Najnovije

"Ruska pravoslavna crkva pruža najveću podršku pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori!"

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa predsednikom Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske Patrijaršije Mitropolitom Volokolamskim Ilarionom i tom prilikom istakao da su srpski narod i njegove svetinje u Crnoj Gori duboko ugroženi zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veoispovesti u ovoj zemlji.

Mitropolit Ilarion i Nenad Popović (Foto: mbpi.gov.rs)

Popović je istakao da iza usvajanja tog zakona stoje duboko politički razlozi.
 
- Osnovni politički motivi su u povezanim interesima Mila Đukanovića i NATO pakta, koji vide Srpsku pravoslavnu crkvu kao glavni problem za uspostavljanje trajne i stabilne vlasti sadašnjeg crnogorskog režima i kao potencijalnu pretnju za potpunu kontrolu NATO pakta na Balkanu i južnom Jadranu - rekao je Popović.
 
Popović je naveo da narod u mirnim protestima u Crnoj Gori, kojima mudro rukovodi mitropolit Amfilohije sa svim ostalim episkopima, sveštenstvom i monaštvom na prostoru ove zemlje, brani svoju veru, vekovne svetinje i svoj identitet.
 
- Taj narod nikada neće prihvatiti da bude lišen svoje crkve i svojih vekovnih svetinja i da ga silom i pretnjama uguraju u nekakvu lažnu državnu crkvu po volji sadašnjeg istinski bogobornog komunističkog režima - ocenio je Popović.

On je ukazao da je scenario koji se odvija u Crnoj Gori istovetan sa idejom kakva je bila sa stvaranjem kanonski nepriznate takozvane Ukrajinske pravoslavne crkve, koja bi bila odvojena od Ruske pravoslavne crkve, kao što bi lažna crkva u Crnoj Gori bila potpuno odvojena od Srpske pravoslavne crkve.
 
- A sve je to deo starog scenarija slabljenja srpskog i ruskog naroda, koji su još jedini istinski sačuvali svoju nezavisnost, slobodu i snagu pravoslavne vere - rekao je Popović.
 
Mitropolit Ilarion istakao je da je Zakon o slobodi veoispovesti uperen protiv interesa Srpske pravoslavne crkve. On je napomenuo da sporni zakon daje državi pravo da otuđi crkvenu imovinu, što je nedopustivo.
 
On je istakao da postoji sličnost između situacija u Crnoj Gori i Ukrajini, gde režimi pod izgovorom stvaranja nacionalne crkve, progone jedine kanonski priznate Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusku pravoslavnu crkvu. „Očigledno je da jedna ruka upravlja ovim događajima i da je u pitanju isti scenario“, rekao je Mitropolit Ilarion.
 
Popović i Mitropolit Ilarion razgovarali su o izgradnji Duhovnog centra Ruske pravoslavne crkve pri Crkvi svete trojice, podvorju Moskovske patrijaršije u Beogradu. Istaknuto je da inicijativa za izgradnju ovog centra ima snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije i Grada Beograda.
 
Popović je izrazio zahvalnost Ruskoj pravoslavnoj crkvi na podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima na Kosovu.

Velika litija u Podgorici proći će bez poglavara SPC! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA