Najnovije

"OŠIŠALI IH": Pentagon ne zna kako je potrošeno 2,1 milijarda dolara u proizvodnji F-35!? (VIDEO)

Nadležni nisu “beležili i upravljali državnom imovinom više od 16 godina”, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država.

F 35 (Foto: usairforce)

Zaposleni iz američkog Ministarstva obrane nisu pratili izdvajanja koja su namienjena za projekat aviona F-35 u iznosu od 2,1 milijarde dolara tokom proizvodnje borbenog aviona, navodi se u izveštaju Kancelarije glavnog inspektora Ministarstva odbrane SAD-a, objavljenom ove srede.

Radi se o oko 3,45 miliona komponenti za proizvodnju američkih borbenih aviona F-35, čiju je približnu cenu Lokid Martin procenio na 2,1 milijardu dolara. Dokument ukazuje da su nadležni iz Pentagona “propustili sprovoditi procedure, te imenovati i držati nekog odgovornim za taj posao”, kao i da se nije “pravilno beležila i upravljala državna imovina više od 16 godina”.

Bez utvrđivanja odgovornih osoba ili odgovarajućih dokumenata, u Pentagonu su bili prisiljeni oslanjati se na pravdanja koje je iznosio Lokid Martin.

“Ministarstvo odbrane ne poznaje sadašnju vrednost imovine projekta F-35 i nema nezavisni registar koji bi potvrdio troškove koje je pravdao izvođač radova”, kaže se u izveštaju Pentagona.

Osim toga, zbog nedostatka nezavisnih podataka sada nisu u mogućnosti da sprovedu “nužne inspekcije” i osigurati da se ta sredstva koriste “u interesu vlade” i za upravljanje tim predmetima smatraju odgovornom firmu za industriju aviona i vojne opreme, kaže publikacija.

Nakon analize, izveštaj navodi da ljudi iz Pentagona koji rade s Agencijom za upravljanje odbrambenim ugovorima i izvođačem radova “trebaju da budu identifikovani kako bi se potvrdilo postojanje i završetak celog projekta F-35 i dokaz ovog rada treba predočiti u finansijskim izveštajima”.

Stvaranje borbenog aviona F-35 za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je najskuplji program naoružanja na svetu u koji je Pentagon uložio 400 milijardi dolara poreznih obveznika.

Ovo je izveštaj rezultat kritika privremenog čelnika Pentagona, Patrika Šanahana, koji je u januaru oštro kritikovao Lokid Martin, iako su mnogi tvrdili da je to posledica njegove službe u konkurentskoj kompaniji Boing, firmu za koju je Šanahan radio 31 godinu.

Pre dva meseca je Patrik Šanahan oštro kritikovao proizvodni program F-35 firme Lokid Martin na sastancima na visokom nivou koji su održani u sedištu američkog Ministarstva odbrane, citirajući one koji su učetvovali na sastancima piše časopis Politiko.

Izvori su rekli da je Šanahan na tim sastancima optužio Lokid Martin, koji je 2001. godine u konkursu pobedio Boing u JSF programu za američko ratno vazduhoplovstvo, “da ne znaju kako pokrenuti program”.

“Da smo otišli u Boing, oni bi proizvodnju napravili mnogo bolje”, rekao je privremeni čelnik Pentagona, Patrik Šanahan, “te dao grube komentare kako bi diskvalifikivao avion”.

Te navodne reči aktuelnog ministra odbrane su podstakle sumnje da Šanahan pokušava favorizovati svog bivšeg poslodavca, Boing, firmu za koju je radio 31 godinu.

Kada se Šanahan 2017. pridružio Pentagonu kao podsekretar odbrane, potpisao je etički ugovor kojim je obećao da neće donositi odluke o pitanjima koja se na bilo koji način odnose na njegovu staru firmu.

Međutim, taj sporazum ga nije sprečio da u nekoliko navrata kritizira Boingove konkurente, piše Politiko, koji tvrdi da je, još kao drugi čovek Pentagona, proglasio program F-35 Lokid Martina “neodrživim”, kritikujući visoke troškove proizvodnje i optužujući firmu za “nemogućnost da ispuni rokove isporuke”.

Pročitajte OVDE zašto su se Švabe načisto srozale.

Izvor: logicno.com/L.R/Defense.gov/Politico

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA