Najnovije

NEMCI IZAZIVAJU TRAMPA: Test dokazivanja suvereniteta za Berlin – Bundesver odbija da kupi F-35! (VIDEO)

Nemačka ne želi da kupi F-35 da bi Bundesver mogao da zameni svoje zrakoplove Tornado, što verovatno neće zadovoljiti Trampa. Ova odluka Berlina takođe narušava nuklearnu strategiju NATO pakta u Evropi, piše nemački Kontra Magazin.

F 35 (Foto: usaiforce

Nemačko ministarstvo odbrane traži zamenu za stare borbene zrakoplove Tornado. U uži izbor su bili ušli Lokid Martinovi F-35, Boingov F/A-18 Super Hornet i Airbusov Eurofajter Tajfun.

Sada je F-35 izbačen iz utrke i čini se da će se Bundesver u završnici odlučiti za evropsku koprodukciju Eurofajter.

Međutim, Boing i Airbus nemačkom ministarstvu obrane moraju dostaviti detaljne informacije o tome kako njihovi borbeni avioni takođe mogu da nose američko nuklearno oružje, kako nalažu  nemačke obveze prema NATO paktu. Potom sve mora biti potvrđeno od strane Vašingtona, tako da ti avioni mogu da transportuju i američko nuklearno oružje.

Ipak, Eurofajter je za Amerikance zastareo, a trenutno se samo F-35 smatra kompatibilnim s američkim zahtevima za transport i eventualno korištenje njihovih nuklearnih projektila.

Ako se Berlin odluči u korist Eurofajter, to bi, prema Vašingtonu, značilo da Nemačka više neće biti pod “nuklearnim štitom” NATO pakta.

Ali to nije sve. Ako Nemci ne kupe skuplje američke borbene avione, neće moći lako ispuniti zahteve Sjedinjenih Država i Severnoatlantskog saveza o vojnom proračunu 2 odsto BDP-a. Osim toga, ova odluka dovodi u pitanje Trampov cilj da značajno smanji američki trgovinski deficit s Nemačkom, zbog kog američka vlada vrši znatan pritisak na Berlin.

Verovatno će se dogoditi da će se nemačko ministarstvo odbrane odluči da za zamenu oko 90 Tornada kupi avione F-18 i Eurofajter. S obzirom na to da je F-18 još uvek u upotrebi u američkoj mornarici, to bi, prema mišljenju Nemaca, trebalo da zadovolji američki vojno-industrijski kompleks.

Ali dva lanca snabdevanja za borbene avione je skuplja opcija. Osim toga, time bi Berlin utiecao i na strateške planove NATO pakta, što znači da je ovo test za Nemce i pitanje u kojem mogu da dokažu da su suverena zemlja ili zemlja s ograničenim suverenitetom.

Pročitajte OVDE sve o ruskoj nevidljivoj vojsci.

Izvor: logicno. com/ L.R

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA