je upozorio da će se nezakoniti ulazak bilo kojeg vozila na teritoriju Venecuele smatrati kršenjem vojnih zakona zemlje. Ujedinjene nacije i Crveni krst pozvali su Vašington da ne politizira humanitarnu pomoć i da ne isporučuje pomoć bez saglasnosti venecuelanske vlade.

Tramp i Kim dočekani u Vijetnamu uz najviše državne počasti. Detalje pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Huan Gvaido je razgovarao sa Majkom Pensom i liderima latinoameričkih država koje se zalažu za svrgavanje Nikolasa Madura sa vlasti u Venecueli.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA