Najnovije

STVARA SE NOVA ISLAMKSKA DRŽAVA: Scenario iz Iraka se ponavlja u Siriji

Američke obaveštajne službe oživljavaju terorističko podzemlje u Siriji. U jednom od kampova na severoistoku zemlje obučavaju se militanti, piše novinska agencija Mehr.

ID (Foto: Jutjub)

Na severoistoku Sirije pojavilo se novo terorističko podzemlje. Obuka militanata traje u kampu Al-Hol (koji se nalazi u provinciji Hasaka). Nadgledaju je američke obaveštajne službe.

Militantima su obezbeđene kuće za život, kao i knjige takfira, saopštava agencija Mehr, koja se poziva na svoje izvore. Među njihovom literaturom se nalazi i knjiga ''Narod Ibrahimov'', čiji je autor Al Makdisi.

Takfiri u islamu predstavljaju otpadnike optužene za neverstvo. Knjiga je korišćena za obuku militanata u iračkom kampu Buka 2010. godine. Kasnije su ljudi iz ovog logora činili okosnicu komande Islamske države. Iz tog razloga su, između ostalog, knjige šeika Al-Makdisija u Rusiji uvrštene na listu ekstremističkih materijala.

Prema izvorima, ono što se dešava u Al-Holu je precizna kopija Buke. Trenutno u sirijskom kampu traje ideološka indoktrinacija mladih koji se nalaze na njegovoj teritoriji.

Izvori Mehr-a nisu otkrili ime novog terorističkog podzemlja. Dobio je kodno ime „ISIL 2“ (Islamska država 2). Pretpostavlja se da je ovo reinkarnacija terorističke organizacije poražene u Siriji.

Teroristička organizacija Islamska država potpuno je poražena u Siriji. Ruski predsednik Vladimir Putin je objavio pobedu još 2017. godine.

Hapšenje pripadnika ID u Severnoj Makedoniji možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA