Najnovije

Brisel 5. februara iznosi svoj predlog za proširenje EU! Svi se pitaju šta to znači za Srbiju!

Evropska komisija 5. februara izlazi sa svojim predlogom nove politike proširenja EU, saznaje se u diplomatskim krugovima.

Sedište EU u Briselu (Foto: Jutjub)

Komisija će tako odgovoriti na francuski non-pejper, kao i predloge šesnaest članica Evropske unije.

Francuska je novembra prošle godine uputila dokument članicima koji se zasniva na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, konkretnije koristi za građane i, najzad, reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka – čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.

Francuski non pejper izazvao je veliko uznemirenje u javnostima regiona, najpre zbog toga što nije jasno obrazložen (pa su neki pomislili i da znači kraj za sve EU ambicije Srbije), ali i zbog realno drugačijih kriterijuma za prijem zemalja u Uniju.

Obnovljeni pristup trebalo bi da bude zasnovan na četiri principa: postepeno pridruživanje; strogi uslovi; konkretne prednosti; reverzibilnost, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Reverzibilnosti (ponovnog razmatranja otvorenih poglavlja u pregovrima), međutim, neće biti. Nezvanično, Srbija i Crna Gora neće biti vraćene na početak, već će se uzeti u obzir ono sto su do sada uradile.

- Takođe, ideja je da se u većoj meri prati stanje na terenu, odnosno kako se reforme sprovode i u praksi, ne samo na papiru - dodaje izvor.

Pročitajte OVDE šta britanski diplomata kaže o rešenju kosovskog problema.

Izvor: RTS/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA