Najnovije

OTKRIVENE ŠOKANTNE LAŽI O NAPADU NA TANKER: Iran nije kriv! Veliki scenario Amerike! A evo koji su dokazi! (VIDEO)

Dana 13. juna, dva tenkera su napadnuta u Omanskom zalivu, pri čemu su oba broda pretrpela veliku štetu, a njihove posade su evakuisane. Američka mornarica saopštila je da je primila poziv od "Frontera" da je napadnut u 03:12, kada je bio 19 nautičkih milja (35 km) južno od obale Irana, dok je "Hrabri Kokuka" objavio da je pogođen u 04:00, na rastojanju od 21 nautičke milje od Irana.

Tanker u plamenu (Foto: jutjub)

SAD su odmah nakon incidenta okrivile Iran za ono što se dogodilo, rekavši da je reč o iranskoj mini.

Američka vojska saopštila je da je američka letelica posmatrala patrolni čamac “Iranske revolusionarne garde (IRGC) i nekoliko brzih plovila u blizini tankera “Front Altair”. U početku je postavljen zrnasti crno-beli video slabe rezolucije, navodno pokazujući da je Iran izvršio napad.

Pentagon je 17. juna objavio dva izveštaja - jedan koji je dao vremenski okvir incidenta, dok je drugi dao više fotografija koje navodno pokazuju da su Iranci krivi.

Izveštaji o napadu na tankere (Foto: southfront. org)

Drugi dokaz su bile odvojene slike šteta na “Kokuka Hrabri ”, jednom od dva napadnuta tankera.

Stvarno nije bilo nikakvih uverljivih dokaza da je šteta prouzrokovana iranskom minom.

Kompanija nije spekulisala o uzroku štete na tankerima. Međutim, vlasnik plovila, japanska firma Kokuka Sangio, izvestila je da su je pogodile dve eksplozije u roku od tri sata pre nego što je posada bila evakuirana.

Jutaka Katada je 14. juna izjavio novinarima da vjeruje da je tanker pogođen "letećim objektom".

"Posada nam je rekla da je nešto letelo ka brodu, i našli su rupu", rekao je. "Onda je posada videla drugi napad."

Nije sigurno da li Iran ima neke specijalne mornaričke mine koje zapravo lete nebom da napadnu "neprijateljski" brod, ali ko zna, zaista.

U isto vreme, američka vojska optužila je Iran da je pokušao da obori naoružani bespilotni avion MK-9, sa raketom zemlja-vazduh u pokušaju da poremeti nadzor nad jednim od tankera koji su napadnuti.

MK-9 nosi raznovrsno oružje uključujući i GBU-12 Pavevaj 2 laserski vođenu bombu, AGM-114 Helfajer vazduh-zemlja rakete, AIM-9 Sidevinder i GBU-38 DŽoint Direkt municiju (JDAM).

Dakle, “Front Altair” i “Kokuka Hrabri” sigurno nisu bili jedini tankeri u Persijskom zalivu, ili čak u Omanskom zalivu u to vreme, ali MK-9 je nadgledao njih oboje iz nekog razloga, i bio je tu da navodno snimaju iranske akcije, zajedno sa Mornaricom MH-60R Sehavk. Oružje MH-60R Sehavk uključuje i Mk-54 torpeda i projektile Helfajer.

Ove informacije bi mogle da spekulišu o nekoj drugoj verziji događaja.

Prema tim spekulacijama, rupe na brodovima možda su napravljene od neke vrste raketa vazduh-zemlja. Na primer, projektil Helfajer, koji su i MK-9 Riper i MH-60R Sehavk obično naoružani.

Nije bilo napada torpedom, jer je šteta iznad linije vode. Spekulacije koje su kružile u društvenim medijima takođe su navele da Iran ima olupinu američke rakete Helfajere, koja je standardno oružje MK-9 Riper-a.

Ovo tvrdnja je dodatno potvrđena od strane posade i kapetana broda “Kokuka Hrabri” koji su videli kako se leteći objekti kreću prema brodu.

Postoji video snimak američkog ratnog vazduhoplovstva koji puca na stari USS Bukhanan razarač sa harpunskim anti-brodskim raketama, kao i Helfajer projektilima. Na njemu se jasno vide oštećenja brodskog trupa projektilima Helfajer, otprilike na 2 minuta i 10 sekundi.

Slično kao i šteta na “Kokuka Hrabrom”, snimak pokazuje malu rupu sa iskrivljenim ivicama zakrivljenim prema unutra.

Ne postoje uverljivi dokazi koji bi potvrdili bilo koju od ovih (kao i američku verziju), ali se može uzeti u obzir sledeće:

1.SAD nema pravi izgovor da započne rat sa Iranom ili da napadne njegovu infrastrukturu u regionu. 

2.Moglo je biti to da su MK-9 Riper ili MH-60R Sehavk lansirali neku vrstu rakete nebo-zemlja, što je dovelo do požara i oštećenja. A da nije postojao cilj da se stvarno potopi tankeri.

3.Da je sve namešteno da se optuži Iran. Jer je Iran bio optužen i za raniju sabotažu četiri tankera na obali Fujaira, ali tada nije bilo nikakvih dokaza.

4.Napad nije mogao biti izvršen sa iranske obale. Dakle, izvršeno je iz međunarodnih voda.

5.Pošto bi bilo razumno pitati zašto na radarima nije bilo iranskih aviona ili bespilotnih letelica, priređena je scena sa minama na trupu tankera;

6.Nakon što su rakete pogodile tenkove, iranski spasioci stigli su na mesto napada i uklonili ekipu iz jedne od njih - iz fronta Altair, što se zaista i dogodilo. Posadu Hrabrog Kokuka spasila je SAD. I upravo je tom brodu prilazio američki razarač i njegova posada je videla leteće objekte. MSM i SAD ulaze u punu histeriju i Iran je proglašen krivim, bez suđenja, bez sudije, bez porote;

7.Sjedinjene Države svakako ne mogu priznati da su napale japanske tankere kako bi izazvale rat s Iranom. Vašington nastavlja da govori o minama,, ignorišući primedbe članova posade.

8.Ovo je samo jedna od verzija koja je možda stvorena pomoću rupa u iranskom napadu mina. Međutim, čini se da su mainstrim mediji i američki regionalni saveznici poput Saudijske Arabije i Izraela zadovoljni pruženim "dokazima" i već su odlučili da je Iran strana iza incidenta sa tankerima.

 

Pogođeni tankeri (Foto: southfront. org)

Zbog čega se desila snažna eksplozija u Americi, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA