Najnovije

ZA VOJSKU SKORO 887 MILIONA EVRA! Ministarstvo odbrane izdvojilo više novca ove godine, deo za mašine i opremu!

Zbog pandemije virusa korona poslanici su usvojili rebalans budžeta za 2020. godinu prema kome je Ministarstvo odbrane dobilo skoro 100 miliona evra više nego što je bilo predviđeno krajem prošle godine. Najviše tog novca otišlo je na izgradnju Covid bolnica i nabavku medicinske opreme.

"Lazar 4", Vojska Srbije. (Foto: Jutjub)

Na osnovu izmena i dopuna Zakona o budžetu Republike Srbije budžet Ministarstva odbrane porastao je sa oko 787,8 miliona evra na 886,5 miliona, što znači da je veći za gotovo 98,9 miliona evra. Na sajtu Tango Six koji se bavi vazduhoplovstvom ističu da je najveća razlika napravljena u vezi sa nabavkom "mašina i oprema".

- Prvobitno je bilo planirano da se izdvoji nešto preko 132,5 miliona evra, ali je sada predviđeno skoro 208,6 miliona evra – dakle, razlika je preko 76 miliona evra. Drugo izdvajanje koje je značajno povećano je za zgrade i građevinske objekte, sa oko 8,94 miliona evra na oko 39 miliona evra (povećanje od preko 30 miliona).

Podsećanja radi, tokom prvog talasa Covida 19 rekonstruisan je Vojnomedicinski centar Karaburma i pritom izgrađen dodatni objekat, tako da ova bolnica može da primi 70 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

S druge strane, smanjila su se i određena sredstva.

- Od ostalih stavki vezanih za vojnu tehniku, tu su sredstva za modernizaciju naoružanja i vojne opreme (NVO), koja su, međutim, smanjena sa oko 81,48 miliona evra na 65,62 miliona, a budžetski fond za NVO je, takođe, izmenjen, povećan je sa 3,41 miliona evra na 10,04 miliona evra. Kao i u budžetu za 2020. godinu, ni ovoga puta neće biti posebnih kapitalnih izdataka za Ministarstvo odbrane. Kada se saberu izdvajanja za mašine i opremu, modernizaciju NVO, kao i budžetski fond za NVO, dobija se značajna cifra od preko 284 miliona evra.

Na ovom portalu podsećaju da se sa velikom verovatnoćom može pretpostaviti da će deo novca otići na već naručenu tehniku, kao i poslove modernizacije koji su u toku.

- Postoji mogućnost da je deo ove cifre i predviđen za nabavke nove ratne tehnike, ali ne u tolikom obimu kao prethodnih godina kada je za velike nabavke novac obezbeđivan iz rezervi, kao i preusmeravanjem novca koji je bio namenjen drugim ministarstvima. Kao što već znamo, u periodu od 2016. do 2020. najviše novca, odnosno najveći deo od oko milijardu evra, potrošen je na kupovinu i modernizaciju vojnih vazduhoplova kao i nabavku sistema za protivvazduhoplovnu odbranu. Od naručenog ostalo je da se isporuče francuski raketni sistemi PVO Mistral, najverovatnije kineski sistemi PVO FK-3, kao i lovci MiG-29 koji su na remontu i modernizaciji u Belorusiji - objašnjavaju na ovom sajtu.

Nabavka "Lazara" i "Nore"

Kada je reč o daljim nabavkama naoružanja i opreme, zvanično su najavljeni "lazar 3", samohodnih haubica "nora" B52 M15, a u jedinice su već stigli prva oklopna vozila BOV M-16 "miloš", kao i komandno-izviđačka vozila BOV KIV. - Uskoro će uslediti isporuka artiljerijsko-raketnih sistema PVO PASARS. Od novih projekta tu je modernizacija tenkova M-84, modernizacija borbenih vozila pešadije M-80, modernizacija samohodnih haubica "2S1 gvozdika", uvođenje u naoružanje samohodnih višecevnih lansera raketa "morava", "oganj digitalni" i "oganj modularni", kao i nabavka oklopnih vozila klase MRAP tipa M-20.

Andrija Mandić poslao poruku mandataru za sastav nove vlade! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube