Najnovije

OTKRIVENO: Jorgovanka nije jedina! Vile po Kopaoniku, na Zlatiboru i po banjama imaju i Železnice, Srbijašume, Pošta...

Nije Narodna banka Srbije na čelu sa Jogovankom Tabaković jedina državna institucija koja u svom vlasništvu ima vile i hiljade kvadrata apartmana na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

Jorgovanka Tabaković (Foto: Jutjub)

Odmarališta na najatraktivnijim turističkim lokacijama po Srbiji imaju i mnoga državna i javna preduzeća, istraživao je "Blic Biznis".

Javno preduzeće Srbijašume poseduje apartmane na Kopaoniku i dve šumske kuće na Zlataru i na Rudniku. Na najelitnijoj srpskoj planini imaju 60 ležajeva u devet apartmana i to četiri dvokrevetna, osam trokrevetnih i sedam četvorokrevetnih. Šumska kuća na Zlataru ima četiri apartmana i dve sobe, dok šumska kuća na Rudniku raspolaže sa ukupno osam kreveta, raspoređenih u tri jedinice. Kako su potvrdili u ovom javnom preduzeću, ovi objekti se koriste isključivo u komercijalne svrhe, a cene po kojima se iznajmljuju su tržišne.

Železnice Srbije istovremeno su vlasnici objekata u tri banje Vrnjačkoj, Vranjskoj i Banji Koviljači. Apartmane niko ne koristi i, kako su nam rekli u ovom javnom preduzeću, plan je da ih prodaju. S druge strane, u vlasništu preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije od 2015. godine su objekti u muzejsko-turističkom kompleksu "Šarganska osmica" u Mokroj Gori.

Smeštajne kapacitete ovde čini ukupno 68 ležajeva. Od toga je 50 ležajeva na železničkoj stanici Mokra Gora, a još osamnaest u dve planinske kuće na istoj lokaciji. Korišćenje ovih objekata, kako navode, je isključivo na komercijalnoj i tržišnoj osnovi.

U Javnom preduzeću "Pošta Srbije" kažu da nemaju u vlasništvu odmarališta za internu upotrebu kao ni za ponudu trećim licima, jer nije rešeno pitanje vlasništva.

Kako su objasnili, do prenosa u svojinu države, radna jedinica "Ugostiteljstvo" upravljala je svim PTT odmaralištima. Od njih "Pošta Srbije" danas ima objekte koji nisu u funkciji. Reč je o odmaralištima na Divčibarama, Kosmaju i na Fruškoj Gori.

"Rešavanje pitanja vlasništva i upisa prava svojine je složeno pitanje koje će rešiti Vlada Srbije, a do tada, svi objekti su vlasništvo države, a Pošta samo korisnik. Kao korisnik, Pošta ne može odmarališta izdavati u zakup ili davati na korišćenje bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije", navode u Pošti.

Kako je "Blic" nedavno pisao Narodna banka Srbije poseduje četiri odmarališta i 20 objekata na najelitnijim turističkim mestima širom Srbije. Reč je o odmaralištima ukupne površine 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

Na pitanje ko koristi apartmane na ovim lokacijama, koje su turistima popularne veći deo godine, u NBS kažu da su u pitanju njihovi zaposleni i penzioneri. Govoreći o popularnosti apartmana dodaju i da je u toku 2018. godine iskorišćenost kapaciteta odmarališta bila 86 odsto.

Pročitajte OVDE šta su to Rusi poslali Miloševiću tokom bombardovanja Srbije.

Izvor: Blic

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube

  • Sorry! Entered url is currently not available / exists.