Najnovije

OTKRIVAMO KO JE BOCAN HARČENKO: U Beograd stiže ruski specijalista za Balkan!

Novi ambasador Rusije u Srbiji biće Aleksandar Bocan Harčenko, koji je karijerni diplomata i specijalista za Balkan.

Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: Jutjub)

Bocan Harčenko bio je u više misija koje se vezuju za postsocijalistički Balkan:

“Svugde gde je bila Rusija, bio je i on" - tako profesor političkih nauka Nenad Kecmanović u najkraćem rezimira dosadašnji angažman novog ruskog ambasadora u Srbiji.

Diplomata Vladislav Jovanović kaže da su skoro svi ambasadori Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država bili "na prethodnoj praksi" u nekoj od jugoslovenskih republika, pa tako nije ništa novo što Bocan Harčenko poznaje Srbiju i Balkan.

"Ali jeste novo što se u isto vreme dve sile odlučuju da promene ambasadore i to obojicu sa dobrim poznavanjem prilika", rekao je Jovanović.

Imajući u vidu da je Bocan Harčenko zastupao Rusiju u gotovo svim ovdašnjim pitanjima o kojima je odlučivala ili posredovala međunarodna zajednica, njegov dolazak se tumači kao snažnije prisustvo Rusije u Srbiji. Pogotovo ako se ima na umu i da je on bio ruski predstavnik u Kontakt grupi koja je posredovala u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

"To van svake sumnje ukazuje da će Rusija biti tu više prisutna u rešavanju kosovskog pitanja, s tim što dolazak Bocan Harčenka, čini mi se, očekuje se u Beogradu tako da se u tome malo i preteruje, jer osnovni kurs ruske politike u regionu se suštinski neće menjati. To je jedna za Srbiju pozitivna politika koja se neće menjati, a Rusija tu neće ići ispred Srbije, nego će pratiti ono što Beograd čini", objašnjava Kecmanović.

Vladislav Jovanović smatra da je za sada Zapad trenirao mišiće i "žrtve smo bili mi i naši intersi".

"Sada će morati da se bave više diplomatijom, da uvažavaju i poglede i interese i drugih, a to znači da će morati i naše interese, iako će to činiti s rezervom. Tu leži mogućnost i naša šansa da u sledećem pregovaračkom procesu, ili procesima - jer će ih verovatno biti više, izglednije branimo naše interese", naveo je Jovanović.

Mnogi se pozivaju i na Bocan Harčenkov angažman u Sarajevu - i kao ambasadora i kao člana Saveta za sprovođenje mira, koji od Dejtona prati prilike u BiH.

"U tom periodu možemo govoriti o drugačijem stavu Rusije i ako pratite sednice PIK-a (Saveta za sprovođenje mira) u tom mandatu, vidite da tad počinju izostajanja saglasnosti i izdvajanja mišljenja Ruske Federacije na neke teme na koje je PIK imao jednostran pristup protiv Republike Srpske - tu već možete videti fusnote i isključivanje Rusije iz stavova PIK-a tako da Republika Srpska smatra prijateljem koji je pomogao u bilateralnim odnosima", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke i predsednik Skupštine Republike Srpske u vreme kada je Bocan Harčenko bio ambasador u Sarajevu.

Novi ruski ambasador u Beogradu počasni je građanin Banjaluke koju je, kažu, dok je bio ambasador u BiH, posećivao češće nego bilo koji drugi strani dipomata.

"Ne znam da l' se za diplomatu sme reći da nas podržava, ali recimo da nas razume i u njegovom mandatu je počelo značajno uspostavljanje kontakata sa Ruskom Federacijom i na republičkom i na lokalnom novou", dodaje Radojičić.

Profesor Kecmanović, u to vreme savetnik predsednika Republike Srpske, imao je priliku da češće razgovara s ruskim diplomatom. Opisuje ga kao vrhunskog poznavaoca prilika, ne samo na Balkanu već i šire i kao odličnog analitičara.

"Ono što mi je ostalo u sećanju, a to je bio period približavanja Turske i Rusije s jedne strane, a s druge se govorilo o Alijinom amanetu Erdoganu, ja sam ga pitao kako će to uticati na naše prilike i on mi je odgovorio, iako mi jedan deo odgovora nije bio uverljiv, pokazalo se da je bio u pravu i precizno je predvidio sve", rekao je Kecmanović. 

Uveren je da će ponovno prisustvo Bocan Harčenka na Balkanu biti važno, pogotovo jer bi on zbog prethodnog iskustva srpsku poziciju mogao da posmatra regionalno, bez obzira što će mandatom biti vezan za Beograd. Ipak, podvlači da prisustvo novog ambasadora neće biti upadljivo i napadno kao što bi mnogi očekivali.

U kontekstu međunarodnih kretanja treba posmatrati i promenu u Ruskoj ambasadi.

Naši sagovornici kažu da je i dosadašnji ambasador Rusije razumeo kroz šta je prošla Srbija, ali da sada dolazi čovek koji je u svemu tome i direktno učestvovao.

U diplomatiji velike sile pažljivo mere svaki gest, tako da nema dileme da nije slučajno što je Kremlj baš sada poslao Bocan Harčenka u Beograd.

Pročitajte OVDEkako je Bogoljub Karić odgovorio na prozivke da je izdao Kosovo.

Izvor: RTS

Bonus video

Srbija tone pod kreditima, nećemo moći da vraćamo dugove! | Branko Pavlović

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete poručiti OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA