Najnovije

HAFTAROVA VOJSKA JE NA SAMO 20 KM OD TRIPOLIJA: LNA preuzela Međunarodni aerodrom?! (VIDEO/MAPA)

U kasnim satima 5. aprila, Libijska nacionalna armija (LNA) stigla je do Međunarodnog aerodroma Tripoli nakon zauzimanja gradova Azizija, Al-Svani, Kasr bin Gašir i Espija. Snage LNA sada su stacionirane na oko 20 kilometara južno od glavnog grada Libije.

Libijska nacionalna armija na putu za Tripoli (Foto: Jutjub)

Nakon objave novih dobitaka LNA, portparol vojske, general-major Ahmed al-Mesmari, otkrio je da će se tekuća operacija za preuzimanje Tripolija iz ruku Libijske vlade nacionalnog sporazuma (LGNA) zvati “Operacija Potop dostojanstva”. 

- Nećemo stati dok ne završimo operaciju u libijskoj prestonici Tripoliju - rekao je general Al-Mesmari tokom konferencije za štampu.

Ranije je LNA nametnula kontrolu nad ključnim gradom Suk al-Kamis, 40km južno od Tripolija, nakon teških sukoba sa pro-LGNA snagama. Pobeda LNA u Suk al-Kamisu dovela je do kolapsa pozicija LGNA južno od međunarodnog aerodroma.

LNA se trenutno suočava sa koalicijom pro-LGNA snaga, uključujući i brigadu Al-Nuasi,  Revolucionarnu brigadu Tripolija, Specijalnim snagama za brza dejstva, Al-Mahdžuba brigada, 33. pešadijska brigada, snage Abu Obeide al-Zavije, Al-Halbus Brigade i Usama Al-DŽuvaili.

Prema pro-LNA izvorima, ove grupe su zaražene radikalnim elementima, uključujući i zloglasne teroriste koji su napustili redove Al Kaide i Islamske države. Prošle godine, ove grupe su se međusobno borile u žestokoj borbi za finansijske resurse Tripolija. Desetine civila je ubijeno i ranjeno.

Uprkos podrške LGNA ovim grupama, LNA kaže da njena operacija za preuzimanje Tripolija nije politička. Ove tvrdnje sugerišu da je vojska i dalje posvećena političkom rešenju sa LGNA.

General Kalifa Haftar nastavlja blickrig. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borci Libijske nacionalne armije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA