Najnovije

DOJČE VELE: Doček Nove godine - početak novog talasa korone u Srbiji?

Dok Vlada oteže sa odlukom, mnogi planiraju doček. Epidemiolozi upozoravaju da bi to preplavilo bolnice. Ali, čini se da inspekcije gledaju kroz prste - čak i kad se snimci ilegalnih žurki pojave na društvenim mrežama.

Korona u Srbiji (Foto: Jutjub)

Na sednicama Kriznog štaba o novogodišnjoj noći priča se već danima, ali se odlažu odluke o tome kakva će pravila važiti. Prema poslednjoj najavi premijerke Ane Brnabić, odluka će biti saopštena u utorak (29. decembar), samo dva dana pred doček, piše Dojče vele.

Marko (pravo ime poznato redakciji) i njegovo društvo doduše prate šta će Vlada odlučiti, ali su već rešili: iznajmili su stan za žurku u novogodišnjoj noći. "Mi smo završna godina srednje škole. Ovo je poslednja Nova godina koju ćemo provesti zajedno, a ranije smo planirali da negde otputujemo", kaže Marko za DV.

- Odavno se više ne družimo kao ranije, već smo podeljeni u grupice zbog straha od virusa. Tako smo doneli odluku da pronađemo stan preko portala Buking za tu noć, što isto nije bilo lako, već ih je puno izdato. Neće nas biti puno, ali makar će nekoliko nas biti zajedno te noći - kaže i dodaje da neki od prijatelja još čekaju da im roditelji dopuste to slavlje.

Tako će Marko i drugari ući u sivu zonu. Naime, ukoliko Vlada nešto drastično ne promeni, ostaće zabranjena organizovana okupljanja više od pet osoba. Dok nije baš jasno da li to važi za sopstvena četiri zida, iznajmljivanje stana za potrebe žurke bi moglo da se broji u prekršaje.

Jedna dvadesetogodišnja devojka iz Beograda će sa svojim partnerom okupiti društvo kod kuće. Za DV kaže da im dolaze samo bliske osobe.

- Želimo da se zabavimo i pobegnemo od stresa koji nas je zadesio. Pratimo mere, ali ne verujem da će biti oštrije i to svakako neće izmeniti naš plan. Ne verujemo da bi nas neko prijavio, niti brinemo za dolazak inspekcije, stan je dovoljno veliki za nas - rekla je.

Dodaje da će biti ukupno desetak prijatelja i rezonuje ovako: sa tim ljudima se viđa svakodnevno pa, ako je neko od njih imao koronu, onda je imala i ona.

Premijerka Ana Brnabić je objasnila donošenje odluke tek u utorak time da će tako odluka biti "pravovremena".

- Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu - rekla je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon je tokom vikenda rekao da je "medicinski deo" Kriznog štaba spreman na protest u slučaju da se popuštanje mera oduži, i da je protiv organizovanih dočeka Nove godine.

- Slavlje uz pevanje je potpuno neprihvatljivo i nikako ne sme da bude dozvoljeno -  kaže Kon, preneo je DV.

Sledi nam strašan slom, narod mora na ulice da prekine ovo ludilo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA