Najnovije

ISTORIJA SE PONAVLJA: Iran i SAD već su "ratovali" u istim vodama!

Tankeri u zalivu. Američki ratni brodovi odgovaraju na poziv u pomoć. Ratoborna retorika izaziva strah od šireg konflikta.

Napadnut tanker (Foto: Jutjub)

Istorija se ponavlja. Pre 28 godina, Amerika i Iran su se sukobili u istim vodama. Brodovi su napadani, a članovi posade ubijani i ranjavani. Pre nego što je bilo gotovo, iranski avion je oboren greškom.

Da li bi to moglo da se desi ponovo?

"Tankerski rat" bio je trenutak velike međunarodne napetosti na kraju osmogodišnjeg iranskog rata sa Irakom pod Sadamom Huseinom, prenosi BBC.

Dve strane su međusobno napadale naftne objekte još od sredine osamdesetih godina.

Ubrzo su bili ugroženi i neutralni brodovi, dok su zaraćene strane vršile ekonomski pritisak jedna na drugu. Kuvajski tankeri sa iranskom naftom bili su posebno ranjivi.

Do jula 1987. godine, ponovno regrutovani kuvajski tankeri u Omanskom zalivu, ovog puta pod SAD zastavim, pratili su američki brodovi. To je postao najveći pomorski konvoj od Drugog svetskog rata.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini nazivao je Ameriku "Velikim Sotonom", a Vašington je brinulo to što je 52 njegovih diplomata bilo zarobljeno u Teheranu više od godinu dana.

Dugogodišnji sukob između Irana i Amerike nikada nije ugašen. Samo se čekao momenat kada će ponovo buknuti i to se dogodilo kada je Donald Tramp odlučio da primeni "maksimalni pritisak", nakon što se povukao iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju sklopljenom 2015. godine.

Još jednom su vode s obe strane Ormuškog moreuza postale arena u kojoj se odigrava gotovo patološko takmičenje.

- Drugačije je to što su obe strane sada proširile svoje sposobnosti. Iran je sposobniji nego ikada da koristi mine, podmornice i brze brodove kako bi napao komercijalne i vojne brodove - rekao je Martin Navias, autor knjige o tankerskom ratu.

Bitka se ne vodi samo na moru. Moć Irana da obori sofosticiran američki dron pokazuje da je bojno polje sada i u vazduhu.

Današnje okruženje, sa rivalima koji razmenjuju ljutite salve na društvenim mrežama, stvara "nervoznu" atmosferu. Analitičari ističu da se informacioni prostor promenio, zbog čega postoji konstantna opasnost da svaka strana pogrešno protumači drugu.

Tramp i iranski predsednik Hasan Rohani kažu da ne žele rat, ali ne prestaju sa dvosmislenim postupcima i retorikom. Činjenica da nijedna strana ne želi potpuno suočavanje, ne znači da do njega neće doći.

Postoje dve različite generacije Iranaca. Jedni su bili na visokim položajima u prozapadnoj monarhiji pre islamske revolucije 1979. godine, drugi su deca te revolucije. Jedni su predsedavali zlatnim dobom odnosa između Irana i SAD, drugi su odrastali u godinama antiameričke indoktrinacije, piše "Vašington post".

Čini se da Trampova administracija veruje da može da uradi ono što njegovi prethodnici nisu uspevali četiti decenije - temeljna promena u Teheranu.

Prikupila je vremenski istrošen set alata za postizanje svog cilja - gušenje iranske ekonomije sankcijama, destabilizacija zemlje podržavanjem disidenata i scesionista i pokretanje informacionog rata protiv rukovodstva u Teheranu. Veruje da će vršenje onoga što naziva "maksimalni pritisak" dovesti do iranske kapitulacije ili kolapsa režima.

Turska spremna za borbeni evion pete generacije! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA