Najnovije

PRELAZAK RUBIKONA: Vladi Kine stigla inicijativa da armijom obezbedi „stabilnost u Hongkongu“!

Državni vrh Kine dobio je inicijativu da se umeša u zbivanja u Hongkongu i da na tom autonomnom području uspostavi stabilnost pomoću armije.

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

List Čajna Dejli je o toj inicijativi, koja bi predstavljala prelazak Rubikona, objavio

„Pravni eksperti i zvaničnici visokog ranga obratili su se sa tom inicijativom vladi. Istovremeno su se obratili javnosti Hongkonga sa apelom da se formira jedinstveni front na strani vladavine zakona kako bi se grad oslobodio sadašnjih nereda“.

Kineska asocijacija za izučavanje Hongkonga i Makaoa upozorila je da nasilje predugo traje i da „Hongkong može biti razrušen“. 

Zamenica šefa komisije Svekineskog parlamenta za Specijalni administrativni okrug – Marija Tam Vajču – izjavila je da vlada Kine ima pravo „preduzme mere koje će gradu vratiti stabilnost“.

Još je precizirala:  „Ako u Hongkongu dođe velikih nemira i nereda, centralna vlada ima i pravo i obavezu da se umeša i vrati stvari u normalu“.

Zamenik šefa Kineske asocijacije za izučavanje Hongkonga i Makaoa Lau Šukaj ocenio je:

„Demonstracije u Honkongu su bitka između Kine i stranih i unutrašnjih antipekinških snaga. Radikalni elementi žele da preotmu vlast od centralne vlade i administracije Hongkonga“.

Tokom poslednjih sukoba policije i demonstranata – 15 policajaca je završilo u bolnici, a 29 demonstranata bilo privedeno. Najmlađi ima samo 12 godina.

Donald Tramp je prethodnih dana izjavio da bi se situacija u Hongkongu smirila za nekoliko sati  kad bi Si Đinping „seo za pregovarački sto sa demonstrantima“.

Zvanični Peking tvrdi da se nemirima u Hongkongu diriguje iz Vašingtona.

Zvanični London je poslednja dejstva „snaga bezbednosti“ u Hongkongu osudio tako oštro i u takvoj formi da su se već pojavile pretpostavke da Veliak Britanija, koja takođe stoji iza previranja, pokušava da ih iskoristi da povrati Hongkong ili barem deo uticaja u svojoj bivšoj koloniji.

Iz Pekinga mu je odmah zvanično poručeno: „Ruke dalje od Hongkonga. To više nije britanska kolonija!“

Zavođenje reda pomoću armije verovatno bi i bilo, pored ostalog, u funkciji izbacivanja iz igre Amerikanaca i Britanaca. 

Pročitajte OVDE  koje je to rešenje našao Iran da bi zaobišao američke sankcije.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA