Najnovije

PREDLOZI KRIZNOG ŠTABA KOJI U PETAK NISU USVOJENI OPET NA STOLU: Ovo je pet mera koje nas čekaju!

Na sednici u petak medicinski deo kriznog štaba predložio je znatno rigoroznije mere od onih koje je dan kasnije usvojila Vlada Srbije. Ipak, sve ono što su epidemiolozi smatrali da treba uvesti moglo bi da se ostvari već za nekoliko dana ukoliko brojke nastave da rastu.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

A brojke su juče definitivno bile gore nego ikada ranije: umrlo je čak 38 ljudi (do sada je to bilo najviše 31), a među testiranima zaražena je trećina.

Izvori koji su prisustvovali sednici u petak, kažu da su lekari tražili ne samo oštrije mere već i momentalnu primenu i rigoroznu kontrolu svega što bude dogovoreno.

- Moj utisak je bio da su doktori, koji su mere predložili jednoglasno i predali ih tako u pisanoj formi premijerki, očekivali da bude usvojeno sve od onoga što su sugerisali. Na kraju, ipak, njihov predlog je donekle modifikovan. Koliko znam, uz obećanje da se neće oklevati s novim pooštravanjem mera ukoliko broj zaraženih koronavirusom bude nastavio da se povećava - objašnjava jedan od sagovornika.

Rani fajront

Između ostalog, kako je rečeno, traženo je zatvaranje svih objekata, osim apoteka, pumpi i dostave hrane, od 17 časova. Vlada je, međutim, odlučila da to bude u 18 časova, ali i da prehrambene prodavnice mogu da nastave da rade sve do 21 čas, kao do sada. Takođe, početak primene mera prolongiran je za danas iako je sednica održana još u petak.

Da je sve bilo tako, potvrđuju i reči dr Predraga Kona.

-Medicinski deo kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa iako nije usvojeno sve što je predloženo - izjavio je epidemiolog i dodao da je situacija zahtevala da uvođenje novih mera bude brzo i striktno.

Očekuje, kako kaže, da ove mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zaražen.

Kon je potvrdio i da su lekari tražili da se sve, uključujući i uslužne delatnosti, zatvori u 17 časova.

- Kao obrazloženje za primenu mera tek od utorka čuli smo pripreme i sahranu patrijarha, ali i ekonomski momenat. Sve to mogu da razumem, ali treba da se čuje šta je medicinski deo kriznog štaba predložio i da je to bilo rigoroznije. Ne zato što mi hoćemo da zatvorimo nekog po svaku cenu, nego zato što je situacija tražila da to bude vrlo brzo i striktno - naveo je Kon.

Pratiti krivu

U sličnom tonu govorio je i imunolog Srđa Janković. On upozorava da je epidemiološka situacija ozbiljna i da je važno da se učini sve što je u našoj moći da se ograniči porast broja zaraženih. Prvi rezultati mera, kako je rekao, mogu se očekivati od sedam do deset dana.

- Medicinski deo kriznog štaba predlagao je uvođenje novih mera i ranije. Ako bude potrebno, mi ćemo se zalagati i za dodatno pooštravanje mera, ali je u ovom trenutku mnogo važnije da se mere sprovedu. Da smo prethodne mere sprovodili rigoroznije, možda bi kriva za nijansu bila drugačija - rekao je Janković.

Ove mere nas čekaju

1. Obavezno nošenje maske svuda na otvorenom

2. Zatvaranje svih objekata, osim apoteka i pumpi (samo za točenje goriva), od 17 časova. To znači da ne bi radile ni prehrambene prodavnice

3. Potpuni prelazak srednjih škola na onlajn nastavu. Raspust za sve đake od Svetog Nikole do Svetog Jovana (19. decembar - 20. januar)

4. Potpuna zabrana kretanja tokom noći u žarištima

5. Dodatna redukcija broja putnika u gradskom prevozu

* sve ovo tražio je krizni štab, ali je Vlada izašla sa kompromisnim rešenjem

Srbija blizu zatvaranja

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je juče da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da misli da taj dan još nije došao. Ivanuša je istakao da država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život ako bi 95 odsto građana koristilo maske.

- Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera. Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas - pojasnio je Ivanuša.

Moguć novi termin raspusta

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se pominje ideja da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine s ostatkom Srbije u pogledu raspusta, i da on traje od 21. decembra do 20. januara da bi se pokrili svi praznici. Ružić navodi da se škole za sada ne zatvaraju, ali da uvek postoji mogućnost prelaska na onlajn nastavu. Ističe i da je krizni štab referentan za preporuke po pitanju rada škola.

- Vlada donosi odluke, a lokalne samouprave su tamo gde se uvodi vanredna situacija u obavezi da obaveste nadležne školske uprave ukoliko žele da se prebace na onlajn nastavu - precizirao je ministar prosvete.

Još 236 autobusa izlazi na ulice

Od danas će u Beogradu od 17 do 20 časova na linijama javnog gradskog prevoza biti uključeno dodatnih 236 vozila, čime će na ulicama biti angažovan maksimalan broj autobusa - 1.641. Gradonačelnik Zoran Radojičić, posle sednice gradskog kriznog štaba, rekao je da je dogovoreno da 15 patrola komunalne milicije obilazi mesta gde su najveće gužve. Takođe, apelovao je na sugrađane da što manje koriste javni prevoz.

- Složili smo se da na ulicama bude maksimalan broj autobusa i da se insistira na sprovođenju mera, što je u ovom trenutku najvažnije - naveo je Radojičić.

Koje su kandidati za novog patrijarha pročitajte OVDE. Svi hoće Joanikija, Vučić ima drugi plan.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube