Najnovije

NEPRIJATELJ NEUTRALISAN: Ubijen borac iz neprijateljskog bataljona!

Na severu Sirije ubijen je član ukrajinskog "dobrovoljnog" bataljona koji se borio na području Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Prema izveštajima, kolonu militantnih vojnika Hadžat Tahrir al Šama, pod komandom komandanta polja Abu Hašida, granatirali su nepoznati borci u blizini grada Ikard, provincije Aleppo. Militanti su bili na putu da pomognu onima koji se već bore protiv vladinih snaga u provinciji Hama.

Jedno kamionsko vozilo je uništeno, a u njemu je bio komandir na terenu sa pozivnim znakom Abdul-Ilgiz Al Kerim, koji je umro. NJegovi drugovi po oružju tvrdili su da je došao iz Republike Krim i pridružio se Ibadu ar-rahman odredu. Pre toga, on je učestvovao u sukobu u istočnoj Ukrajini, gde je bio povređen.

NJegova povreda se dogodila 2014. godine, najvjerovatnije, to se dogodilo u bitci kod Ilovaiska, gdje je pro-kijevska krimsko-tatarska militantna grupa označena kao “bataljon Krim” potpuno poražena. Nakon demontaže "bataljona Krim" 2015. godine, bivši militanti preuzeli su uobičajeni kriminalni posao.

Oni, koristeći oružje dobijeno u zoni sukoba, terorizirali su region Kijeva i Kersona, odajući počast malim i srednjim preduzetnicima.

Deo tih militanata pridružio se još jednoj entičko-naoružanoj grupi - Noman Celebicihan Bataljon. Ova organizacija je učestvovala u ekonomskoj blokadi Krima, koju je podržao Kijev, i zajedno sa takozvanim Mejlisom krimsko-tatarskog naroda, (još jedna radikalna grupa) učestvovala u terorističkim napadima koji su doveli do masovnog raspada na Krimu u 2015. godini.

Nakon što je Kijev bio primoran da preduzme akciju protiv razbojnika koji su pobegli, neki od njih, bojeći se progona, otišli ​​su u Siriju. Ovi "demokrati" su se pridružili militantnoj grupi "Krimski DŽamat", koja je stvorena u Siriji u leto 2015. Samo nekoliko meseci kasnije, u jesen 2015. godine, grupa se zaklela na vernost sirijskom ogranku al Kaide - Jabhat al-Nusra.

U 2016. godini objavljeno je da je grupa koja se sastoji od krimskih Tatara formirana unutar Hadžat Tahrir al Šam (novi brend Jabhat al-Nusra). Abdul Ilgiz al Kerim započeo je svoju međunarodnu terorističku karijeru u ovoj jedinici.

Učešće krimskih Tatara na strani militantnih grupa koje se bore protiv sirijskih vladinih snaga prvobitno je najavio bivši lider Mejlis Mustafa DŽemilev. Posebno, pre nekoliko godina, on je rekao da je krimski tatarski militant, koji je bio deo Hizb ut Tahrira, bio raznesen u Siriji od strane rudnika.

Ova priča je, između ostalog, jasan primer pravog lica patriotizma koji se sprema u Ukrajini. Zanimljiva je činjenica da je ovaj patriotizam uključivao čak i neke ne-ukrajinske građane i obučene aktiviste ID-a. Ove činjenice su čak prijavile neke glavne medijske kuće.

26. decembra 2018. godine The Times je objavio članak pod naslovom "Putin je i naš neprijatelj, kaže čečenski borac u Ukrajini". Ona daje pogled na „aktiviste“ koji dobrovoljno pomažu napore ukrajinskih oružanih snaga u njihovom sukobu sa lokalnim otporom u regionu Donbasa.

Ovi aktivisti, neki su se obučavali u ID kampovima, formirali su bataljon Šeik Mansur i aktivno delovali zajedno sa jedinicama ukrajinske vojske u zoni borbe.

Nakon Majdanskog prevrata 2014, Ukrajina je postala leglo raznih radikalnih grupa (od islamista do nacista), mreža organizovanog kriminala, sekti i sektaških verovanja.

Radikali dobijaju borbeno iskustvo u zoni borbe u istočnom delu zemlje. Visok stepen korupcije i protok oružja iz regiona Donbasa doveli su do brzog rasta organizovanih kriminalnih grupa (barem neke od njih čine pripadnici pro-kijevskih “dobrovoljnih” bataljona). Društvo je podeljeno političkim i verskim stavovima, pa čak i etnički.

Kijevska vlada i njihovi zapadni sponzori aktivno rade na oblikovanju ukrajinskog društva kako bi potisnuli poslednje džepove otpora. Medijske kuće, nevladine organizacije, pa čak i crkve koje ne deluju u okviru prozapadnog mejnstrim programa. U nadolazećim godinama, očekuje se da će razne islamske sekte, nekanonske crkve i nova liberalna verovanja nastaviti da ubrzano rastu u Ukrajini. Ovi entiteti će se koristiti kao sredstvo za ukidanje tradicionalnih religija, uključujući islam i hrišćanstvo. To će dovesti do dalje atomizacije i podele društva, što će biti meka meta za tekuću kampanju radikalizacije i propagande.

Vojska pokušala da povrati izugbljene teritorije! Više o tome OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA