Najnovije

ŠTA ZNAČI OSTAVKA MEDVEDEVA? Putin zapušio usta kritičarima: Evo čime je predsednik Rusije obradovao narod

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je nacionalni referendum o opsežnim izmenama ustava koje bi prebacile vlast sa predsedništva na parlament i premijera, u potezu koji bi mu omogućio da produži vladavinu nakon izlaska iz Kremlja.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Putin, 67, koji je na vlasti kao predsednik ili premijer od 1999. godine, trebalo bi da napusti dužnost 2024. godine kada se završava njegov četvrti mandat.

On još nije saopštio kakvi su mu planovi nakon isteka mandata, ali prema sadašnjem ustavu, koji zabranjuje predsedniku da služi dva uzastopna mandata, Putin ne bi mogao odmah da se ponovo kandiduje.
 
U godišnjem obraćanju o stanju nacije Putin je poručio političkoj eliti da se on zalaže za izmenu ustava kako omogućio Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, da bira ruskog premijera i druge ključne pozicije.

“Naravno da su ovo veoma ozbiljne izmene političkog sistema”, kazao je Putin, dodajući da smatra da su parlament i građansko društvo spremni za promene.

“To bi povećalo ulogu i značaj nacionalnog parlamenta... ili parlamentarnih stranaka i nezavisnost i odgovornost premijera”.

Putinovi današnji komentari i ostavka vlade na čelu sa Dmitrijem Medvedevim verovatno će podstaći spekulacije o njegovim planovima kada se završi sadašnji predsednički mandat 2024. godine.

Kritičari ga već duže vreme optužuju da traži načine kako bi zadržao kontrolu nad zemljom i nakon što napusti vlast. On ostaje izuzetno popularan kod Rusa koji ga smatraju izvorom stabilnosti.

Kritičari takođe smatraju da pokušava da preda vlast parlamentu a da zatim preuzme ojačanu ulogu premijera nakon što 2024. napusti predsedničku funkciju.

Još jedna od opcija koja se često pominje je i predsedavanje Državnim savetom, telom za koje je Putin danas kazao da treba da dobije veća ovlašćenja po ustavu.

Mada ostaje nejasno da li će Putin igrati značajnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024. godine, njegovi novi predlozi ukazuju na moguće opcije ukoliko odluči da ostane za kormilom ruske politike kao što mnoge njegove pristalice i kritičari očekuju.

Pročitajte OVDE šta je još Vladimir Putin rekao pred Dumom.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA