Najnovije

MILO POBESNEO KAO RIS! SRBI ZAHTEVAJU SVOJA PRAVA: Evo šta su tražili u skupštini CG!

Predlog dopuna Ustava Crne Gore, u delu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan predlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Ustavne izmene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U predlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani predlog DF, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i tzv. narodna zastava-trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

- Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik - navodi se u predlogu DF.

Ustavna procedura za identitetske promene koje se traže je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta Pokret za promene Nebojše Medojevića. 

Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP i tadašnjeg potpredsednika DPS Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore "Oj svijetla majska zoro". 

Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača. 

S druge strane, iz DF navode da je u pitanju dopuna, a ne promena Ustava, za čije usvajanje nije potrebna potvrda na referendumu kao i da se izmene himne i definisanje narodne zastave mogu rešiti i izmjenama Zakona o državnim simbolima.

DF će, prema tvrdnjama izvora iz tog saveza, tražiti i korekciju Zakona o slobodi veroispovesti kojim je predviđeno regulisanje imovine verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Naše tumačenje je da se tim zakonom pokušava oduzeti imovina SPC u Crnoj Gori i to u upravnim postupcima koji će trajati ne duže od 15 minuta rekao je izvor. Najavljena inicijativa DF-a će biti usmerena i na oblast pravosuđa, ali i na garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u državnim institucijama. Posebno u delu vraćanja nadležnosti Skupštini koja bi birala predsednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i specijalnog državnog tužioca kojeg bi predložio VDT - rečeno je iz ove stranke.

Padaju Milovi ljudi kao muve! Više o tome OVDE.

Izvor: cdm.me

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA