Najnovije

OVO ĆE BITI VEK UJEDINJENJA SRBA: Politička prognoza bivšeg predsednika Republike Srpske

Vreme stradanja je iza nas, dolazi vreme za ujedinjenje Srba, uveren je Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Dodik (Foto: Jutjub)

Bivši predsednik Republike Srpske u intervjuu za Srpski Telegraf, otkriva zašto računa na pomoć Vladimira Putina oko pitanja spajanja Srbije i Srpske, ko je prepreka na tom putu?

Kada će se ujediniti Srbija i Srpska?

- Već smo ujedinjeni, mi smo jedan narod. Koroz istoriju su pokušavali da nas odvoje raznim terminološkim i geografskim oznakama. Za nas su često govorili da smo bosanski Srbi s namerom da nas odvoje od matice, što nije tačno.

Narodi poput Hrvata i Slovenaca napravili su svoje gotovo etnički čiste države. Stoga je logično da i Srbi ispostave taj istorijski zahtev.

Kada će to ujedinjenje biti realizovano?

- Koliko god je prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakvih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života. 

Ima li pomaka na tom putu?

Ima. Pre desetak godina kada su Srbijom upravljali ambasadori, kada smo mi iz RS dolazili kod lekara, tretirani smo kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. 

To sada više nije slučaj. Studenti iz RS su tretirani kao stranci. Sa ovom vlašću to nije tako. LJudi iz RS su danima ispred konzulata i drugim institucijama kako bi dobili dokumenta koja ih indetifikuju sa Srbijom, da dobiju pasoš Srbije.

- Imam srpski pasoš i to je moja primarna indetifikacija - rekao je Dodik.

Može li Putin da pomogne u spajanju Srbije i Srpske?

- Politika predsednika Putina pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da  narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu. Posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu naravno, toga nije bilo. Rusija već čini ogromnu korist time što jača svoje kapacitete. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale. Nismo imali sreću da Rusija bude jaka i da u ono vreme na njenom čelu bude Putin, te smo morali da to sami iznesemo, uz jedno povlađivačko ponašanje Moskve prema međunarodnom faktoru. Nama su uskraćena ta prava, satanizovani smo. Žao mi je što Rusija nije imala ovu snagu kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska. Rusija neće biti po strani, ili se barem mi tako nadamo, ukoliko ponovo bude manifestacije nasilja prema Srbima - rekao je on.

Kada je u pitanju Kosovo, očekuje li se konkretna pomoć Rusije i Putina?

- Rusija ne priznaje takozvano Kosovo, imaju pravo veta u Savetu bezbednoszi i zna se da, ukoliko bi neko nešto učinio protiv interesa Srba u SB, da to ne bi dozvolili. Ne zaboravite da je Britanija, koja se ovde predstavlja kao neki faktor u Savetu bezbednosti, predložila rezoluciju kojom bi se Srbi proglasili genocidnim narodom. Rusija je stavila veto, i to je najbolji dokaz da će Rusija na tom globalnom planu uvek zaštititi interese Srba - kaže Dodik.

- Podržavam politiku Srbije i Vučića po pitanju Kosova. Mislim da Vučić ima dovoljno kapaciteta i međunarodnog i ličnog. Nije neobično da zapadnjaci nametnu priču o raznim nepohodnostima, ali mišljenja sam da treba dati priliku razgovorima onako kako je rečeno u Beogradu, a to je dokaz da bez ukidanja taksi nema dijaloga - tvrdi Dodik.

Protesti opozicije

- Srbija je demokratska zemlja, opoziciji nije zabranjeno da protestuje, ali je svima zabranjeno da krše zakon. Tako je u svakoj državi sveta. Jedini način na koji možete dobiti politički legitimitet da pobedite na izborima. Pitali su me za pritiske Zapada oko Kosova, verujem da protestima žele da smanje pregovarački kapacitet Srbije, ne govorim da tako razmišljaju svi koji izlaze na ulice, ali da će to iskoristiti Zapad, hoće. 

Situacija u Sarajevu

- Sarajevo je jedna politička kaljuga, to nije ništa novo. Od Dejtona pa naovamo se pokušava zakrpiti situacija, stvara se privid funkcionisanja iako Bosna i Hercegovina nikada nije funkcionisala, nije bila vlasništvo naroda koji tamo živi, već je bilo intervencija međunarodnog faktora. Bošnjaci i dalje žele da se predstave kao žrtve, što naravno, nije istina, jer svi smo tamo žrtve - kazao je Dodik.

U Venecueli je u toku tajni projekat “Blackout” – sledeći cilj SAD su Kuba i Nikaragva. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA