Najnovije

UKRAJINCI IZAZVALI SKANDAL: Odbili učešće na sednici Saveta Evrope zbog Rusije! Moskva ne haje za ultimatume Kijeva

Nova delegacija Ukrajine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) zvanično je odbila da učestvuje na jesenjem zasedanju ove organizacije zbog povratka Rusije, ali će nastaviti konsultacije sa partnerima u Skupštini, saopštila je ukrajinska delegacija.

Jedna od sednica PS Saveta Evrope (Foto: Jutjub)

Prema pravilima Skupštine, da bi učestvovale na zasedanju, delegacije moraju da dostave dokumenta nedelju dana pre početka sednice. Ponekad se prave izuzeci, ali se dokumenti očekuju tačno sedam dana pre otvaranja sledeće sesije.

“Delegacija Vrhovne rade u PS SE izjavljuje da odbija da preda mandate novoj ukrajinskoj delegaciji na odobrenje tokom jesenjeg dela zasedanja PS SE od 30. septembra do 4. oktobra 2019. To će biti način reagovanja Ukrajine na povratak Ruske Federacije u salu za sednice PS SE, bez ispunjavanja zahteva skupštinskih rezolucija, koje su odobrene kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu”, citirala je saopštenje predsedavajuća nove ukrajinske delegacije Liza Jasko na svojoj stranici na Fejsbuku.

U dokumentu se napominje da će ukrajinska delegacija u PS SE održavati konsultacije sa partnerima u Skupštini s ciljem pronalaženja zajedničkih pristupa i rešenja koja bi omogućila da se “Parlamentarnoj skupštini vrati reputacija važnog modela demokratije, vladavine zakona i zaštite ljudskih prava i sloboda u Evropi”.

Ukrajinska delegacija apelovala je na delegacije država-članica Saveta Evrope da održe proširene konsultacije u vezi sa posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razviju efikasne mehanizme odgovornosti za „države koje narušavaju Statut Saveta Evrope i norme međunarodnog prava“.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope u junu ove godine u potpunosti je potvrdila mandate ruskoj delegaciji. Bivši šef ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev izjavio je da Ukrajina napušta zasedanje Skupštine.

Kasnije se ispostavilo da je jedan predstavnik delegacije ostao u Skupštini, a „bojkot“ rada PS SE trajao je dan i po.

Savet Evrope nije kafić

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) prokomentarisala je odbijanje Ukrajine da učestvuje na zasedanju organizacije i izjavila da je Kijev bio dužan da pošalje delegaciju.

Kako je izjavio šef jedne od političkih grupa PS SE Tini Koks, sve države-članice treba da učestvuju u radu statutarnih organa Saveta Evrope, što je predviđeno rezolucijom „O ulozi i misiji PS SE i budućim zadacima“, usvojenom tročetvrtinskom većinom u aprilu prošle godine.

„Zbog toga je Ruska Federacija trebalo da pošalje novu delegaciju u PS SE. Isto se odnosi i na Ukrajinu. Savet Evrope nije kafić u kojem birate sve što želite.“

Kijev je takođe pozvao kolege iz Saveta Evrope na održavanje širokih konsultacija o posledicama bezuslovnog povratka Rusije u PS SE i razvijanje efikasnih mehanizama odgovornosti „država koje narušavaju statutarna dokumenata Saveta Evrope i normi međunarodnog prava“.

Komentarišući ovaj deo izjave, Koks je rekao da se razvija zajednički mehanizam reagovanja koji se može koristiti u slučaju grubog narušavanja obaveza države-članice u skladu sa poveljom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvor u PS SE potvrdio je da su zemlje dužne da učestvuju u radu svih organa Saveta Evrope, ali je priznao da ne postoji procedura koji bi ih na to naterala.

Ranije je ukrajinska delegacija izdala saopštenje u kojem zvanično odbija da učestvuje na sednici sledeće nedelje zbog povratka Rusije u ovu organizaciju

Pročitajte OVDE kakvo je hitno naređenje izdao Vladimir Putin, a tiče se naoružanja jedne države.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube