Najnovije

TUĐMAN POSLE "OLUJE" HTEO DA OSVOJI BANJALUKU! Ustaše i NATO trupe došli na 17 km od grada, a onda je jedan poziv promenio sve! (VIDEO)

 U 45 minuta dugom telefonskom razgovoru Granić je pokušao da ubedi Kristofera da bi ulazak u Banjaluku predstavljao “konačnu pobedu”, ali je američka strana imala više štihova u ruci tokom tih pregovora!

Franjo Tuđman (Foto: Jutjub)

Mate Granić, najdugovečniji ministar Franje Tuđmana, napisao je knjigu "Diplomatska oluja" u kojoj je, pored brojnih drugih tema, pažnju posvetio samom kraju zajedničkih akcija hrvatske vojske i armije BiH na prostoru Republike Srpske. Po njegovom svedočenju, američki državni sekretar u vreme administracije Bila Klintona, Voren Kristofer sprečio je zauzimanje Banjaluke posle akcije "Oluja", iako je vojska došla na 23 kilometra od tog grada, a izvidnica čak i na 17 kilometara.

- Bio sam na Korčuli u tom trenutku, a američki ambasador Piter Galbrajt, koji je podržavao naše zajedničke akcije, više puta me je upozoravao da moramo da ubrzamo vojne operacije jer bi Ričard Holbruk mogao da zahteva od Tuđmana da stanemo. Bio je 14. oktobar kada me nazvao Kristofer i rekao – Mate, moram da vas zamolim da stanete. Naše su procene da će vašim zauzimanjem Banjaluke nastupiti humanitarna katastrofa i da će 300 - 350 hiljada Srba sa tog područja otići u SRJ i potpuno je destabilizovati. Izgubićemo Miloševića kao pregovarača u mirovnim pregovorima, doći će neko još gori od njega i nismo sigurni da ćemo u tom slučaju moći da organizujemo mirovne pregovore. Osim toga, predviđamo da bi oko 100 hiljada Srba došlo u područje Istočne Slavonije i Baranje pa bi otpala i bilo kakva mogućnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Čak bismo morali i da ih branimo snagama NATO-a - rekao je Kristofer.

Granić navodi da je pažljivo saslušao sagovornika, sa kojim je bio u odličnim odnosima, i zaključio da su Amerikanci već odlučili.

- Ne žele potpuni poraz Slobodana Miloševića, imaju obaveze prema Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji i Francuskoj - navodi Granić. Granić navodi da je tražio samo 48 sati, ali da se američki državni sekretar "nije dao":

- Otvoreno i jasno mi je rekao da oni, Amerikanci, imaju obaveze prema Kontakt grupi i da žele da završe rat isključivo mirovnim pregovorima. Dodao je kako će nam pomoći u procesu reintegracije hrvatskog Podunavlja. Na kraju sam mu rekao da o tome, prema našem Ustavu, može odlučiti samo predsednik Tuđman i da ću ga odmah obavestiti o svim detaljima našeg razgovora. Pozdravili smo se te sam odmah nazvao predsednika Tuđmana. Ipak, tadašnji predsednik Hrvatske već je obavio sličan razgovor.

- Predsednik me saslušao i kazao – Mate, pre dvadesetak minuta nazvao me je Ričard Holbruk i tražio mi isto. Pristao sam da stanemo. Ne možemo da uđemo u sukob s Amerikancima. Naša je vojska u BiH, a Hrvatska još nije cela oslobođena. Obećao mi je američko partnerstvo i pomoć oko mirne reintegracije - zaključuje priču Granić.

Tako je, prema Granićevim rečima, američka administracija sprečila "osvajanje" Banjaluke, grada koji danima nije imao električnu energiju, sve hidroelektrane na Vrbasu bile su zauzete, a u gradu je bilo više od 50 hiljada izbeglica.

Milogorci srušili rodnu kuću patrijarha Varnave u Pljevljima. Pogledajte OVDE.

Izvor: Mediji, Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube