Najnovije

OTKRIVENO: Jorgovanka nije jedina! Vile po Kopaoniku, na Zlatiboru i po banjama imaju i Železnice, Srbijašume, Pošta...

Nije Narodna banka Srbije na čelu sa Jogovankom Tabaković jedina državna institucija koja u svom vlasništvu ima vile i hiljade kvadrata apartmana na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

Jorgovanka Tabaković (Foto: Jutjub)

Odmarališta na najatraktivnijim turističkim lokacijama po Srbiji imaju i mnoga državna i javna preduzeća, istraživao je "Blic Biznis".

Javno preduzeće Srbijašume poseduje apartmane na Kopaoniku i dve šumske kuće na Zlataru i na Rudniku. Na najelitnijoj srpskoj planini imaju 60 ležajeva u devet apartmana i to četiri dvokrevetna, osam trokrevetnih i sedam četvorokrevetnih. Šumska kuća na Zlataru ima četiri apartmana i dve sobe, dok šumska kuća na Rudniku raspolaže sa ukupno osam kreveta, raspoređenih u tri jedinice. Kako su potvrdili u ovom javnom preduzeću, ovi objekti se koriste isključivo u komercijalne svrhe, a cene po kojima se iznajmljuju su tržišne.

Železnice Srbije istovremeno su vlasnici objekata u tri banje Vrnjačkoj, Vranjskoj i Banji Koviljači. Apartmane niko ne koristi i, kako su nam rekli u ovom javnom preduzeću, plan je da ih prodaju. S druge strane, u vlasništu preduzeća Infrastruktura Železnice Srbije od 2015. godine su objekti u muzejsko-turističkom kompleksu "Šarganska osmica" u Mokroj Gori.

Smeštajne kapacitete ovde čini ukupno 68 ležajeva. Od toga je 50 ležajeva na železničkoj stanici Mokra Gora, a još osamnaest u dve planinske kuće na istoj lokaciji. Korišćenje ovih objekata, kako navode, je isključivo na komercijalnoj i tržišnoj osnovi.

U Javnom preduzeću "Pošta Srbije" kažu da nemaju u vlasništvu odmarališta za internu upotrebu kao ni za ponudu trećim licima, jer nije rešeno pitanje vlasništva.

Kako su objasnili, do prenosa u svojinu države, radna jedinica "Ugostiteljstvo" upravljala je svim PTT odmaralištima. Od njih "Pošta Srbije" danas ima objekte koji nisu u funkciji. Reč je o odmaralištima na Divčibarama, Kosmaju i na Fruškoj Gori.

"Rešavanje pitanja vlasništva i upisa prava svojine je složeno pitanje koje će rešiti Vlada Srbije, a do tada, svi objekti su vlasništvo države, a Pošta samo korisnik. Kao korisnik, Pošta ne može odmarališta izdavati u zakup ili davati na korišćenje bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije", navode u Pošti.

Kako je "Blic" nedavno pisao Narodna banka Srbije poseduje četiri odmarališta i 20 objekata na najelitnijim turističkim mestima širom Srbije. Reč je o odmaralištima ukupne površine 1.700 kvadrata na Zlatiboru, u Sokobanji, Budvi i Igalu.

Na pitanje ko koristi apartmane na ovim lokacijama, koje su turistima popularne veći deo godine, u NBS kažu da su u pitanju njihovi zaposleni i penzioneri. Govoreći o popularnosti apartmana dodaju i da je u toku 2018. godine iskorišćenost kapaciteta odmarališta bila 86 odsto.

Pročitajte OVDE šta su to Rusi poslali Miloševiću tokom bombardovanja Srbije.

Izvor: Blic

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA