Najnovije

VUČIĆEV IZASLANIK U HRVATSKOJ POVORCI U VUKOVARU: Kolona duga 5,5 kilometara (VIDEO)

Učesnici vukovarske Kolone sećanja, sa pređenih 5,5 kilometara od zgrade bolnice do Memorijalnog groblja, obeležili su Dan žrtve i 29. godišnjicu ratnih dešavanja u ovom gradu.

Kolona u Vukovaru (Foto: Jutjub)

Uprkos preporukama epidemiologa, novinari procenjuju da je u vukovarskoj Koloni sećanja, kojom je obeležena 29. godišnjica ratnih događaja, bilo oko 10.000 ljudi.

Prvi put ove godine u Koloni sećanja bio je izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, kao i potpredsednik hrvatske vlade iz redova srpske manjine Boris Milošević.

U Koloni nije bio hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je odvojeno položio venac i odao poštu stradalima na Ovčari.

Prisutni nisu bili ni predstavnici Srba iz Vukovara, koji tradicionalno ne učestvuju u obeležavanju godišnjice jer su nezadovoljni statusom i ostvarivanjem svojih prava u gradu u kojem žive.

Grad Vukovar je u Koloni predstavljala zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić pošto su gradonačelnik Ivan Penava i zamenik Marijan Pavliček zaraženi koronavirusom.

U Koloni su bili i zvaničnici, predsednik parlamenta Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković s nekoliko ministara.

Prisutni su bili i predstvnici navijačkih grupa, a sve je proteklo bez incidenata.

Brojni učesnici Kolone bili su ogrnuti hrvatskim zastavama ili su ih nosili u rukama, kao i obeležja krajeva i gradova iz kojih dolaze.

Mnogi su nosili maske, ali je bilo puno onih koji nisu poštovali mere zaštite od koronavirusa.

Matić: Saučestvujem u bolu porodica ubijenih, unesrećenih, ranjenih…

Izaslanik predsednika Srbije Veran Matić i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i u utorak su bili deo delegcije Srpskog narodnog vijeća, koja je odala poštu srpskim i hrvatskim žrtvama u Vukovaru.

Delegacija je najpre položila venac u Dunav, a potom i ispred spomenika na Ovčari.

Matić je nakon polaganja venca rekao za hrvatski javni servis da želi da oda dužno poštovanje svim stradalim žiteljima Vukovara, pripadnicima svih naroda i svih uzrasta.

"Saučestvujem u bolu porodica ubijenih, unesrećenih, ranjenih... Svih koji su ostali bez svojih najdražih, bez svojih domova. Veoma je važno da i kroz ovakve manifestacije učinimo sve da se stvore uslovi da se pronađu nestali, kako bi ih njihove porodice dostojanstveno sahranile i ožalile", rekao je Matić.

Istakao je da žali za svom patnjom, gubicima i nevinim žrtvama, uz obavezu da se učini sve kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je učešće Matića u Koloni sećanja poručivši da je to "dobra poruka", koja, kako je rekao, govori o "suočavanju s prošlošću i pokazuju da i srpska vlast šalje posebnu poruku žrtvi Vukovara i Vukovaraca".

Kako se Bajden odriče Tačija, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA