Najnovije

POBEDA U TRCI ZA NAORUŽANJE JE PRIPALA RUSIJI: Razvili su protivraketni štit i već imaju prvu antihipersoničnu raketu dugog dometa

Eskalacija krize koja se događa širom sveta, pre svega u vezi sa nestabilnošću Bliskog istoka, navela je zemlje na razvoj naprednih oružja i obrambenih alata kako ih potencijalni neprijatelji ne bi uhvatili nespremne u slučaju novog svetskog sukoba. U ovom scenariju Sjedinjene Države jačaju svoj balistički arsenal, uvođenjem nove atomske bojeve glave koja bi se mogla koristiti s više manevarskih sposobnosti od svojih većih “rođaka”.

Ruska raketa (Foto: mil.ru)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp nedavno se pohvalio da američka vojska ima “super” projektile sposobne leteti 5 do 7 puta brže od klasičnih oružja. U jeku rastućih vojnih izazova, ruski su inženjeri započeli stvaranje rakete dugog dometa velike manevarske sposobnosti s odvojivom borbenom glavom koja može presresti te ciljeve, izvestili su ruski mediji, pozivajući se na izvore u nacionalnom vojno-industrijskom kompleksu.

Ali nisu samo Sjedinjene Države krenule u tom smeru. Vojne sile Evroazije takođe su napredovale u tim sektorima, a najveće rezultate su postigli Moskva i Peking.

I kao što je često slučaj, Rusija se posebno istaknula svojim protivvazdušnim sistemima i sistemima za otkrivanje i uklanjanje balističkih pretnji.

Prema izveštajima, ne skrivajući zadovoljstvo, ruska novinska agencija Sputnik ističe kako je američki ministar obrane Mark Esper priznao tehnološku prednost Moskve u području protivraketne odbrane, ističući, međutim, kako SAD nameravaju popuniti prazninu već sledeće godine. Uprkos tome, uvek s američkog stajališta, Sjedinjene Države bi bile jače s ofanzivnog stajališta i prema obrnutoj logici je ofanzivni potencijal Pentagona „odbrambeni bastion zemlje“.

Ulazeći u detalje, ruska vojska je razvila inteligentnu višenamensku raketu sposobnu presresti interkontinentalni hipersonični projektil i oboriti ga čak u prisutnosti ometajućih elemenata koji bi prethodne verzije „izbacili iz stroja“.

Odbrambene rakete će konstruisati tako da ih lansira borbeni vazduhoplov MiG-31, a kasnije će biti pravljene i za novu verziju MiG-41. Iako tehnički detalji oružja i njihov stvarni doseg još nisu objavljeni, iz moskovskih vojnih krugova saznaje se da se one mogu lansirati na stotine kilometara daleko, omogućujući borbenim vazduhoplovima brzu intervenciju. Što se tiče funkcionalnosti, te rakete bi, kada bi bile naoružane, bile potpuno autonomne i ne bi trebale daljinsko upravljanje, jer su same u stanju razlikovati cilj, mada će pilot borbenog vazduhoplova verojatno imati priliku kontrole, ako bude potrebno.

Studije koje je sprovela Moskva pokazuju sve veću spremnost zemalja da se opreme najnovijom generacijom vojne opreme koja može zadovoljiti svetske potrebe.

Vrlo sličan prototip proučava i Peking, mada su u ovom slučaju otkrivene informacije prilično nejasne. Međutim, Kinu je blizina vrlo vrućeg korejskog poluostrva naterala na pristup kojem je cilj ograničavanje čak i slučajne štete od hipotetskog sukoba u regiji, uz Severnu Koreju koja se trenutno naoružava do zuba i poseduje nuklearnu energiju.

I premda se Kim DŽong-un može smatrati strateškim saveznikom Kine, nijedna mera opreza u vojnom svetu nikada nije preterana, čak i kao izazov američkoj vojsci koja je redovno raspoređena na teritoriji Južne Koreje.

Dolazeća decenija po svemu sudeći, biće obeleženo novom trkom u naoružanju s balističkim sistemima. U ovom scenariju je početak godine s likvidacijom iranskog generala Kasema Sulejmanija bio potvrda važnosti koje će u budućnosti imati raketno naoružanje, čak i ako mu je jedina svrha odvraćanje, kako to često naglašavaju američke vlasti, uz protivrečje da je za Pentagon, dok ne razvije nova, oružje za odvraćanje ono ofenzivno.

Kako će NATO odgovoriti odgovoriti na „raspoređivanje novih ruskih raketa", saznajte OVDE!

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA