Najnovije

KO TU ZVECKA ORUŽJEM: Kremlj uporedio napade SAD-a na Iran sa lažnim „dokazima o belom prahu” protiv Iraka 2003. godine

Američka kampanja za rat protiv Iraka 2003. godine služi kao upozoravajuća priča protiv zveckanja oružjem i upiranjem prstom u trenutku tenzija u Persijskom zalivu, saopštio je portparol Kremlja.

Napadnut tanker u omanskom zalivu (Foto: Jutjub)

„Nismo zaboravili bočice sa belim prahom. Sećamo se i zato smo naučili da pokazujemo uzdržanost u našim procenama“, rekao je Dmitrij Peskov u TV emisiji emitovanoj na kanalu„ Rusija 1 “.

On je mislio na poznatu scenu u Savetu bezbednosti UN-a u mesecima koji su prethodili ratu u Iraku. Pokušavajući da opravda predstojeću američku invaziju na bliskoistočnu zemlju, tadašnji državni sekretar SAD-a, Kolin Puel, mahao je bočicom sa belim prahom, kako bi ilustrovao opasnost od antraksa, za koji su SAD optuživale Sadama Huseina da ga proizvodi i skladišti.

Tvrdnje o Iraku da poseduje antraks i druga oružja za masovno uništenje pokazale su se neistinitim, ali tek nakon što je Vašington pokrenuo invaziju i srušio vladu u Bagdadu.

Peskov je rekao da ova priča sada služi kao upozoravajuća priča protiv naglog ukazivanja prstom u trenutnim napetostima u Persijskom zalivu.

Državni sekretar Majk Pompeo je ranije okrivio Iran za napad na dva strana naftna tankera ove sedmice, navodeći obaveštajne podatke. Američka mornarica je kasnije objavila nejasne snimke koji navodno pokazuju posadu iranskog patrolnog čamca koja uklanja minu sa trupa jednog od brodova. Iran je negirao bilo kakvu umešanost u incident.

Američke tvrdnje su podržane od strane nekih njihovih saveznika, kao što su Saudijska Arabija i Velika Britanija. "Napravili smo sopstvenu procenu obaveštajnih podataka, i izraz koji možemo koristiti je `gotovo sigurno`. Mi ne verujemo da je iko drugi to mogao učiniti", izjavio je juče britanski ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je to saopštio nešto grublje, rekavši da je "napadom na tankere" Iran ciljao "bezbednost i stabilnost u regionu".

Portparol Kremlja je, s druge strane, saopštio da još uvek nisu predočeni dovoljni dokazi da se okrivljuje bilo ko. Ishitreni zaključci i donošenje ishitrenih odluka mogli bi dovesti do strašnih posledica, rekao je on.
 
"Pozivanje na neku vrstu tajnih podataka u ovom slučaju je apsurdno. Incidenti kao ovaj zaista mogu uzdrmati temelje svetske ekonomije, tako da bilo kakve neutemeljene optužbe ne trebaju biti razmatrane", dodao je Peskov.

Neke druge zemlje, kao i političari, takođe su izrazili skepticizam prema američkom slučaju protiv Irana. Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas izjavio je da je snimak koji je predstavio Vašington, "nedovoljan" da se donese konačan sud o tom incidentu. Lider Britanske laburističke partije, DŽeremi Korbin, osudio je SAD zbog pripisivanja krivice Teheranu "bez verodostojnih dokaza".

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su prva dva najnovija lovca MiG-35, rekao je generalni direktor korporacije za proizvodnju aviona "MiG" Ilja Tarasenko. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA