Najnovije

DA LI JE NA POMOLU SUKOB SAD I NEMAČKE ZBOG KIM? Bodo Veber kritikuje Grenela, a hvali Kurtija!

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber smatra razumnom odluku Aljbina Kurtija o delimičnom, postepenom ukidanju takse na proizvode iz centralne Srbije.

Bodo Veber (Foto: Jutjub)

Veber je ocenio da to što je Kurti odlučio da delimično suspenduje takse svakako predstavlja gest dobre volje.

Nakon reakcije Ričarda Grenela mnogi smatraju da je reč o obračunu SAD i Nemačke? Kako vi gledate na to?

- To što je Kurtija takozvani izaslanik Donalda Trampa, Ričard Grenel napao, umesto da pozdravi hrabar korak, ponovo pokazuje da Grenel, koji insistira na tome da je isključivo fokusiran na ekonomiju, niti razume suštinu konflikta između tzv. Kosova i Srbije, niti političkog dijaloga, niti ima dobre namere. Nemački pristup, koji podržava većina u EU, baziran je na principima i fokusiran na sveobuhvatno rešenje. U tom smislu, ovde ne postoji neki obračun, ali postoji transatlantski konflikt. Činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, umesto da pozdravi gest premijera Kurtija, glatko odbacio potez Prištine, ponovo pokazuje da mu izvorni cilj nije postizanje sveobuhvatnog sporazuma i trajni mir i stabilnost na Balkanu, nego pokušaj iskorišćavanja nejedinstva Zapada. Očigledno je da isto važi i za Hašima Tačija.

Šta bi po trebalo da bude sledeći Kurtijev potez?

- Nisam ja ničiji savetnik, pogotovo ne političara na Balkanu. Generalno, razgovore o ukidanju, odnosno suspenziji taksi, trebalo bi vratiti u okvir koji je postojao pre nego što su razgovori prošlog juna zapali u ćorsokak, posle nemačko-francuskog samita u aprilu u Berlinu. Taj okvir je podrazumevao razgovore o resetovanju pregovora, odnosno dogovor o definisanju pregovaračkog okvira, počevši sa definisanjem principa i cilja pregovora.

Pročitajte OVDE kakva najezda migranata preti Srbiji.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA