Najnovije

PIŠTOLJE I PUŠKE NABAVLJAJU U SRBIJI: Kriminalci za obračune i likvidacije koriste naoružanje iz naše zemlje!

Istraživanje o malokalibarskom naoružanju pokazuje da su 2017. godine Srbija i Crna Gora, svaka sa po 39,1 komada oružja na 100 stanovnika, rangirane na trećem mestu u svetu i na prvom u Evropi po broju oružja u civilnom posedu

Ilustracija (Foto: pixabay)

Kako "Dan" piše, kriminalni obračuni crnogorskih škaljarskog i kavačkog – u kojima je od 2015. godine stradalo više od 50 muškaraca, iziskuju ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije žrtava. Ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakrije tragove odakle je oružje nabavljeno, kao i ko je posrednik, a ko glavni izvor.

Sumnja se da crnogorski kriminalci nabavljaju ilegalno oružje iz "nepresušnih" izvora, najčešće iz Albanije, Srbije i sa okupirane srpske pokrajine.

Prema statistici Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, objavljene 2. novembra, a na osnovu podataka objavljenih pre tri godine, procenjeno je da je u Crnoj Gori bilo 170.000 komada nelegalnog oružja. Veruje se da taj broj sada može biti i veći, a njegov rast uslovljava sve intenzivniji rat klanova.

Iz globalne inicijative navode da je nedozvoljeno oružje na zapadnom Balkanu pretnja, te da je jugoistočna Evropa preplavljena oružjem, naročito iz nasleđa ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Neke zemlje u regionu i dalje proizvode oružje, pa postoji zabrinutost da se ono, granate i eksplozivi sa jugoistoka Evrope koristi za nasilje bandi kao i od strane ekstremista i terorista.

Jugoistočna Evropa preplavljena je zaostalim oružjem iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i ono uvezeno tokom devedesetih godina, koje je za sobom ostavila Jugoslovenska narodna armija i ono koje se koristilo na Kosovu i Metohiji 1999. i u Severnoj Makedoniji 2001.

Prema konzervativnim procenama UN i Europola, kao i regionalnih eksperata, više od tri miliona komada nezakonitog oružja nalazi se u šest zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku. To je prosek od 30, legalno i ilegalno, komada oružja na 100 stanovnika.

- Istraživanje o malokalibarskom naoružanju pokazuje da su 2017. godine Crna Gora i Srbija, svaka sa po 39,1 komada oružja na 100 stanovnika, rangirane na trećem u svetu i na prvom mestu u Evropi po broju oružja u civilnom posedu. Ostale zemlje zapadnog Balkana su, takođe, visoko na listi: Bosna i Hercegovina je na petom mestu u Evropi i deveta u svetu – 31,2 na 100 stanovnika. Severna Makedonija je sedma u Evropi i 13. u svetu sa 29,8 na 100 stanovnika. Takozvano Kosovo se nalazi na 11. mestu u Evropi sa 23,9 komada na 100 stanovnika i 16. u svetu. Gotovo sve vrste malokalibarskog i vojnog oružja mogu se nabaviti na zapadnom Balkanu i u Hrvatskoj protivtenkovsko oružje, eksploziv, minobacači, ručna raketa, lanseri i laki protivavionski topovi - navodi se u izveštaju Globalne inicijative.

Evropska unija prepoznala je problem ilegalnog posedovanja oružja na zapadnom Balkanu i uključena je u zajedničke programe sa regionalnim vladama.

Francuska i Nemačka 2017. godine pokrenule su inicijativu za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja na zapadnom Balkanu, sa akcionim planom do 2024. godine.

O katastrofalnim pogibijama naših pilota pročitajte OVDE!

Izvor: Blic

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA