Najnovije

UDARNA VEST: Raketni napad na rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji!

Teroristi "Al Nusre" u sredu su ispalili 17 raketa na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji, od kojih su sve rakete presretnute ili su pale pre baze. Napad je počeo nakon što je na sirijsku vojsku pokrenuta velika ofanziva militanata u pokrajini Idlib.

Hmejmijm (Foto: Jutjub)

Devet projektila je presretnuto od strane PVO vazduhoplovne baze Hmeimim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, dok je još osam palo pre nego što su stigli do teritorije baze. Napad je izvršen iz višecevnih bacača raketa iz područja pod kontrolom terorista u provinciji Idlib.

Napad je došao usred velike ofanzive protiv sirijske vojske koju je pokrenula teroristička grupa "Hajat Tahrir aš Šam" (ranije poznata kao `Al Nusra Front, `podružnica Al-Kaide).

U napadu je učestvovalo više od 500 militanata, sedam tenkova, četiri oklopna transportera i 30 kamioneta s montiranim mitraljezima, kao i dva eksplozivna vozila sa bombašima-samoubicama. NJih je podržalo još 200 naoružanih militanata sa tehnikom, koji su napadali sirijske snage s boka.

Ofanziva nije uspela jer je sirijska vojska likvidirala oko 150 terorista i uništila tri tenka, kao i 24 kamioneta sa montiranim mitraljezima tokom teških borbi.

Baza Hmeimim je često meta pokušaja napada terorističkih grupa, koje napadaju bazu raketama i dronovima. Nijedan od napada nije bio uspešan, ali je ruska vojska upozorila da se napredna tehnologija koju poseduju džihadisti može koristiti protiv manje zaštićenih ciljeva u Siriji i inostranstvu.

Da situacija u Siriji ne bude dovoljno napeta, SAD su ponovo optužile sirijsku vladu da upotrebljava hemijsko oružje u područjima pod kontrolom terorista u Idlibu, iako priznaju da imaju malo dokaza za te tvrdnje.

Međutim, Stejt department ponovo zapretio Damasku da će "SAD i naši saveznici brzo i adekvatno reagovati" ako se njihove sumnje potvrde.
 
Ruska vojska je u međuvremenu upozorila da je "Tahrir aš Šam" uspostavio posebnu "hemijsku jedinicu" u cilju organizovanja hemijskog napada u Idlibu i okrivljivanja sirijske vlade za taj zločin.

Ova taktika je već bila upotrebljena od strane džihadista u nekoliko navrata tokom sukoba, uprkos tome što su zalihe hemijskog oružja Sirije uništene 2014. godine pod međunarodnim nadzorom.

Već treći dan zaredom, Sirijska arapska vojska (SAA) nije uspela da probije liniju odbrane militanata na važnom planinskom gradu Kabani u severoistočnoj Latakiji. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA