Najnovije

VLASTI NAGORNO-KARABAHA IMAJU NOVI ZAHTEV: Traže pomoć od Moskve

Portparol predsednika Nagorno-Karabaške Republike Vagram Pogosjan smatra da proširenje ruske mirovne misije u Karabahu polazi od interesa bezbednosti regiona.

Rusi u Karabahu (Foto: RIA Novosti)

„Ruski mirovni kontingent u Arcahu (samoimenovanje Nagorno-Karabaha - prim. red.) vrši suštinsku misiju u pogledu obezbeđivanja mira i stabilnosti, a dalje širenje svog ličnog sastava samo polazi od interesa obezbeđenja bezbednosti regiona“, rekao je Poghosian za RIA Novosti.

Primetio je da se vlasti Karabaha po ovom pitanju pridržavaju vrlo jasnog stava. „Fizička sigurnost naroda Arcaha i izgledi za razvoj direktno su povezani sa prisustvom mirovnih snaga. Dugoročno razmatramo prisustvo mirovnih trupa “, rekao je Pogosjan.

Prema njegovim rečima, ranije objavljena izjava s pozivom na njega da „NKR još ne vidi potrebu za proširivanjem mirovne misije Ruske Federacije u regionu“ rezultat je netačnog tumačenja njegovih reči.

Krajem septembra nastavljena su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je trilateralni sporazum postignut u noći sa 9. na 10. novembar bio uspešan.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se saglasili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zatvorenike i tela mrtvih. Jerevan je Bakuu predao i oblasti Kelbadžar, Lačin i Agdam. Pored toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Azerbejdžan je sporazum nazvao predajom Jermenije. Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev naglasio je da je dokument najkorisniji za njegovu zemlju.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan priznao je da mu je odluka o miru teško pala, ali mu je dozvolio da zadrži ono što bi Karabah izgubio. Nakon toga, u Jerevanu su počeli protesti u kojima se tražila ostavka šefa vlade.

Snimke nereda u Parizu možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA