Najnovije

ZAŠTO RUSIJA NAORUŽAVA ARKTIK? Nakon novih raketa šalju i čitavu eskadrilu "Suhoja"

Rusija značajno jača vojno prisustvo u arktičkom regionu. Nakon što je prošle nedelje spovela testiranja protivvazdušnih raketnih sistema napravljenih specijalno za oštre uslove na Arktiku, sada tamo šalje čitavu eskadrilu aviona, a kako navodi "Moskov tajms" to čini sa ciljem da zaštiti Severni morski put.

Su-34 (Foto: ria.ru)

Duž arktičke obale već su postavljeni radari i radioelektronska oprema, protivraketni sistemi i druga napredna oružja i oprema.

Severna flota Rusije zauzima vodeću ulogu u planovima militarizacije, a nova strateška komanda, Sever, osnovana je 2014. godine. Ona ima nekoliko novih i unapređenih baza na raspolaganju, zajedno sa nekim od najnaprednijih oružanih sistema.

Uspostavljena je nova Arktička eskadrila i njom će upravljati Severna flota. U eskadrili će se nalaziti i višenamenski borbeni avion "Su-34", preneo je list "Izvestija".

Su-34 je zvanično uključen u rusko ratno vazduhoplovstvo 2014. godine. Ruski vojni lideri tvrde da je njegov domet do 4.500 kilometara, što ga čini veoma sposobnim da drži pod kontrolom skoro čitav Severnu morski put. Veruje se da je avion sposoban da radi autonomno na velikim površinama i da pogađa ciljeve sa velikom preciznošću na udaljenosti do 260 kilometara. Biće opremljen sa Kh-35U, snažnim supersoničnim krstarećim raketama koji mogu da unište velike brodove.

Pretpostavlja se da će avioni biti smešteni u bazi u Mončegorsku gde su se ranije nalatile flote "Su-24M".

Još nekoliko pista širom Arktika stavljeno je na raspolaganje novoj eskadrili, jer je Rusija uložila u nekoliko novih baza duž arktičke obale kao i u arktički arhipelag u poslednjih nekoliko godina.

Ankara oštro zapretila SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA