Najnovije

UDARNA VEST! Snage Huta napuštaju strateški grad Hodejda i još dve luke! (MAPA)

Predsednik Koordinacionog odbora za preraspodelu general-potpukovnik Majkl Lolsgard izjavio je u saopštenju za javnost da je pobunjenička grupa u Jemenu pristala da do 14. maja povuče svoje trupe iz Al Hodejde i još dve luke.

Huti (Foto: Jutjub)

U saopštenju je istaknuto da bi povlačenje trupa Huta trebalo da označi dolazak mirovnih snaga UN koje će preuzeti kontrolu nad lukama kako bi Crveni krst lakše distribuirao humanitarnu pomoć u centralnom Jemenu.

Preraspodela snaga je jedan od nekoliko koraka dogovorenih u razgovorima pod okriljem UN koji su počeli u Stokholmu u decembru prošle godine. Prema takozvanom Stokholmskom sporazumu, jemenska vlada i pokret pobunjenika Huta su se obavezali da će pristati na primirje, razmeniti zatvorenike i otvoriti humanitarne koridore u Al Hodejdi.

Jemen je od marta 2015. godine zahvaćen ratom između vlade na čijem je čelu predsednik Abdrabuh Mansour Hadi i šiitskog pokreta Ansar Alah, poznatijeg pod imenom Huti. Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije sprovodi vazdušne napade protiv Huta po Hadijevom zahtevu još od najranijih dana sukoba.

Maduro otkrio izdajnika. Pogledajte OVDE ko još pomaže Gvaidu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA