Najnovije

"VOJSKA KOSOVA" SA HRVATIMA NA GRANICI SA MAĐARSKOM! Više od 500 naoružanih vojnika! Objavili cilj! (FOTO/ VIDEO)

U sklopu završne faze međunarodne vojne vežbe "Munjeviti odgovor 19", počeo je izmeštanje multinacionalne jedinice kopnom od vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju do logističke baze u Kapošvaru u Mađarskoj, a cilj je uvežbavanje prelaska državne granice (Border Crossing Operations) u taktičkom rasporedu.

Vojska Hrvatske na granici sa Mađarskom (Foto: morh.hr)

Prva od šest kolona multinacionalne jedinice s 566 pripadnika i 120 vozila iz devet savezničkih i partnerskih zemalja, od kojih je 218 pripadnika Hrvatske vojske prešla je u Mađarsku na graničnom prelazu Goričan 2.

U Hrvatskoj se od maja održavaju tri međunarodne vojne vežbe, u kojima učestvuju i pripadnici takozvane vojske Kosova.

"Immediate Response 19"," Astral Knight 19" i "Swift Response 19" nazivi su vežbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane na svom sajtu u sredu.

Prva vežba "Immediate Response 19", kojom Hrvatska vojska obeležava 10.godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je 20. maja i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

Težišni cilj vežbe je uvežbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vežbe, kaže se u saopštenju.

Sledeća planirana vežba "Astral Knight 19"  je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom "Swift Response 19"  koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

U tim vežbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva obrane Hrvatske.

Pada vlada, Angela odlazi pre 2021? Spor koalicionih partnera u Berlinu vuče i EU u haos. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA